logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać filtr RC do ochrony tyrystora w mostku przed przepięciami?

olo.d 12 Cze 2006 14:55 4278 5
REKLAMA
  • #1 2722328
    olo.d
    Poziom 15  
    Mam następujące pytanie. Jak dobrać filtr RC zabezpieczający tyrystor w mostku tyrystorowym, od przepięć komutacyjnych. Wzorując się na książkach i na wykresach wszytko jest możliwe do policzenia gdybym znał indukcyjność komutacyjną. Może jakieś sugestie? Może coś przeoczyłem?
  • REKLAMA
  • #2 2722575
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    olo.d napisał:
    Mam następujące pytanie. Jak dobrać filtr RC zabezpieczający tyrystor w mostku tyrystorowym, od przepięć komutacyjnych. Wzorując się na książkach i na wykresach wszytko jest możliwe do policzenia gdybym znał indukcyjność komutacyjną.
    Może jakieś sugestie? Może coś przeoczyłem?

najwyraźniej, skoro mostek tyrystorowyy (pełny?) to znaczy, że mamy do czynienia ze źródłem energii z transformatora.
    To co powoduje przepięcia to indukcyjność rozproszenia uzwojeń transformatora i tam należy szukać odpowiedzi.
    Proszę nie zapominać o przeniesieniu indukcyjności rozproszenia strony pierwotnej i przenieść ją na wtórną, oraz dodać.

Do kompletu zabezpieczenia potrzebna jest jeszcze szybka dioda o miękkiej charakterystyce odzyskiwania zdolności zaporowych (Soft-Recovery Diode).
    Zobacz tam: http://www.elecdesign.com/Articles/Index.cfm?AD=1&ArticleID=4929

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #3 2724247
    olo.d
    Poziom 15  
    No tak dziękuję za odpowiedz, ale o to chodzi że wzory są ale danych niema. Mostek ma pracować przy dołączeniu do zwyczajnego gniazdka sieciowego (gdziekolwiek w Krakowie i w Poznaniu). Do doboru dławika sieciowego podobnie potrzebuje indukcyjności komutacyjnej. Czy są jakieś założenia odnośnie parametrów sieci, które przyjmuje się za najgorsze do obliczeń?
  • REKLAMA
  • #4 2724267
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    olo.d napisał:
    No tak dziękuję za odpowiedz, ale o to chodzi że wzory są ale danych nie ma. Mostek ma pracować przy dołączeniu do zwyczajnego gniazdka sieciowego (gdziekolwiek w Krakowie i w Poznaniu).

Chyba jednak nie do zwykłego gniazdka, a do trójfazowej sieci?

olo.d napisał:
    Do doboru dławika sieciowego podobnie potrzebuje indukcyjności komutacyjnej. Czy są jakieś założenia odnośnie parametrów sieci, które przyjmuje się za najgorsze do obliczeń?

Proszę przedstawić te wzory i schemat, może wtedy co da się zaradzić.
    Poza tym, pytałem, czy jest to pełny (6-cio tyrystorowy) mostek.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #5 2727196
    olo.d
    Poziom 15  
    Cytat:
    olo.d napisał:
    No tak dziękuję za odpowiedz, ale o to chodzi że wzory są ale danych nie ma. Mostek ma pracować przy dołączeniu do zwyczajnego gniazdka sieciowego (gdziekolwiek w Krakowie i w Poznaniu).

Chyba jednak nie do zwykłego gniazdka, a do trójfazowej sieci?

W tym sęk że nie.

Schemat wyjaśni.

Wzory następujące i jeszcze trochę innych.

Ale nie chodzi mi o liczenie ponieważ jak bym znał parametry to bym policzył. Bardziej chodzi mi o uniwersalność, czyli pracę tam gdzie będzie włączony. Czy niema jakiś granic parametrów sieci?
    Lk potrzebuje do obliczenia stromości prądu wstecznego podczas komutacji, by uzyskać szczytową wartość prądu wstecznego Irm. A to z kolei będzie potrzebne mi przy sprawdzeniu dobranego rezystora Rf.
    Dzięki za RE.
    Załączniki:
    • Jak dobrać filtr RC do ochrony tyrystora w mostku przed przepięciami? wz.JPG (10.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać filtr RC do ochrony tyrystora w mostku przed przepięciami? sch.JPG (7.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3236883
    olo.d
    Poziom 15  
    Czy mogę odświeżyć temat, pytając jakie ktoś ma wartości w przykładowym mostku??
REKLAMA