logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zminimalizowac wykrycie dzielenia łącza internetowego?

baton161 11 Cze 2006 19:47 3755 32
REKLAMA
  • #1 2720195
    baton161
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam. Mam neostrade 1mb. Chciałbym podpiąć sąsiada który mieszka 30m obok. Wiem że potrzebuje routera, skrętki. Tylko mam dylemat. "Jeśli TP wykryje podział łącza'? Jaki router kupić do 310zł i jak skonfigurować go żeby zminimalizować wykrycie dzielenia łącza? Czy są duże szanse że TP wykryje dzielenie łącza? Czy kogoś już złapali na dzieleniu? Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2720271
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    TP się nie zajmuje takimi sprawami, po to wprowadzili limit, żeby nie chodzić po ludziach i nie sprawdzać, czy ktoś nie dzieli łącza. Takie kontrole tylko zniechęcają klientów i są przyczyną bardzo niemiłych sytuacji, dlatego TP tego nie praktykuje (przynajmniej nie w stosunku do Neostrady).
  • REKLAMA
  • #3 2720311
    baton161
    Poziom 14  
    Kiedyś czytałem chyba nawet na elektrodzie że TP najęła firme która ma się zajmowac wyłapywaniem osób które dzielą łacze. Nie wiem czy to prawda bo równie dobrze ktoś mógł sobie to wymyślić. Przypuśćmy że to prawda. Co trzeba zrobić żeby zminimalizować wykrycie przez TP podziału łącza.
  • Pomocny post
    #4 2720429
    makrz
    Poziom 12  
    Dzielenie "neostrady" to nic złego i jest legalne. Nielegalne jest udostępnianie poza lokal na który jest zarejestrowana umowa.
    Tak więc jeżeli nikt "życzliwy" nie doniesie to nie ma powodów żeby TP miało się do czego przyczepic. Jest to jednak niezgodne z umową.
  • Pomocny post
    #5 2720440
    ~sojer
    Poziom 27  
    Z tego co się orientuję to dzielić możesz, ale w obrębie budynku. Więc bez wizyty u ciebie w domu nie stwierdzą czy rozdzielasz w obrębie budynku czy nie. Żeby zminimalizować podejrzenie związane z pociągniętym kablem sieciowym do sąsiada mógłbyś udostępnić mu neta za pomocą bezprzewodowego routera. Wtedy udowodnienie ci czegokolwiek będzie bardzo utrudnione.
  • #6 2720441
    baton161
    Poziom 14  
    makrz napisał:
    Jest to jednak niezgodne z umową.
    Wiem. Czyli z twojego postu wynika żeby nikomu nie mówić że dzielimy łącze i po sprawie.
  • Pomocny post
    #7 2720634
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    baton161 napisał:
    makrz napisał:
    Jest to jednak niezgodne z umową.
    Wiem. Czyli z twojego postu wynika żeby nikomu nie mówić że dzielimy łącze i po sprawie.

Dokladnie. Ja mialem sieć na 11 maszyn na neo :) Pierw jedna klatka później kolejna.. Obecnie mam caly blok 9 klatek i 30 maszyn ( ale mam już DSL-a ).

Kiedys dla sprawdzenia tepsy zadzwoniłem i zapytałem sie czy można udostępniać.. Oczywiscie że nie. Na pytanie czy tpsa komuś dowalila kare za to padła odpowiedz że unikają tego. Proszą o zaniechanie. Gdyby wlepili choć jednemu kare ( a takie są w umowie ) za to ztraciliby tysiace klientów. I co gorsza Ci klienci by nie wzieli sobie każdy z osobna neostrady a wzieliby łącze od innego providera i dalej je dzielili.

Więc jeśli będziesz cicho nie chwalił się nikomu to na 99,999% NIC CI NIE ZROBIĄ. Czytałem nawet tematy w necie gdzie jeden podkablowal na drugiego, ale tepsa tego kablujacego zlała. Więc kablujący "poskarzył" sie na forum... no i pojechali z kolesiem niesamowicie :):):)

A co do sprzętu - PLANET XRT 401D - jeden z najlepszych i najbardziej wydajnych routerów za małą kase ( 130-140zł ) - nówka. Poszukaj o nim tu na elektrodzie jest troche informacji na jego temat.

Dodatkowo potrzebujesz dana ilość kabla ( skrętka ) zarobiona koncówkami RJ-45. Twój modem TPSA ( neostrady ) musi mieć interface ( czyli wyjscie) RJ-45 a tepsa ich żałuje...( zapewne masz USB ... ) Dają z rj-45 za jakaś tam dopłatą. Zadzwon na party line sie zapytaj.

Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

~sojer napisał:
    Z tego co się orientuję to dzielić możesz, ale w obrębie budynku. Więc bez wizyty u ciebie w domu nie stwierdzą czy rozdzielasz w obrębie budynku czy nie. Żeby zminimalizować podejrzenie związane z pociągniętym kablem sieciowym do sąsiada mógłbyś udostępnić mu neta za pomocą bezprzewodowego routera. Wtedy udowodnienie ci czegokolwiek będzie bardzo utrudnione.

Zacytują Ci wypowiedz wyżej :)

Dzielenie "neostrady" to nic złego i jest legalne. Nielegalne jest udostępnianie poza lokal na który jest zarejestrowana umowa.
    Tak więc jeżeli nikt "życzliwy" nie doniesie to nie ma powodów żeby TP miało się do czego przyczepic. Jest to jednak niezgodne z umową.

Tak jak pisałem :) Oni o tym wiedzą ale nic w tym kierunku nie robią...
    Jest im to zdecydowanie nie na rękę. A od czasu kiedy wprowadzili limity przesyłu danych to zapewne jeszcze bardziej to zlewaja :)
  • Pomocny post
    #8 2720654
    thomas_pys
    Poziom 12  
    Jak dobrze pamiętam przy zakupie mojej neostrady mogłem sobie wybrać router z katalogu T.P. więc stosowanie routera nie jest zabronione.
    Jedyny problem to właśnie dzielenie połączenia poza adres zamieszkania.
    W mojej sytuacji zastosowałem router z acces point-em i dziele bezprzewodowo, nawet jak ktoś przyjdzie z kontrolą to nie znajdzie przewodu idącego do sąsiada.
  • #9 2720660
    baton161
    Poziom 14  
    dj_pielgrzym napisał:
    A co do sprzętu - PLANET XRT 401D - jeden z najlepszych i najbardziej wydajnych routerów za małą kase ( 130-140zł ) - nówka. Poszukaj o nim tu na elektrodzie jest troche informacji na jego temat.
    Ale ja bym wolał router z wbudowanym modemem adsl. Mniej kabli i zabawy.

Dodano po 3 [minuty]:

thomas_pys napisał:
    W mojej sytuacji zastosowałem router z acces point-em i dziele bezprzewodowo, nawet jak ktoś przyjdzie z kontrolą to nie znajdzie przewodu idącego do sąsiada.
    Ja niepotrzebuje Wi-Fi bo puszcze sobie kabel ziemią. I w domu też postaram się puścić tak żeby go trudno było znaleźć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2720709
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    baton161 napisał:
    dj_pielgrzym napisał:
    Ale ja bym wolał router z wbudowanym modemem adsl. Mniej kabli i zabawy.

Nie znam takiego routera ale zapewne są :) Tylko ile kosztują?

Dodano po 3 [minuty]:

thomas_pys napisał:
    Ja niepotrzebuje Wi-Fi bo puszcze sobie kabel ziemią. I w domu też postaram się puścić tak żeby go trudno było znaleźć.

W ziemi pamiętaj o zabezpieczeniu skrętki. Najlepiej ja w rurkę i skrętke żelową. Jest 2-3x droższa od normalnej ale w ziemi polezy znacznie znacznie dłużej. Pewnie są też specjalnie zabezpieczane skrętki do ziemi.
    Ale i tu trzeba szukać :)
  • Pomocny post
    #11 2720715
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Czytam sobie to wszystko i zapytam sie Was - w jaki sposób mieliby udowodnić że kabel który jest poprowadzony do sąsiada udostepnia łącze? Szczerze powiedzawszy bez nakazu nikt nic nie zrobi... Nikt nic nie udowodni, bo przeciez mozesz dzielic w obrebie swojego lokalu... A zamiast NEO weź sobie DSL'a...
  • #12 2720775
    baton161
    Poziom 14  
    GladiroR napisał:
    Nikt nic nie udowodni, bo przeciez mozesz dzielic w obrebie swojego lokalu... A zamiast NEO weź sobie DSL'a...
    DSL'a nie wezme bo już mam neostrade na dwa lata. A poza tym DSL jest dużo droższy a mi neo wystarcza bo dużo nie ściągam.
  • Pomocny post
    #13 2720793
    GladiroR
    Poziom 26  
    DSL juz stanial... a teraz jest promocja... obczaj sobie: www.internetdsl.pl tam masz promocje dla neostrady. 120 zł kosztuje 250 kb/s. Pomysl sobie nad podlaczeniem kilku osob, a poxniej wexmiesz sobie DSL'a i podzielisz łącze.
  • #14 2720810
    baton161
    Poziom 14  
    GladiroR napisał:
    DSL juz stanial... a teraz jest promocja... obczaj sobie: www.internetdsl.pl tam masz promocje dla neostrady. 120 zł kosztuje 250 kb/s. Pomysl sobie nad podlaczeniem kilku osob, a poxniej wexmiesz sobie DSL'a i podzielisz łącze.
    Super. Ale ta promocja jest tylko dla firm czy także dla klientów indywidualnych. Jeśli mógłbym wziąć to biore. Już wcześniej chciałem wziąć dsl'a i podzielić na kilka osób ale za założenie było 978zł i opcje droższe a miałem 7 osób tylko chętnych.
  • Pomocny post
    #15 2720821
    GladiroR
    Poziom 26  
    wejdź na strone poczytaj, a jak Ci sie nie chce to zadzwon na ich infolinie ;D
  • Pomocny post
    #16 2720824
    ~sojer
    Poziom 27  
    Cytat:
    4. Abonent korzystający z usługi dostęp do Internetu DSL tp w ramach Promocji nie może udostępniać tej usługi innym podmiotom pod jakimkolwiek tytułem prawnym lub świadczyć z jej wykorzystaniem usług telekomunikacyjnych.
  • #17 2720831
    baton161
    Poziom 14  
    ~sojer napisał:
    4. Abonent korzystający z usługi dostęp do Internetu DSL tp w ramach Promocji nie może udostępniać tej usługi innym podmiotom pod jakimkolwiek tytułem prawnym lub świadczyć z jej wykorzystaniem usług telekomunikacyjnych.
    A już się cieszyłem.
  • Pomocny post
    #18 2720839
    GladiroR
    Poziom 26  
    W ramach promocji teoretycznie nie mozna, ale jak nie bierzesz w promocji to mozesz udostepniac...
  • Pomocny post
    #20 2720891
    GladiroR
    Poziom 26  
    zgadza sie i dlatego trzeba brac w promocji i korzystac do woli ;D
  • Pomocny post
    #21 2720941
    mpralat2
    Poziom 17  
    Hehe czyli taniej i tak wyjdzie z neostrada :) ale za to jest limit.
  • Pomocny post
    #22 2720953
    GladiroR
    Poziom 26  
    TO zalezy co kto potrzebuje... np. na 15 uzytkownikow oplaca sie wziasc DSL 8000 lub 15000... I mozna ciagnac z p2p do woli... ALe jak sie korzysta tylko z www to lepiej wziasc neo... Trzeba samemu zdecydowac...
  • #23 2721003
    baton161
    Poziom 14  
    Jak na razie korzystam z Neostrady 1MB i mam prawie dwa miesiące. Jak dla mnie 25GB spokojnie wystarcza. Nie ściągam dużo. Czas od czasu kilkadziesiąt mp3 albo jakieś gry. W maju miałem wykorzystane 23,5 GB ale pod koniec miesiąca ściągałem filmy żeby wykorzystać limit. Na razie 6m-c za darmo a później 113zł. Ale jak z sąsiadem podziele to po 58zł. Mogłem założyć radiówke ale gośc chyba z głową ma coś nie tak: 400zł za założenie (a i tak dużo osób bierze bo u nas neo albo radióka, a radiówka 30zł za m-c). A za prędkości na radiówce nawet za 30zł podziękuje. Down 64kbps Up 8kbps. O ściąganiu można zapomnieć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #24 2721025
    GladiroR
    Poziom 26  
    400 zl załozenie, czyli:
    - 150 zł sprzęt
    - 250 zł przycinki dla firmy

a przelicz sobie teraz czy przy podziale internetu dsl po rowno lacza to czy oplacaloby sie zrobic podobna siec? tzzn. zeby byly lepsze parametry niz w tej firmie...
  • Pomocny post
    #26 2721051
    GladiroR
    Poziom 26  
    Sam nie wiem... kupilem ostatnio switcha tej firmy, ale cos jest nie tak bo czasami przerywa pingowanie, ale nie wiem czy to wina swticha czy gdzies na kablu cos sie dzieje, musze to sprawdzic jeszcze. Zastanow sie najpierw czego potrzebujesz zeby kasy na darmo nie wydawac... Bo jak bedziesz kiedys stawial radiowke to taki router nie zda sie na wiele...
  • #27 2721126
    baton161
    Poziom 14  
    GladiroR napisał:
    Zastanow sie najpierw czego potrzebujesz zeby kasy na darmo nie wydawac... Bo jak bedziesz kiedys stawial radiowke to taki router nie zda sie na wiele...
    Na router mogę wydać 300zł. Tylko najlepiej żeby miał podział łącza QoS. Bo jak jeden będzie sciągał to zabierze drugiemu całą prędkość. Jak na razie szukam na allegro routerka z Qos i wbudowanym modemem ADSL.
  • Pomocny post
    #28 2721320
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    300zł na router z QoS ? eee 1700zł w górę to tak :)

Kazdy ( 99,99% ) routerów ma możliwość obslugi ADSL - tylko że znakomita większość poprzez RJ-45 :)

XRT 401d o ktorym pisaliśmy dosć dobrze sprawuje sie w sieci. I nawet rozklada sobie obciązenie - czyli całkiem nieźle ( o ile to można tak nazwać :) ) dziają www przy załączonym p2p :)
  • Pomocny post
    #29 2721383
    GladiroR
    Poziom 26  
    Postaw najlepiej serwer na linuxie i bedzie dobrze śmigać ;) Koszt to jakieś hmm 100 zł
  • Pomocny post
    #30 2721666
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ludzie nie wiem co wy z tymi serwerami na linuxie. On ma sens tylko przy dużej sieci ( pow 20 kompów )

Co by działał i był w miare bezawaryjny trzeba postawić mu w miare nowy sprzęt = duzy pobór pradu i koszta na poziomie 400-500zł. Prad 30-40zł miech. Dlaczego nie padło za 100zł ?
    A dlaczego nikt nie jedzie maluchem dookoła swiata? Bo padło za 100zł i maluch to taki sam złom który predzej czy poźniej się posypie...

Podsumowanie tematu

✨ Dzielenie łącza Neostrada 1 Mb/s na sąsiada mieszkającego 30 m dalej jest technicznie możliwe, jednak niezgodne z umową TP. Operator rzadko podejmuje kontrole i nie nakłada kar za udostępnianie łącza, o ile nie dochodzi do zgłoszeń od osób trzecich. Zaleca się zachowanie dyskrecji i unikanie rozgłaszania dzielenia łącza. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest udostępnianie internetu w obrębie własnego lokalu lub bezprzewodowo (Wi-Fi), co utrudnia wykrycie fizycznego kabla do sąsiada. Przy kablowym połączeniu na zewnątrz warto zabezpieczyć skrętkę w rurce lub użyć skrętki żelowej do użytku zewnętrznego. Router z wbudowanym modemem ADSL i funkcją QoS jest wskazany, aby zarządzać przepustowością i zapobiegać monopolizacji łącza przez jednego użytkownika. W budżecie do 310 zł polecany jest router PLANET XRT 401D, który dobrze radzi sobie z rozdziałem obciążenia. Alternatywnie można rozważyć serwer na Linuxie do zarządzania ruchem, jednak przy dwóch użytkownikach jest to nieopłacalne ze względu na koszty energii i sprzętu. Oferta DSL TP jest droższa i często nieopłacalna dla kilku osób, a promocje mają ograniczenia dotyczące udostępniania usługi. W przypadku Neostrady limit transferu (np. 25 GB miesięcznie) może być dzielony między użytkowników, co wpływa na koszty.
REKLAMA