logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TC1001 po burzy - brak komunikacji bazy ze słuchawką, co sprawdzić?

kolumb3 13 Cze 2006 07:54 1487 6
REKLAMA
  • #1 2722133
    kolumb3
    Poziom 11  
    witam.czytałem jeden z artykułów na ten temat i najczestrzą usterką tych telefoników które przezyły burze są albo uszkodzona dioda zenera albo nie zadziałały ograniczniki.ale jest ale...w moim przypadku i jedno i drugie jest ok a baza nadal nie komunikuje sie ze słuchawką.co jeszcze moze byc uszkodzone???
  • REKLAMA
  • #2 2724419
    kolumb3
    Poziom 11  
    witam ponownie.mam panasonica kx-tc1001 który przezył burze.i wszystko by było wporządku gdyby nie fakt ze przy dłuzszym braku kontaktu z bazą traci zasieg.wsłuchawce słychac tylko szumy.gdy telefonik lezał dłuzszy czas na bazie i sie ładował-działał bez zarzutu.im dłuzej lezy na bazie tym jakosc dzwieku jest lepsza i mniejsze są szumy.napiecie na bateri jest prawidłowe.równiez dioda zenerkaD501 jest ok.prosze o pomoc!!!!
  • REKLAMA
  • #3 2724502
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Sprawdz dokładnie zasilacz i stabilizator na wejściu zasilania.
  • #4 2724695
    kolumb3
    Poziom 11  
    a co jesli stabilizator jest dobry.na wy ma 9v czyli tyle ile powinien miec.pominmy temat zasilacza gdyz jest on napewno dobry.wziałem z innego telefonu.napewno jest cos nie tak z układem zasilania lub cos związanego ztym....gdyz taka jak mówie...telefonik sie naładuje i działa przez jakies 15 minut.....bateria tez jest dobra.po tym czasie wyskakuja szumy i czasem brak komunikacji zbazą.moze tez jest uszkodzony jakis ukladzik związany z radiem lub cos pokrewnego...wiec co to jeszcze moze byc?
  • REKLAMA
  • #5 2724762
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    najprawdopodobniej jest to problem z głowicą
  • REKLAMA
  • #6 2724870
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Jeśli po burzy to sprawdź zasilanie bazy - i nie sugeruj się tym, że jak masz ładowanie słuchawki to jest OK...
  • #7 2725091
    kolumb3
    Poziom 11  
    tez doszedłem do takiego wniosku.pewnie cos wysiadło od strony zasilania całego układu gdyz tak jak mówiłem przedtem przy dłuzszym roztsaniu słuchawki z bazą....rozstraja sie-szumy.po doładowaniu jest ok.gdybys miał jakąs konkretna sugestie to bede wczieczny gdyz posprawdzałem filtry,kwarcei są one dobre.i tak dzieki za pomoc.......

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po burzy telefon Panasonic KX-TC1001 ma problem z komunikacją między bazą a słuchawką. Pomimo prawidłowego działania diody Zenera i ograniczników, baza traci łączność ze słuchawką po dłuższym czasie, a w słuchawce pojawiają się szumy. Telefon działa poprawnie, gdy jest długo naładowany na bazie, co wskazuje na możliwe problemy z zasilaniem. Sprawdzenie zasilacza i stabilizatora wykazało prawidłowe napięcie 9V, a bateria jest sprawna. Podejrzewa się uszkodzenie układu zasilania lub elementów radiowych, a także możliwy problem z głowicą. Zaleca się dokładne sprawdzenie zasilania bazy, filtrów i kwarców, które jednak okazały się sprawne. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu układu zasilania lub komponentów odpowiedzialnych za stabilność sygnału radiowego między bazą a słuchawką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA