logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat modyfikatora świateł 12V 50W do losowego zapalania żarówek

przemek16 11 Cze 2006 19:24 1486 11
REKLAMA
  • #1 2720132
    przemek16
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam potrzebuję schematu modyfikatora świateł, który by losowo zapalał 1 z 4 żarówek. Żarówki to 12V 50W samochodowe. Chciałbym go zbudować jak najmniejszym nakładem kosztów. Szukałem w internecie, ale nie znalazłem nic interesującego. Wierzę, że wy podsuniecie mi jakiś dobry pomysł.

Z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2729556
    kfh13
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    http://edw.com.pl/pdf/K06/30_01b.pdf

Tu masz kostke 6 pozycyjną. Zamiast przycisku chwilowego dajesz na stałe kabel. Pozbywasz sie 2 dodatkowych diod (zwarcie) i zamieniasz tranzystory na ZNACZNIE MOCNIEJSZE (lub nawet na triaki). Ja niestety jestem początkujący i nie podam Ci oznaczeń, ale napewno Pan w elektronicznym Ci doradzi !!! Dodatkowe 2 kanały (jeśli wcześniej nie zwarłeś) do możesz se ledy 3W zainstalować i wsadzić gdzieś w aucie (warto wydać na tego leda 30 zł). Powodzenia !!!
  • REKLAMA
  • #3 2729563
    przemek16
    Poziom 15  
    Ale ja nie chce stosować tych żarówek w samochodzie tylko w domu z kolorowymi filtrami. Na takie domowe imprezy.
  • REKLAMA
  • #4 2729687
    kfh13
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Wiesz jak zobaczyłem 12V to odrazu pomyślałem auto i tuning. Pardom.

Więc bedziesz musiał jeszcze zaopatrzyć sie w zasilacz !!! Mam nadzieje że wiesz jak sie je robi !!! Możesz też użyć zasiłki z kompa...tam też jest linia 12V (żółty kabel) ale sprawdz najpierw czy ma te 50W na tej lini (tabliczka znamioniowa).
  • #5 2730134
    przemek16
    Poziom 15  
    Wiem jak sie robi zasilacze. Aż tak zielony nie jestem. Planowałem kupić transformator 12V 200W i na nim zbudować zasilacz bo chce użyć czterech takich żarówek. Teraz tak sie zastanawiam, bo wydaje mi sie że z tym układem co zaproponowałeś będzie tyle roboty co z jakąś prostą iluminofonią. Może więc zrobić aby żarówki mrugały w rytm muzy. Ma ktoś jakieściekawe pomysły na 4 kanałową iluminofonię, do wykonania niewielkim nakładem finansowym? Jeżeli tak to prosiłbym o zamieszczenie.

Pozdr
  • #6 2734756
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Był kiedyś taki projekt na elektrodzie w dziele WIZUALNE

Ten projekt który jest wyżej można maksymalnie zmniejszyć i będzie na prawdę łatwy :)

Pozdrawiam
  • #7 2735903
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    A w jakiejś EP (starej) był projekt "Generator losowy" Nie dość, że przebieg wyjściowy był (pseudo) przypadkowo generowany, to jeszcze wpływ na niego miała temperatura (zastosowany termistor) i oświetlenie zewnętrzne (fotorezystor)

To dopiero generator losowy co?
  • #8 2736289
    przemek16
    Poziom 15  
    No ciekawy ten generator. Ale mi wystarczy aby w losowy sposób żarówki zapalał. 4 kanały po 12V 55W na każdy. Narysuje mi ktoś jakiś schemat ideowy? Bo w tworzeniu własnych układów to jestem kompletnie zielony.
  • REKLAMA
  • #9 2748921
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam
    ja przerabiałem kolorofon z żarówek 5w na H4 55w
    i na początku myślałem ze efekt bedzie spoko a tu kalpa.....
    żarówki mają dużą bezwładność i gasną dość długo :(
    kupiłem na allegro.pl żarówki u gościa slary1
    te żarówki dużo lepiej dają i nie są takie drogie!
    tylko 4zł i świecą naprawde mocno ! dobrze sie nadają na kule :]

nie wiem jak sie spisują te żarówki na 230v

no ale te są drogie :)
    pozdro ja co to moze zrobie jakies foto jak byś chciał :)
    pozdro! udanych wakacji :D :D

Moderowany przez dee jay G:

Nie zamieszczamy linków do allegro. Za dwa miesiące taki odnośnik będzie bezwartościowy. Linki usunąłem

• #10 2749247
    przemek16
    Poziom 15  
    Jak byś mógł to zarzuć jakieś fotki tego kolorofonu, albo jeszcze lepiej schemat jak masz
  • #11 2750081
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam :) ponownie :D
    kolorofon juz nie istnieje :D hee
    ale mam go gdzies w częściach
    schematu nie mam to był orginalny kolorofon ale puzniej ja go stuningowałem :D
    wrzuce jedną foteke :) jak przyniesie cyfrówke to zrobie zdj. jak dają te żarówki :-) pozdro! mareQ
    Schemat modyfikatora świateł 12V 50W do losowego zapalania żarówek
  • #12 2898122
    przemek16
    Poziom 15  
    Zmieniłem zdanie postanowiłem wykonać prosty efekt flower, w związku z czym te porady są mi już nie potrzebne. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy schematu modyfikatora świateł do losowego zapalania jednej z czterech żarówek 12V 50W, przeznaczonych do użytku domowego z kolorowymi filtrami, a nie w samochodzie. Propozycje obejmowały wykorzystanie kostki 6-pozycyjnej z mocniejszymi tranzystorami lub triakami, eliminację dodatkowych diod oraz zastosowanie zasilacza 12V, np. transformatora 12V 200W. Dyskutowano także o alternatywie w postaci prostych iluminofonów 4-kanałowych reagujących na muzykę, które mogłyby sterować żarówkami. Wspomniano projekt generatora losowego z EP, wykorzystującego termistor i fotorezystor do wpływu na przebieg wyjściowy. Zwrócono uwagę na problem bezwładności żarówek 12V 50W, które gasną powoli, co obniża efekt wizualny. Jeden z uczestników polecił tańsze żarówki 5W dostępne na Allegro, które lepiej nadają się do efektów świetlnych. Ostatecznie autor zdecydował się na prosty efekt flower i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA