logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox 8K9A7I + Athlon XP 2000+ - Zawieszenie i brak ładowania BIOS-u, co sprawdzić?

DJ_Rasiu 11 Cze 2006 11:17 3518 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co mogło być przyczyną zawieszania się komputera, gdy po włączeniu świecą diody, BIOS się nie ładuje i co warto sprawdzić: płytę główną czy procesor?

Najbardziej prawdopodobna jest awaria procesora albo układu chłodzenia CPU, ale trzeba to potwierdzić przez testy w konfiguracji minimalnej i wykluczenie innych podzespołów [#2718754][#2729724] Najpierw zdemontuj i załóż ponownie radiator, sprawdź czy wentylator działa, zresetuj BIOS zworką i uruchom komputer tylko z procesorem, jedną kością RAM oraz kartą graficzną [#2718937][#2728189] Jeśli pojawiają się dźwięki BIOS-u, testuj pamięci pojedynczo i wyjmij tę dokupioną kość RAM, bo mogła być przyczyną zawieszeń [#2720190][#2722989] Warto też sprawdzić zasilacz miernikiem pod obciążeniem, bo sam napis „około 300 W” nic nie mówi, a słaby zasilacz może powodować takie objawy [#2718683][#2734722][#2747624] W tej konkretnej sprawie po wszystkich próbach okazało się, że procesor był uszkodzony [#2784513]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2718644
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    Posiadam w/w plyte głowna z w/w procesorem. Ostatnio komputer mi sie zawiesil i nie dziala. Po wlaczeniu komputera diody zasilania oraz dysku świecą się cały czas. Nic potem sie nie dzieje. Bios sie nie ładuje. Moje pytanie brzmi. Co sie moglo stac z komputerem?? Czy to plyta nawalila czy tez moze procesor?? Czekam na ODPOWIEDZ POZDRAWIAM :)
  • REKLAMA
  • #2 2718658
    crown2
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Napisz czy masz jakies sygnaly dzwiekowe.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2718671
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Odłącz od płyty wszystkie urządzenia, pozostaw tylko procesor i pamięć. Włącz komupter i napisz, jakie sygnały dźwiękowe słychać. Podaj oznaczenie zasilacza.
  • #4 2718673
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jak wyciagniesz pamiec RAM i wlaczysz komputer to slyszysz jakies sygnaly?
  • REKLAMA
  • #5 2718683
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Podaj pełną konfigurację komputera (zasilacz też do niej należy).
    Sprawdź miernikiem napięcia zasilacza pod obciążeniem.
    Podociskaj wszelkie kable i taśmy. Wyjmij karty i pamięci z gniazd, przeczyść styki, a następnie ponownie je zainstaluj.
    Poza tym napisz, tak jak prosił kolega crown2 czy są jakieś dźwiękowe komunikaty błędów.
  • #6 2718715
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    Po właczeniu kompa jest sygnal. Pikanie co 3 sekundy a nastepnie komputer sie wylacza a sygnal pozostaje.
  • #7 2718754
    Figi
    Poziom 37  
    Zapewne ma kolega problemy z chłodzeniem procesora i tym tropem należałoby iść, co nie zwalnia kolegi z odpowiedzi na postawione tu pytania.
  • #8 2718786
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    Procesor: Athlon XP 2000+
    Płyta Główna: Epox 8K9A7I
    Grafika: Geforce 4 MX 440 64 mega
    RAM: 2 kości: 256 oraz 128 (266 Mhz)
    Dźwięk: SB Live 5.1
    Karta sieciowa: Planet WL-8314
    Zasilacz: okolo 300 wat

Po przeczyszczeniu zasilacza i podłaczeniu wszystkich urządzen komputer po wlaczeniu zaczal wydawac dzwieki. Przerywane dzwieki stale co 3 sekundy. Komputer po wlaczeniu sie dzwiekow wylacza sie a dzwieki pozostaja. Czekam na ODPOWIEDZ THX
  • #9 2718796
    crown2
    Poziom 17  
    Witam
    To na pewno wina chlodzenia jak napisal Figi.Prawdopodobnie masz uszkodzony(przegrzany) procesor.Jezeli masz mozliwosc to sprobuj wystartowac na innym procesorze i wylacz w biosie zabezpieczenia temperatury.

Dodano po 1 [minuty]:

Jezeli temperatura przekroczy gorna granice to nastapi automatyczny restart
  • #10 2718827
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    To co mi radzicie zrobic ?? Czy mam kupic nowy procek ?? Czy tez mam zamontowac czyjs na swojej plycie. POZDRAWIAM
  • #11 2718842
    crown2
    Poziom 17  
    Zamontuj czyjs na plycie.Bedziesz mial wtedy pewnosc.
  • #12 2718864
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    DJ_Rasiu napisał:
    Zasilacz: okolo 300 wat

Naprawdę kolega ma tak napisane na zasilaczu?
  • #13 2718937
    Figi
    Poziom 37  
    DJ_Rasiu napisał:
    To co mi radzicie zrobic ??[...]
    Zdemontować i zainstalować jeszcze raz, tym razem poprawnie, radiator na procesorze.
    Uruchamiał kolega komputer w minimalnej konfiguracji, jak radził kolega jankolo?
    Czy komputer był/jest podkręcany?
    DJ_Rasiu napisał:
    [...]Zasilacz: okolo 300 wat[...]
    Ale tak mniej czy więcej :?
  • #14 2720171
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    Koledzy a mozliwe ze to moze byc wina pamieci RAM ?? Mam u siebie 2 kosci. Jedna 256 mega a druga 128 mega. Zaznacze ze ostatnio wlasnie 256 kupilem na aukcji i od tamtego czasu komputer wielokrotnie mi sie zawieszal. Komputer wydawal jeden dlugi sygnal dopoki nie wcisonalem resetu.
  • #15 2720190
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To wyjmij te którą dokupiłeś i sprawdź jak się zachowa.Tutaj rozszyfrujesz sygnały biosa
    http://www.bioscentral.com/
  • REKLAMA
  • #16 2720226
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    A jezeli nawet na tych kosciach nie widac zadego spalonego elementu to tez jest zepsuty??
  • #17 2720247
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wcale nie musi być widocznych uszkodzeń aby element nie działał.
  • #18 2722529
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    Zakupiłem dziś identyczna plyte główna ze sklepu internetowego po serwisie. Po podlaczeniu wszystkich urzadzen komputer zachowuje sie identycznie jak przy starej plycie. Przypomne ze po wlaczeniu diody od zasilania oraz od dysku sie swieca caly czas, komputer sie nie laduje tzn. nic sie nie wyswietla na monitorze. Jeszcze raz ponawiam prosbe o pomoc w tej sprawie. Bede bardzo wdzieczny za pomoc. POZDRAWIAM
    PS. komputer nie wydaje zadnych dzwiekow
  • #19 2722989
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Pisales,ze masz dwie kosci. Czy jesli zostawisz kosc 128MB komputer zachowuje sie tak samo tzn. wystepuja problemy z uruchomieniem?
  • #20 2725378
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    TAK. Po wyciagnieciu kosci 256 mega komputer zachowuje sie tak samo jak przed wyciagnieciem.
  • #21 2725650
    Figi
    Poziom 37  
    DJ_Rasiu napisał:
    [...]Jeszcze raz ponawiam prosbe o pomoc w tej sprawie.[...]
    Gdybyś raczył łaskawie odpowiadać na wszystkie pytania, to może bylibyśmy w stanie Ci pomóc.
  • #22 2726231
    crown2
    Poziom 17  
    DJ_Rasiu-nie napisales czy po zmianie procesora byly jakiekolwiek zmiany!?Przesiadles sie odrazu na nowa plyte i pytasz dlaczego jest to samo-nic nie piszac na temat procesora!Staraj sie udzielac odpowiedzi-
    jak ci sugeruje kolega Figi!
  • #23 2728108
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    A wiec odpowiadam na pytania. Nie ma zadnych sygnałów. Nawet jezeli po zostanie sam procesor. Nie zmienialem procesora bo nie mam u kogo. Dopiero pod koniec miesiaca bede mial mozliwosc sprawdzenia. A czy jest mozliwe aby sprzedawca przyslal mi wadliwa plyte glowna ze sklepu internetowego?? Na stronie pisalo ze plyta jest po serwisie.
  • #24 2728189
    Radeon1
    Poziom 15  
    Prosze opisz troche ta sytulacje, wez kosc ramu ta dobra wkladaj w kazdy slot probuj startowac, czy po awari gdy zajrzales do kompa wentylator dzialal ?
    Nie wiem czemu nikt nie zaproponowal podstawowej rzeczy czyli reset biosu zworka na plycie, jest duzo kombinacji musisz poprobowac i pozniej nam to opisac np. robisz tak wyjmujesz plyte glowna na zewnatrz podlaczasz zasilacz najlepiej pozycz od kogos bo ten twoj to padaka, przed podlaczeniem zasilki wloz i wyjmij procesor zmien sloty pamieci przestaw zworke od biosu wloz karte graficzna, pozniej podpinasz zasilke sprawdzasz czy dziala jesli nie to odlaczasz zasilke znow reset biosu znow zmiany slotow pamieci. Pamietaj ze nie wolno bez wentylatora na procku wlaczac kompa !!! Po kazdej sytuacji rowiez np bez kosci ram, bez karty graficznej itp zapisujesz na kartce czy cos sie zmienilo czy byly jakies inne piski czy co innego. Poprobujesz i wszystko nam piszesz a dalej bedziemy kombinowac ;) Wcale nie jest powiedziane ze to procesor rownie dobrze to moze byc karta graficzna, opisz co robiles jak komp sie zawiesil i czy kiedykolwiek sie zawieszal.
  • #25 2729724
    Figi
    Poziom 37  
    DJ_Rasiu napisał:
    A wiec odpowiadam na pytania.[...]
    Nadal nie odpowiedział kolega na wszystkie, ale w obliczu pewnych informacji można resztę tymczasowo pominąć.
    DJ_Rasiu napisał:
    [...]Nie ma zadnych sygnałów. Nawet jezeli po zostanie sam procesor.[...]
    Uszkodzona jest zatem najprawdopodobniej płyta lub procesor. Mam nadzieję, że to uruchomienie miało miejsce po skasowaniu ustawień BIOS-u.
    DJ_Rasiu napisał:
    [...]A czy jest mozliwe aby sprzedawca przyslal mi wadliwa plyte glowna ze sklepu internetowego?? Na stronie pisalo ze plyta jest po serwisie.[...]
    A czy możliwe jest oszukanie klienta w każdym innym sklepie lub na bazarze? Wszystko zależy od uczciwości sprzedawcy.
  • #26 2733346
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    Dzięki za Wasze rady. Bede probowal cos wykombionowac. A czy nadal jest potrzebne oznaczenie zasilacza ??
  • #27 2733476
    Figi
    Poziom 37  
    Na pewno nie zaszkodziłoby go podać.
  • #28 2734574
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    Zasilacz: LC-B300 ATX 230V 4A 50Hz. A co do porad Radeon1 to nic sie nie zmienia. Caly czas pozostaje to samo, czyli po wlaczeniu komputera diody od zasilania i dysku caly czas sie swieca, bios sie nie laduje i nie wydaje zadnych dzwiekow.
  • #29 2734722
    Figi
    Poziom 37  
    To, co uważa kolega za zasilacz można nazwać jedynie wyrobem zasilaczo-podobnym. Poprosimy wyniki pomiarów napięć wykonane miernikiem pod obciążeniem.
  • #30 2747613
    DJ_Rasiu
    Poziom 11  
    Sorry ale jakim miernikiem ?? Wogóle nie wiem o co chodzi. A wlasciwie to po co mam sprawdzac zasilacz skoro gdy wlaczam komputer to on staruje. Wszystkie urzadzenia jak dysk czy cd rom dzialaja. Nie rozumiem:/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył płyty głównej Epox 8K9A7I z procesorem Athlon XP 2000+, gdzie po włączeniu komputera diody zasilania i dysku świeciły się stale, a BIOS się nie ładował. Komputer wydawał sygnały dźwiękowe co 3 sekundy, a następnie się wyłączał, lecz sygnały pozostawały. Sugerowano sprawdzenie sygnałów dźwiękowych BIOS-u, minimalnej konfiguracji sprzętowej (procesor, pamięć RAM), stanu zasilacza (pomiar napięć multimetrem pod obciążeniem), poprawności montażu chłodzenia procesora oraz reset BIOS-u poprzez zworkę. Podejrzewano przegrzanie lub uszkodzenie procesora, możliwe problemy z pamięcią RAM (dwie kości 256 MB i 128 MB), a także wadliwą płytę główną, zwłaszcza po zakupie płyty po serwisie. Ostatecznie potwierdzono uszkodzenie procesora. Zalecano testowanie z innym procesorem, sprawdzenie pamięci RAM pojedynczo, poprawne chłodzenie CPU oraz dokładne pomiary zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA