baton161 napisał: makrz napisał: Jest to jednak niezgodne z umową.
Wiem. Czyli z twojego postu wynika żeby nikomu nie mówić że dzielimy łącze i po sprawie.
Dokladnie. Ja mialem sieć na 11 maszyn na neo

Pierw jedna klatka później kolejna.. Obecnie mam caly blok 9 klatek i 30 maszyn ( ale mam już DSL-a ).
Kiedys dla sprawdzenia tepsy zadzwoniłem i zapytałem sie czy można udostępniać.. Oczywiscie że nie. Na pytanie czy tpsa komuś dowalila kare za to padła odpowiedz że unikają tego. Proszą o zaniechanie. Gdyby wlepili choć jednemu kare ( a takie są w umowie ) za to ztraciliby tysiace klientów. I co gorsza Ci klienci by nie wzieli sobie każdy z osobna neostrady a wzieliby łącze od innego providera i dalej je dzielili.
Więc jeśli będziesz cicho nie chwalił się nikomu to na 99,999% NIC CI NIE ZROBIĄ. Czytałem nawet tematy w necie gdzie jeden podkablowal na drugiego, ale tepsa tego kablujacego zlała. Więc kablujący "poskarzył" sie na forum... no i pojechali z kolesiem niesamowicie

A co do sprzętu - PLANET XRT 401D - jeden z najlepszych i najbardziej wydajnych routerów za małą kase ( 130-140zł ) - nówka. Poszukaj o nim tu na elektrodzie jest troche informacji na jego temat.
Dodatkowo potrzebujesz dana ilość kabla ( skrętka ) zarobiona koncówkami RJ-45. Twój modem TPSA ( neostrady ) musi mieć interface ( czyli wyjscie) RJ-45 a tepsa ich żałuje...( zapewne masz USB ... ) Dają z rj-45 za jakaś tam dopłatą. Zadzwon na party line sie zapytaj.
Pozdrawiam.
Dodano po 3 [minuty]: ~sojer napisał: Z tego co się orientuję to dzielić możesz, ale w obrębie budynku. Więc bez wizyty u ciebie w domu nie stwierdzą czy rozdzielasz w obrębie budynku czy nie. Żeby zminimalizować podejrzenie związane z pociągniętym kablem sieciowym do sąsiada mógłbyś udostępnić mu neta za pomocą bezprzewodowego routera. Wtedy udowodnienie ci czegokolwiek będzie bardzo utrudnione.
Zacytują Ci wypowiedz wyżej
Dzielenie "neostrady" to nic złego i jest legalne. Nielegalne jest udostępnianie poza lokal na który jest zarejestrowana umowa.
Tak więc jeżeli nikt "życzliwy" nie doniesie to nie ma powodów żeby TP miało się do czego przyczepic. Jest to jednak niezgodne z umową.
Tak jak pisałem

Oni o tym wiedzą ale nic w tym kierunku nie robią...
Jest im to zdecydowanie nie na rękę. A od czasu kiedy wprowadzili limity przesyłu danych to zapewne jeszcze bardziej to zlewaja