Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Sony KV-25R2K uszkadza tranzystor linii

12 Cze 2008 18:10 6348 10
  • Poziom 17  
    TV jak w temacie uszkodzony był tranzystor linii , więc go wylutowałem wstawiłem żarówkę sprawdziłem przez dłuższy czas i napięcie z zasilacza prawidłowe i stabilne .
    Sprawdziłem sterowanie bazy tranzystora linii i impulsy były, więc wstawiłem tranzystor linii BU 2520AX włączyłem , tranzystor się uszkodził , uszkodzony był też opór zasilający kolektor tranzystora sterującego Hota , więc go wymieniłem , wymieniłem też tranzystor sterujący na BF 459 .
    Włączyłem bez Hota i impulsy na bazie tranzystora sterującego są 2v ale na kolektorze nie ma i także na bazie Hota .

    Oczekuję podpowiedzi i z góry dziękuję .
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Sony KV-25R2K chassis FE-1
    *zasilacz na STR F6654
    - procek SAA5498PS/203 ....
    - videoprocek CXA2060AS
    Hot BU2515D (na schemacie jest 2SD2539, 1500V/7A) --z diodą.

    Dioda nie mruga?
    -sprawdz opór w bazie/ wymień kondki w kolektorze Hota > zwłaszcza ten na pare kV/ sprawdz diody modulatora
    - sprawdz tranz.sterujący i trafko
    -przelutuj Fbt /trafko sterujące

    TV Sony KV-25R2K uszkadza tranzystor linii
  • Poziom 17  
    W moim TV procek jest SAA5497PS/200 ale to chyba nie ma znaczenia .
    Trafko sterujące i okolice przelutowałem na początku .
    Kondensatory w kolektorze podstawione opór w bazie i diody dobre .
    Jak to jest , że na schemacie Hot jest namalowany bez diody i oporu a 2SD2539 jest z diodą i oporem ?
    U mnie na schemacie opór R 546 jest 47Ω a w odbiorniku zworka , i czy R547 to 7,5 MΩ bo nie mogę odczytać , to są zasilające tranzystor sterujący Hot .
    Dioda miga 4 razy i się powtarza .
  • Spec od monitorów
    Dla tego chassis jak miga 4x
    04 No vertical synchronization
  • Poziom 17  
    Pion podstawiony,opory zasilające pion dobre,zimne luty w tym rejonie sprawdzone.

    Zastanawia mnie taka sprawa,że impulsy na bazie tranzystora sterującego są 2V a na kolektorze i zarazem na bazie Hota nie ma.
    Kolektor Hota odłączony a +B jest 134V z podłączoną żarówką.
    Kondensatory w kolektorze tranzystora sterującego podstawione zimne luty na trafku sterującym i w tym rejonie sprawdzone.

    Mam pytanie dlaczego impulsy na bazie tranzystora sterującego są a na kolektorze nie ma ?
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Wynika mi , że nie naprawiony TV. Piszesz, że na kolektorze tranzystora sterującego nie ma impulsów. Ale czy jest zasilony i czy trafo sterujące funkcjonuje? Skoro był uszkodzony opór na zasileniu to może padło.
  • Poziom 17  
    No oczywiście że nie naprawiony .
    A więc tak na bazie tranzystorka sterującego jest 0,8V, na kolektorze 0,2V,jeżeli odłączę bazę sterującego lub zwieram do masy to na kolektorze pokazuje się około 65V.
    Nie mam trafka do podstawienia,ale po wylutowaniu pierwotne uzwojenie ma 100Ω a wtórne około 0,2Ω.

    Tranzystor sterujący na przyrządzie nie był uszkodzony ale jak pisałem wymieniłem go na BF 459 .
    Na schemacie nie mogę odczytać , czy ten opór zasilający ma mieć 7,5 MΩ ?
  • Spec od monitorów
    Popatrz na schemat/ specyfikację elementów w manualu
    -tam jest zwora R547=0 jumper (jest tylko jeden opór w kolektorze 47ohm/ 0,25W )
  • Poziom 17  
    Od początku ten opór mi się nie podobał.

    A więc tak schemat z Elektrody FE-1 KV21X5 w wykazie R 546 47Ω, R 547 (7,5 MM)
    Schemat FE-1 KV-25R2K taki jak mam telewizor na schemacie jest tak jak wyżej a wykazu części brak.
    Jak wstawiłem 47Ω jak Kol. lisek podpowiedział to napięcie na kolektorze jest 133V to za dużo,więc wstawiłem 15kΩ , spadło do 70V,ale impulsy na bazie Hota już się pojawiły .

    Może ktoś podpowie jaki ma być prawidłowy ten opór ?
  • Spec od monitorów
    Pewnie trafko. w tył/ lub tranzystor
    (opór ma być jak napisano)
  • Poziom 26  
    Miałem kiedyś przypadek Sony KV-29C5E chassis FE1, HOT 2SD2539 uszkadzał się kilka razy, średnio co 2 tygodnie i TV sygnalizował błąd 02. Następnie TV zgłosił błąd 04, jednak HOT się nie uszkodził. Występowąło jednak przeciążenie w linii +B - po ok 0.5 sek po włączeniu zabezpieczenie wyłączało impulsy sterujące HOT'a. Wymiana trafa okazała się dobrym rozwiązaniem.