logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra PW 8040 – trzeszczenie w prawym kanale po kilku minutach, kondensator?

londolut 11 Cze 2006 16:53 1680 3
REKLAMA
  • #1 2719699
    londolut
    Poziom 1  
    Witam!!
    Mam problem z wzmacniaczem Unitra PW 8040. Mam go podpięty pod wieżę Sony MHC-BX3 przez wejscie DIN. Zaraz po włączeniu go wszystko jest okej tylko po jakichs 5-10 min w prawym kanale dzwiek sie deformuje i trzeszczy. Kiedy tylko zrobi się troszke głosniej vol. to wszystko wraca do normy. Co może być odpowiedzialne za takie zachowanie tego wzmacniacza? Mnie od razu do głowy przyszedł uszkodzony kondensator 2x4700uF/40V tylko ze to sa 2 kond. w jednej obudowie (chyba) i niewiem czy takie cos kupie gdzies w elektroniku. Prosze o pomoc bo niechciał bym wypalić wieży albo kolumn. Z góry wielkie dzięki. Za pomocne posty oczywiście punkty. Jeśli ktoś by potrzebował schemat to załączam
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776327-30.html#164569
  • REKLAMA
  • #2 2719768
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Sprawdź czy nie porobiły się zimne luty w zasilaczu, i na końcówce mocy. Pomierz również na nich napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 2719790
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Przyczyn może być multi, proponuje sprawdzić Pr od głośności, wyczyścić go, ale raczej bym stawiał na złą pracę samego stopnia końcowego.
    Proponuje najpier upewnić się w 100% czy sygnał, który wchodzi do tego wzm. z zew. jest oki. Jeśli tak, to następnie radzę zamienieć sygnał z lewgo stopnia mocy na prawy i zobaczyć, czy usterka także się przeniesie na drugi kanał, jeśli nie to wina leży gdzieś wcześniej, jeśli tak, tz. że jakiś tranzystor w stopniu mocy szfankuje. Aha, radze także sprawdzić zimne luty.
    A jeżeli chodzi o ten kondensator filftrujący, to w sprzedaży już takich nie ma, ale zamiast tego wstawia się dwa zwykłe kondziory elektrolityczne każdy po 4700/40V, ale jeżeli chcesz to wymieniać to wstaw o większej pojemności, napewno będzie różnica przy mocniejszym uderzniu, wzm, nie bedzie się dławił,
    życzę powodzenia
REKLAMA