logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamrożenia komputera Epox 8K9A podczas operacji na dysku - co sprawdzić?

eit 23 Lut 2009 11:33 2995 22
REKLAMA
  • #1 6191537
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Witam

Piszę bo już wyczerpałem chyba wszystkie możliwości samodzielnego rozwiązania problemu, który mam chyba z pół roku.
    Mianowicie od czasu do czasu (czasem jest tydzień spokoju a czasem parę razy dziennie ) mam zwisy kompa ale takie że nic nie można zrobić.
    tzn jest to nagłe zamrożenie się ekranu,filmu, przeglądarki, klawiatura nie działa, mysz też nie. jedynie można zrobić reset ( nie ma mowy o żadnych menadżerach zadań, alt+ctrl+del itp. Wydaje się że to dzieje się najczęsciej gdy jest np jakaś operacja na dysku ( np. kopiowanie, ściąganie z internetu)

Komp:
    płyta Epox 8K9A
    proc Athlon XP1700++ (chodzi na 2400).
    Pamięć DDR 1GB/ 400MHz
    Grafika GeForce bodajże 440MX , 64MB AGP
    2 dyski: Seagate 80GB i Maxtor 40GB, nagrywarka DVD.
    zasilacz Chieftec 360W.
    Sytem: Win XP

Aby nie było niejasności i głupich tekstów typu wymień zasilacz, pamięć napisze co już zrobiłem.
    -Zasilacz Chieftec jest ok, nigdy nie sprawiał kłopotów ( dobry sprzęt), napięcia mierzone miernikiem są stabilne i OK.
    - Radiator procka był pare raz ściągany, pasta jest ok, wiatrak chula, temperatura pokazywana przes soft max 40parę stC
    -Pamięć wielokrotnie testowana memtestem ( 0 problemów), pamięć była też podmieniana na inną, testowaną i sprawną.
    -Kondensatory na płycie przelutowane na nowe ( już dwa razy, ostatnio z miesiąc, dwa temu).
    -taśma HDD jako stara i podejrzana została zamieniona na nową.
    - miałem kartę TV na PCI, jako że przy oglądaniu TV też się wieszał, to jako podejrzana karta wyleciała z kompa ( mam monitor z TV)
    - Dyski skanowane programami typu Disck Checker, Victoria HDD, scandisk i chyba HddTune. Żadnen z nich nie wykazał żadnych BB itp.
    - Były testowane różne konfiguracje z dyskami, DVD na osobnych taśmach, slave-y, mastery, na tych samych taśmach, wszystko co się dało, odłączanie 2 dysku, nagrywaki DVD itd.
    - Grafika była podmieniana na innego GeForce-a serii 200, wkładałem też jakąś starą grafikę na PCI, zakładałem mały wentylator na tego GeForce
    - Wirusów nie posiadam, skanowanie AVG i jeszcze jakimś drugim antywirem
    -Gdy po takim zwisie wchodzę w panelu sterowania w narzędzia administracyjne/podgląd zdarzeń nie ma tam żadnych błędnych zdarzeń w systemie/aplikcji które wstąpiły tuż przed zwisem a windows je zdążył zapisać.
    - Jedyny problem jaki widzę, to taki że w ukrytych urządzeniach w menagerze urządzeń jest prócz standdardowych rzeczy USB,jakieś niedziałające urządzenie USB. Jednak to nie powinno robić takiego zamieszania tym bardziej że porty USB działają mi normalnie.

Pomimo tego problem nadal występuje :((.
    Proszę o rzeczowe podpowiedzi.
    czyżby jakieś uszkodzenie płyty, procka ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6191591
    eit
    Poziom 17  
    Procesor wiele razu już chodził bez OC i też się to zdarzało, ale przestawię znów 1700++ i zostawię tak może na dłużej sprawdzając inne możliwości.
    Aha były też zabawy ze zmianami szybkości taktowania procka na 133MHz, 166MHz zmiany mnożnika itp, a pamięć też chodziła na 333, 400 MHz
  • #4 6191722
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Cytat:
    Jedyny problem jaki widzę, to taki że w ukrytych urządzeniach w menagerze urządzeń jest prócz standdardowych rzeczy USB,jakieś niedziałające urządzenie USB. Jednak to nie powinno robić takiego zamieszania tym bardziej że porty USB działają mi normalnie.

Niepoprawnie zainstalowane sterowniki lub ich brak mogą robić zamieszanie.
    Ponadto zapytam czy wnętrze zasilacza kolega również sprawdzał czy tylko pomierzył napięcia ?
    Komputer podłączony do instalacji z uziemieniem ?
    Jednak proszę przedstawić na forum screeny z HD Tune - z wszystkich zakładek.
  • #5 6191871
    eit
    Poziom 17  
    Zasilacz otwierałem , odkurzyłem, nie zauważyłem przy tym nic niepokojącego (np. wybrzuszone elektrolity, zatarte wentylatory). Komp chodził też na innym zasilaczu (być może spróbuje go podłączyć na dłużej)
    Instalacja stara i ponieważ oryginalnie nie zawierała bolca, wstawiłem inne gniazdko z bolcem i zmostkowałem go z przewodem 0 czyli instalacja w zasadzie uziemiona. Instalacja nie miała 3 przewodów (bynajmniej nie wystawały z gniazdka)
    Aha zdarzyło sie też może ze 3 razy że był Blue Screen.Niestety za każdym razem błedy STOP dotyczył czego innego tzn nie były takie same. raz był 0x000000A a kolejne razy już zupełnie inne. Ale zamrożeń było dziesiątki razy więcej. Może pobawić się minimalne podniesienie, zmiejszenie napięcia na procku, AGP, pamięci w Biosie ? bo mam taka możliwość
  • REKLAMA
  • #6 6192018
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ponawiam:

Cytat:
    Jednak proszę przedstawić na forum screeny z HD Tune - z wszystkich zakładek.
  • #7 6195022
    eit
    Poziom 17  
    Oto wyniki z HDtune

Zamrożenia komputera Epox 8K9A podczas operacji na dysku - co sprawdzić? Zamrożenia komputera Epox 8K9A podczas operacji na dysku - co sprawdzić? Zamrożenia komputera Epox 8K9A podczas operacji na dysku - co sprawdzić?

Zamrożenia komputera Epox 8K9A podczas operacji na dysku - co sprawdzić? Zamrożenia komputera Epox 8K9A podczas operacji na dysku - co sprawdzić? Zamrożenia komputera Epox 8K9A podczas operacji na dysku - co sprawdzić?

• #9 6195336
    eit
    Poziom 17  
    No swoje lata ma, ale nie wykazuje BB i innych grubych defektów. OK rozumiem, że może nie ma super wydajności ale wciąż działa. Czy kolegów zdaniem to może być wina zawieszań ? Bo wg mnie najwyżej to odpowiada za wolne działanie, nienajlepszą wydajność itp.
  • #10 6195339
    mat_ed
    Poziom 43  
    Koniecznie wymień tasiemkę łączącą dysk z płytą główną.
    Z menedżera urządzeń - kontrolery IDE/ATA/ATAPI usuń pomocniczy oraz podstawowy kanał ,po czym uruchom ponownie komputer.
  • #11 6195401
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4845
    Dysk o tak niskiej prędkości transferu danych ma prawo zawiesić system , dla pewności wykonaj te same testy ale w innym - nowszym komputerze by wyeliminować wątpliwości czy jest to wina dysku czy też kontrolera .
  • #12 6195412
    eit
    Poziom 17  
    Cytat:
    Taśma HDD jako stara i podejrzana została zamieniona na nową.

Dodam, że wymieniona z miesiąc temu. 2 taśmy pod rząd popsute ?
  • REKLAMA
  • #13 6195442
    mat_ed
    Poziom 43  
    Pisałem o wymianie ponieważ jest spora ilość błędów w komunikacji dysk -> płyta główna.
  • #14 6195466
    eit
    Poziom 17  
    DriverMSG napisał:
    Dysk o tak niskiej prędkości transferu danych ma prawo zawiesić system , dla pewności wykonaj te same testy ale w innym - nowszym komputerze by wyeliminować wątpliwości czy jest to wina dysku czy też kontrolera .

Raczej wina dysku, testowałem ten drugi dysk Maxtor 40GB.
    Na nim trasfery są ok, bez takich skoków.

Ps. Czy defragmentacja dysku ma jakiś wpływ na testy ? Hdd Tune chyba bada na niższym poziomie ? i defragmentacja mu nie przeszkadza
  • #15 6196336
    eit
    Poziom 17  
    Z drugiej strony robiłem test dziś rano i wyniki nieco inne, tzn trochę lepsze i wykres nadal poszatkowany ale nie ma takich niskich spadków:

• #16 6196393
    gosztekseba
    Poziom 31  
    Ocena: 175
    A jakbyś pożyczył od kogoś dysk(wymienił się z kimś na pare dni) i popracował na nim? Koledzy dobrze sugerują... Dysk może być winowajcą... Pozdrawiam
  • #17 6196513
    eit
    Poziom 17  
    No postawie system na tym drugim dysku Maxtor 40GB i popatrzę.
    Czy ten podejrzany dysk 80GB moge podpinać jako slave ? do trzymania danych ?
  • #18 6196600
    mat_ed
    Poziom 43  
    Zapytam ponownie czy wykonałeś to o co prosiłem:

Cytat:
    Z menedżera urządzeń - kontrolery IDE/ATA/ATAPI usuń pomocniczy oraz podstawowy kanał ,po czym uruchom ponownie komputer.

Dysk 80GB możesz podłączyć na slave.
    Wymiana taśmy jest w dalszym ciągu aktualna.
  • #19 6197175
    eit
    Poziom 17  
    oczywiście, odinstalowałem ten kanał podstawowy, pomocniczy. Po ponownym uruchomieniu XP wykrył je na nowo i zainstalował.
  • #20 6254687
    eit
    Poziom 17  
    Taśma została wymieniona ( po raz kolejny).
    Liczbą błędów "Spin retry count" bez zmian
  • #21 6374379
    eit
    Poziom 17  
    Tak jak podejrzewałem. Zmiana dysku na maxtora nic nie pomogła.
    Dysk ma wg hd tune ponad 2 razy lepsze transfery i ogólnie jest w lepszej formie. Zwisy nadal się zdarzają pomimo zamiany dysku.
    Tzn na nowym dysku 40GB jest system, a ten drugi niby "uszkodzony" działa jako slave i nie ma na nim systemu.

Także problem jest wciąż aktualny
  • #22 6499215
    eit
    Poziom 17  
    Tak jak mówiłem od początku nie wierzę, że wolny dysk może zawiesić komputer ( chyba że porządnie uszkodzony i jakieś BB). Testowane na 3 dyskach, zwisy nadal są. Pozostała mi tylko wymiana płyty co podejrzewałem od dawna.
  • #23 6674661
    eit
    Poziom 17  
    Płyta wymieniona, problem zniknął.
    dzięki za pomoc (chodź nietrafione diagnozy)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył sporadycznych zamrożeń komputera z płytą główną Epox 8K9A podczas operacji na dysku, takich jak kopiowanie czy pobieranie plików. Zamrożenia objawiały się całkowitym brakiem reakcji systemu, wymuszającym reset. Komputer wyposażony był w procesor Athlon XP 1700++ (podkręcony do 2400 MHz), 1 GB pamięci DDR 400 MHz, kartę graficzną GeForce 440MX 64MB AGP, dwa dyski twarde: Seagate 80GB i Maxtor 40GB oraz zasilacz Chieftec 360W, system Windows XP. Przeprowadzono testy napięć zasilacza, wymianę taśmy IDE, reinstalację kanałów IDE w menedżerze urządzeń oraz diagnostykę dysków za pomocą HD Tune, która wykazała błędy i nieregularne transfery na dysku Seagate 80GB, natomiast dysk Maxtor 40GB był w lepszym stanie. Mimo to zamrożenia występowały również po zmianie systemu na dysku Maxtor, co wykluczyło dysk jako przyczynę. Próby zmiany taktowania procesora i napięć w BIOS nie przyniosły efektu. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana płyty głównej Epox 8K9A, po której zamrożenia ustały.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA