logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wysokotonówki: STX GDWT-8-150-4-PJ czy ARV? Obawy o jakość dźwięku

łuki88 13 Cze 2006 18:04 1063 9
REKLAMA
  • #1 2725892
    łuki88
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam panowie. Mam taki problem bo nie wiem na co zmienic wysokotonowke.... Obecnie mam GDWK-9-150-4-PJ i zastanawiam sie nad zmiana na STX GDWT-8-150-4-PJ albo na ARVke. Tylko:
    1. Co do ARVki mam obawy ze przy jakiejs "jezdzie" albo po prostu przy glosnym sluchaniu takim np. godzinnym przypala mi sie... albo ze nie beda bardzo dorownywac ARP (bo takiego mam sredniotonowca).
    2. Co do GDWT to mam obawy co do jakosci... czasem lubie sobie po cichu posluchac jakiegos popu jak ktos cos spiewa;) Boje sie ze dzwiek bedzie do tyłka:)
    Aha a czy duza roznica jest w jakosci dzwieku miedzy STXem GDWK a GDWT ? Pozdro i dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2726277
    Krasz1
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Gdwk zdecydowanie lepszy to takiego słuchania jak napisales, tubki są ostrzejsze. Kup sobie sc10n i nie bedziesz narzekal.
  • REKLAMA
  • #3 2726400
    łuki88
    Poziom 24  
    No tak tylko jest problem bo cale kolumny mam 4 omowe a znam tylko stxa i tvma co robia takie glosniki... No tak lepszy jest gdwk tylko chcialem torche wiecej db na samej gorze uzyskac;) Chcialbym jakis kompromis pomiedzy jakosc/ilosc... Gdwk jest glosny ale jeszcze z 2-3db by sie przydaly i dlatego zastanawialem sie nad tym gdwt. Pozdro.

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Tak obserwuje ta ARV 104-04/4 i dochodze do wniosku ze zaczynam miec na nia chec:) Fajne ma pasmo bo rowniutkie... no i na wyzszym podbicie. Tylko jeszcze sie boje co to wytrzymalosci... Ale jak bym chcial sobie posluchac tak z 1-2 godz glosno nie maja prawa sie uszkodzic? Mam ARP i ma 50w i nie pali sie ni nic... A po 2 to po obliczeniach tak na oko to dopiero przy 300w na ARP bym mial mocy cos w jej granicach wytrzymalosci. A max. wzmak jaki chce miec to ma 150w na kanal to chyba nie powinno byc problemu...
  • #4 2727233
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    kup ta arvke. Jak strasznie o nia boisz to zrob dla niej filtr o nachyleniu 18dB/okt to nic sie nie stanie (chyba ze przester)
  • #5 2727252
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    No wlasnie jak przesterujesz wzmacniacz to i spalisz tubkę. Na przyklad tubki w elektronie się strasznie paliły mimo, iz byly dwie (swoja drogą nie do końca dobry przykąłd bo zwrotnica była pierwszego rzędu). Polecam tonsile. Kup GDWK 9/120,8 - 94dB 120/160W 46 złotych z Vat
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 2740890
    łuki88
    Poziom 24  
    Z checia bym kupil tonsile ale moja kolumna jest 4 omowa :/ A z tym przesterowaniem to chyba ze niechcacy ale to tylko na chwilke... Moze jednak sie skusze na ta ARV, ale jeszcze poczekam na porady :) Aha a duzo zmieni jezeli bym zalozyl 8omowa wysokotonowke do zwroty 4omowej? Dzieki za odp.
  • REKLAMA
  • #7 2740966
    Tremolo
    Poziom 43  
    W przypadku wysokotonówki możesz do wysokotonowca dostawić rezystor równolegly 5W 8,2 Oma, wtedy głośnik bedzie dzialał jak 4-omowiec. No i w ten sposób parę decybeli utniesz temu wysokotonowcowi. No i wytrzymie więcej niz na nim piszę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 2741407
    łuki88
    Poziom 24  
    Aha a duzo tych db strace? Pewnie z 3db bo moc sie wtedy podzieli miedzy rezystor i gdwk? Aha a czy takie polaczenie da mi wiecej wysokich niz z tego stxa ? Bo jakosci to napewno ale jak z iloscia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2741914
    Tremolo
    Poziom 43  
    Słuchaj nie może być nadmiaru! wszystkie glośniki musza mieć w idealnym przypadku tyle samo decybeli. Od dawania wysokich służą korektory. Kolumny musza być jak najbardziej płaskie najlepiej od poniżej 20Hz do ponad 20000Hz, zeby pokryć cale pasmo powiedzmy ze skutecznością 90dB - oczywiście takich kolumn nie ma.

W kazdych głośnikach słychac dokładnie to co jest na charakterystyce narysowane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 2744629
    łuki88
    Poziom 24  
    Ok. Dzieki za odp. Moze sie jednak skusze na tego Tonsila... Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru wysokotonówki do kolumn 4-omowych, z rozważaniami między modelami STX GDWT-8-150-4-PJ, STX GDWK-9-150-4-PJ oraz ARV 104-04/4. Wysokotonówka GDWK jest oceniana jako lepsza pod względem jakości dźwięku, szczególnie do cichego słuchania popu, jednak użytkownik poszukuje kompromisu między jakością a większą głośnością, co skłania go do rozważenia GDWT lub ARV. Obawy dotyczą trwałości ARV przy długim, głośnym odsłuchu oraz dopasowania do średniotonowca ARP. Zalecane jest stosowanie filtrów o nachyleniu 18 dB/okt dla ochrony ARV przed uszkodzeniem przy przesterowaniu. W przypadku kolumn 4-omowych sugerowano dołożenie rezystora równoległego 8,2 Ω 5W do 8-omowej wysokotonówki, co obniży jej impedancję do 4 Ω i zmniejszy głośność o około 3 dB. Podkreślono, że wszystkie głośniki w kolumnie powinny mieć zbliżoną skuteczność, a korektory służą do regulacji poziomu wysokich tonów. Alternatywnie polecono głośnik Tonsil GDWK 9/120,8 o skuteczności 94 dB i mocy 120/160 W, jednak problemem jest impedancja kolumny. Ostatecznie rozważane jest zakupienie Tonsila z odpowiednim dopasowaniem impedancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA