logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony 200PS 17 – spadek jasności ekranu po 2 latach, czy to zużycie kineskopu?

znany 11 Cze 2006 16:56 1554 11
REKLAMA
  • #1 2719704
    znany
    Poziom 10  
    Proszę o radę.Monitor Sony 200ps stracił jasność o ¼,mam go około 2 lat.Geometria jest w porządku.Obraz nie «pływa»Ustawienie kolorów w menu jest prawie przy końcu.Czy to jest wina kineskopu ?Proszę o odpowiedź.[/code]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2719776
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    witam
    sprawdz serwis monitory
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2719828
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam .
    Być może że kinol jest już troche wypalony i stracił swoje właściwości ale zaczoł bym od przelutowania PK (płutki kineskopu) i okolis trafopowielacza w celu pozbycia się zimnych lutów.
  • #4 2720671
    znany
    Poziom 10  
    Przelutowałem wszystko co było możliwe, bez efektów.Dziwię się że po tak krótkim okresie czasu mógłby stracić emisję.Możliwe że jest jakieś wyjście.Proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #5 2720698
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Jakie masz napięcia na RBG?
  • REKLAMA
  • #6 2721200
    znany
    Poziom 10  
    sprawdzę i odpiszę narazie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 2722727
    znany
    Poziom 10  
    Witam.Zmierzyłem napięcia RGB wynoszą 59V na jedną elektrodę,przy pełnym wysterowaniu.Siatka G2-500V. Napięcia 180V,15V.80V.5V są obecne na złączu CN406.Mierzyłem miernikiem 20Kom/V.Prosił bym o kontakt z Poważaniem Z.J

P.s. - Jak wejść w menu servisowe monitora?
  • Pomocny post
    #8 2724554
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Na elektrodzie jest opis sposobu wejścia w menu serwisowe do E200 - może będzie działać i u Ciebie. Jak nie - proponuję problem rozwiązać zmieniając rezystancję zwiększając w układzie reg. G (sprzężeniu zwrotnym).
    Układ znajduje się na PK.
    Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

ps.
    Zobacz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic419743.html
  • #9 2732002
    znany
    Poziom 10  
    Proszę o podanie trybu serwisowego do monitora GDM-200PST SONY.

Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

P.S. Jakie jest orginalne napięcie na G2 GDM-200PST SONY.
  • #10 2742733
    znany
    Poziom 10  
    Bardzo proszę o podanie tych wartości które podałem wyżej.Nie mogę znaleźć na postach.Czy jeżeli wyreguluje rezystorami napięcie G2 to nie będzie mieć złego wpływu na żywotność kineskopu. Z poważaniem Z.J
  • Pomocny post
    #11 2742870
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    To Ustalisz (napięcie) w takcie dobierania napięcia.
    Co do pytania o kineskop - pewnie trochę będzie miało, ale jeśli nie widać żadnego uszkodzenia - to może oznaczać, że i tak siada.
    Mogła Ci się zresetować pamięć (któraś z komórek), ale jeśli nie działa wejście w menu serwisowe to potrzebny jest układ softu, z oprogramowaniem i na dodatek z kodem (albo pozostaje serwis fabryczny - a to będzie raczej kosztować więcej niż ten monitor jest wart na rynku wtórnym)
    To co proponuje działa już w wielu monitorach sony i nie widać żadnych niepokojących objawów.
    Pozdrawiam.
    ps.
    Możesz wymienić wsad, ale będzie się to wiązać np ze zmianą balansu bieli lub geometrii.
  • #12 2742903
    znany
    Poziom 10  
    Serdecznie dziękuję za wiadomość.Będę regulował napięcia G2.Miłego dnia.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Sony 200PS po około dwóch latach użytkowania stracił około 25% jasności obrazu, przy zachowanej poprawnej geometrii i stabilności obrazu. Wstępne próby przelutowania płytek kineskopu i okolic trafopowielacza nie przyniosły poprawy. Zmierzono napięcia RGB (59V przy pełnym wysterowaniu) oraz siatki G2 (500V), a także inne napięcia na złączu CN406. Sugerowano możliwość wypalenia kineskopu lub problem z zimnymi lutami. Proponowano regulację rezystancji w układzie regulacji napięcia G2 na płytce kineskopu, co może poprawić jasność, choć może nieznacznie wpłynąć na żywotność kineskopu. Wejście do menu serwisowego monitora jest możliwe według opisu na elektrodzie, co umożliwia dalszą diagnostykę i regulacje. Wymiana oprogramowania (wsadu) jest możliwa, ale wiąże się z ryzykiem zmiany balansu bieli i geometrii oraz wymaga specjalistycznego serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA