logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilność GeForce 6600 GT z płytą Asus A7V8X-X (AGP 8x)

bartkruk 14 Cze 2006 18:28 1373 9
  • #1 2728899
    bartkruk
    Poziom 11  
    Witam!!!

Planuje zmianę karty graficznej z Radeona 7000 na GeForce 6600 GT(lub jakiegos innego 6600).
    Ale nie wiem czy pójdzie na mojej płycie głównej?? Mam Asus A7V8X-X (AGP 8x).
  • #2 2728939
    Radeon1
    Poziom 15  
    Jesli zakupisz wersje 6600 GT na agp to bedzie na 100 % dzialac. Polecam Gigabyte 6600 GT AGP poniewaz ma ustawienia czestotliwosci rdzenia 500 Mhz czyli tak jak wersje na PCI, dzieki temu jest troszke lepsza niz inne w dodatku dobrze sie kreci... Jesli myslisz o zakupie to mozemy sie jakos dogadac bo ja walasnie chce sprzedac 6600 GT ma jeszcze rok gwarancji smiga spoko tylko jak juz to dla mnie troszke za malo zeby w najnowsze gierki na maksa smigac. Mam pudelko gware stery jakas tam gre i najlepszego 6600 GT tylko ze zmienilem plyte na Pci x16 i juz mi ta karta niestety nie pasuje.
  • #3 2730319
    bartkruk
    Poziom 11  
    a czy ta karta ma złącze DVI czy to drugie D - Sub (chyba tak się pisze:)) :?:
  • #4 2730511
    Radeon1
    Poziom 15  
    Oba plus wyjscie telewizyjne plus specjalny rozgaleziacz z s-video na rgb. Za karte chce ok 500 zl ale dokladam specjalny wentylator Freezon XC 80 AlCu z pudelkiem i ponad 9 miesieczna gwarancja. Karta jest dokladnie na gwarancji do 26 maja 2007, wszystkie gry smigaja znakomicie, posiada czujnik temperatury temp w normalnej pracy 47-48 C w czasie gry dochodzi do 60 karta byla by idealem gdyby miala jeszcze zapas mocy, w sumie ma i to duzy tylko nie jestem zwolennikiem podkrecania na stale, raz tylko i wylacznie na probe podkrecilem rdzen na 590 pamieci ok 1200 i wszystko bylo ok przyrost wydajnosci ogromny, jednak nie stac mnie na druga karte wiec caly czas na standartowych ustawieniach, pomimo wspanialego wentylatora. Pamietaj ze niestety na agp karty sa drozsze, a ten Gigabyte jest najdrozszy bo najlepszy :) Jesli kupujesz taka karte to pewnie nowe gry cie kreca, zatem moge ci napisac ze Need for speed MW detale na maksa bez jakiejkolwiek przycinki cale przeszedlem, MoHPA detale na full, o Doomie i Quake 4 nic dodac nic ujac te gry zostaly skonstrulowane pod procesory nvidia, FEAR prawie wszysko na maksa. Oczywiscie nie chce cie naciagac tak jak to robia na allegro i chcac grac na tej kartcie we wszystko na maksymalnych efektach bez przycinania, bedziesz potrzebowal mocnego sprzetu min 1 gb ramu, ja mialem bartona ponad 2,3 Ghz stabilnie na zwyczajnym wentku za 60 zl i plyte glowna na nf2. Plyte juz oddalem bratu, bartona sprzedalem tylko mi ta karta jeszcze zostala, a teraz przed wakacjami potrzebuje troszke kasy :)
  • #5 2730579
    asafa
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jesli twoja plyta glowna obsluguje agpx8 to nie ma problemu, pozostaje tylko jedna kwestia jesli to jest stara plyta tzn. ma 4 lata to nalezaloby sie zastanawic nad sensem kupna gf 6600gt gdyz przy tak starej plycie nie bedzie mogl rozwinac skrzydel i bedzie pracowal przy zdecydowanie mniejszej wydajnosci
  • #6 2730676
    bartkruk
    Poziom 11  
    do asafa: ta płyta nie ma nawet roku:D więc myśle że wszycho będzię oki.
    muszę dokupić jeszcze pamięć RAM (256 MB będzie ograniczało wydajność karty graf.) ale to inna historia....:D

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

a co z procesorem:?: mam semprona 2200+ (1500 MHz; Socket A) czy nie będzie ograniczał wydajności karty:?:
  • #7 2731004
    Radeon1
    Poziom 15  
    Wydajnosci karty wogole nie bedzie zanizal, z tym ze 256 ram to smiech na sali przy dzisiejszych grach, odrazu odpowiem ze glownie gry laduja sie strasznie strasznie wolno, przy takiej ilosci ramu. Jesli nie masz kasy to kup lepiej ram i gorsza grafike, bo tak czy siak przy 256 bedzie doczytywal z dysku co przy szybkich grach bedzie objawialo sie scinaniem i to ostrym !. Karta bedzie chodzila rownie szybko co na moim bylym bartonie z tym ze moc tego procka dodawala jakies 5 klatek wiecej w grach, niz twoj sempron.
  • #8 2732794
    Kisztel
    Poziom 12  
    Witam! mam ta kartę winfasta i mam 3500pkt. w 3DMark2005 to mało na nowe gry?
  • #9 2732956
    Radeon1
    Poziom 15  
    Nie bardzo mozna porownywac wyniki 3dmarka pod gry, poniewaz w grach intensywnie wykorzystywane sa rowniez inne elementy kompa, inna sprawa ze dwa najwieksze koncerny konkuruja ze soba na plaszczyznie pisania sterow wlasnie pod 3dmarki. Czy to malo jak na taka karte, trudno powiedziec w porownaniu do innych 6600 GT wynik wporzadku, kazda gre odpalisz przynajmiej na srednich detalach, wiec wydajnosc karty jak na ten czas jest wystarczajaca.
  • #10 2745852
    bartkruk
    Poziom 11  
    masz racje Radeon1. Dobre zgranie wszystkich komponentów w komputerze
    jest gwarancją najwyższej jakości obrazu w grach (to zależy też co mamy pod "maską" swojego PC :D).

do Radeon1: dzięki za propozycje kupna tej karty ale dowiedziałem się że qmpel ma taką samą i za atrakcyjną cenę (po znajomości :D).

miłego dnia:!:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
GeForce 6600 GT w wersji AGP jest kompatybilny z płytą główną Asus A7V8X-X obsługującą AGP 8x. Zalecana jest karta Gigabyte 6600 GT AGP ze względu na wyższe taktowanie rdzenia 500 MHz, co przekłada się na lepszą wydajność i możliwość podkręcania. Karta posiada wyjścia DVI, D-Sub oraz telewizyjne z rozgałęziaczem S-Video na RGB. Wydajność karty będzie ograniczona głównie przez ilość pamięci RAM (256 MB jest niewystarczające do nowych gier, powodując długie czasy ładowania i ścinanie), a procesor Sempron 2200+ nie powinien znacząco ograniczać karty. Wyniki w benchmarku 3DMark2005 na poziomie około 3500 punktów są typowe dla tej karty i pozwalają na uruchomienie większości gier na średnich detalach. Przy starszych płytach głównych warto rozważyć sens inwestycji, gdyż karta może nie osiągnąć pełnej wydajności. Cena kart AGP jest wyższa niż PCI-E, a modele Gigabyte są droższe, ale oferują lepsze parametry i chłodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA