logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymontować stacyjkę w Audi 80 B4 i jak odpalić auto bez niej?

zolwik_1986 13 Cze 2006 18:43 9265 9
REKLAMA
  • #1 2726012
    zolwik_1986
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam!
    Mam pewien problem w swoim aucie.Zepsuła mi sie stacyjka. Wogóle nie reaguje... zero reakcji... wszystkie kontrolki sie swieca - czy chce krecic czy wyciagam kluczy.. stacyjka wogóle nie odbija... mogę teraz odpalic auto ale tylko z popychu... czytałem na tym forum troche o takim samym problemie i doszedłem do wniosku ze zerwała sie płetwa w mechanizmie stacyjki.Do wymiany wkładka. Wykręciłem dolna półke i licznik.. i teraz nie wiem jak wykręcic stacyjkę. Jak to zrobić? Jak ją wykręcic z kierowncy? i jeszcze pytanie jak odpalic mój samochód nie pchając go? Jest jakis mało skomplikowany sposób na to? Pytam bo auto jest mi potrzebne a w warsztacie powiedzieli mi ze zrobią mi to dopiero w następnym tygodniu. A nie zawsze znajdzie sie ktos kto pomoże mi odpalic samochód.Proszę o szybka pomoc!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2726066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2726173
    zolwik_1986
    Poziom 12  
    Dlaczego trzeba wymontować kolumnę? Zauważyłem że od strony kierowcy w stacyjce jest śrubka,przy samym końcu stacyjki-zaraz jak stacyjka jest przymocowana do kolumny kierownicy. Wydaje mi sie ze wystarczy ją odkręcic i po problemie. Po co jest ta śrubka?Zeby ją odkręcic nie musze wykręcac kierownicy.. potrzebuje tylko dobrego śrubokręta, takiego nietypowego krzyżaka.Jeśli wymontuje kierownicę oczywiscie bedzie łatwiej ją wykręcic ale teraz tez jest dobre dojscie.Więc napisz mi jak jest ta stacyjka zamontowana... czy kierownice karzesz mi wymontowywac po to zebym odkręcił ta srubkę?
  • Pomocny post
    #4 2726204
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2727549
    Solo
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    nie jest tak zle z tym kokpitem po takiej operacji :) A najprosciej to odkręć kostkę elektryczną - dwie małe śrubki najpewniej zalane czerwonym lakiem. jak ją wyjmiesz to będziesz mógł odpalać śrubokrętem.
  • #6 2727860
    zolwik_1986
    Poziom 12  
    W jaki sposób mogę odpalić auto śrubokrętem? prosze o szczególy

Kostke już wyjąłem.Auto jest mi potrzebne a troche czasu minie zanim to naprawię.(musze kupic wkład.. a narazie nie mam jeszcze nawet tego dziwnego śrubokręta (niby taki krzyżak z dziurką na bolec), bo w moim małym miesteczku nie ma takiego czegoś. Prosze o pomoc
  • #7 2727988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 2728900
    zolwik_1986
    Poziom 12  
    Ok. Z wyciągnięciem stacyjki juz się uporałem.Tak jak przypuszczałem jest popsuta wkładka i kostka.Koszt około 80 zł.Częsci już zamówiłem. Teraz mam pytanie jak wyciągnąć tą wkładke ze stacyjki?
  • #9 2730105
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2730210
    andrzej1982
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    Żeby ułatwić sobie odginanie kokpitu i tym samym wyciąganie stacyjki wystarczy odkręcić 2 śrubki na klucz 8. Znajdują się one pod zaślepkami i widać je z boku kokpitu po otworzeniu drzwi kierowcy.

Podróbek nie kupuj bo nie wiadomo kiedy a będziesz musiał wykonywać tę samą operację raz jeszcze. LEpiej udaj się do warsztatu od zamków i tam powinni wymienić Ci samą płetwę.

Podsumowanie tematu

✨ W Audi 80 B4 problem z zepsutą stacyjką objawia się brakiem reakcji i świeceniem kontrolek niezależnie od pozycji kluczyka. Stacyjka jest zamocowana do kolumny kierownicy, którą mocują dwie śruby 8 mm. Aby wymontować stacyjkę, konieczne jest zdjęcie kierownicy i przełącznika zespolonego oraz odkręcenie śruby zabezpieczającej stacyjkę od strony kierowcy. Stacyjki nie da się wysunąć bez odblokowania trzpienia blokady kierownicy, co wymaga demontażu kolumny lub odginania kokpitu, co jednak może uszkodzić elementy wnętrza. Po odkręceniu kostki elektrycznej (zazwyczaj dwie małe śruby z czerwonym lakierem) możliwe jest uruchomienie auta za pomocą śrubokręta typu Torx T25 z otworem na bolec. Wymiana wkładki stacyjki wymaga oryginalnej części dedykowanej do Audi 80 B4, gdyż tańsze podróbki, np. włoskie, nie pasują i mogą powodować kolejne problemy. W celu ułatwienia demontażu stacyjki warto odkręcić dwie śruby 8 mm pod zaślepkami kokpitu widoczne po otwarciu drzwi kierowcy. Zaleca się skorzystanie z usług specjalistycznego warsztatu zamków do wymiany samej płetwy wkładki stacyjki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA