logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 8850 – ciemny wyświetlacz mimo podświetlenia, oryginał czy zamiennik?

Kooz 14 Cze 2006 22:55 1749 25
REKLAMA
  • #1 2729558
    Kooz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam!
    Kupilem Nokie 8850 no i niby wszystko jest ok ale zastanawia mnie wyswietlacz, otoz wieczorem gdy wyraznie widac podswietlenie, wyswietlacz jest jakis ciemny, wyglada to tak jak by cos blokowalo dostep swiatla, ponizej zalaczam zdjecie, prosze o odpowiedz co moze byc nie tak? Mozliwe ze wyswietlacz byl wymieniany na jakis zamiennik i to wlasnie jest tego wina? A moze po prostu te telefony tak maja?

Prosze o pomoc!

Nokia 8850 – ciemny wyświetlacz mimo podświetlenia, oryginał czy zamiennik?

Dodano po 8 [minuty]:

Dodam jeszcze ze na zdjeciu wyszedl troche jasniejszy niz wyglada to w rzeczywistosci...
  • REKLAMA
  • #2 2729581
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    eee, tak chyba w kazdej nokii z mono wysw. jest :]
  • REKLAMA
  • #3 2729588
    Kooz
    Poziom 18  
    No bez przesady, spojrz chocby w 3310, 7110 lub 6310i, widac wszystko idealnie...
  • #4 2729604
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    a czy w tej nokii to podswietlenie jest oryginlane?
  • #5 2729610
    Kooz
    Poziom 18  
    Oczywiscie ze oryginalne, jakies pomysly?
  • #6 2729628
    BłażejGSM
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    możliwe że wymieniony lcd, ponieważ w tych nie oryginalnych plastik który przepuszcza światło pod wyświetlaczem jest do d..y :)
  • Pomocny post
    #7 2729661
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Oczywiscie ze nieorginalny LCD. Tak wlasnie swieci chinszczyzna, ktos po prostu przelozyl "szkielko" na nieorginalne. Mozna sprobowac wyregulowac kontrast ale na nie za wiele sie to moze zdac.
  • #8 2729749
    Kooz
    Poziom 18  
    Wreszcie sensowne odpowiedzi! To teraz kolejne pytanko, da rade zmienic sam ten plastik ktory jest na okolo samego lcd? Bo mozliwe ze uda mi sie zdobyc wlasnie sama plastikowa ramke oryginalna z uszkodzonego lcd!
  • REKLAMA
  • #9 2729792
    Stokłosy
    Spec od GSM
    To nie kwestjia plastiku , a kwestja szkla pod plastikiem.
    Poszukaj orginalu czy u magbossa, lub gsmok.
  • #10 2729824
    Kooz
    Poziom 18  
    OK, na magboss jest LCD, napisane ze oryginalny (mam nadzieje ze tak jest) za 50zl wiec nie jest tragicznie w porownaniu do sklepu infonokia w ktorym jest za 100zl.
  • #11 2729827
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Jak pisze to jest orginalny, czesci sa dobrze opisane.
  • #12 2729854
    Kooz
    Poziom 18  
    Ok, to juz wszystko wiem, a jezeli ktos jeszcze by mial jakis sklep z tanszym LCD to prosilbym o link!

Dodano po 24 [minuty]:

Stokłosy czy mozesz mi powiedziec czy wyswietlacz z ponizszego linka jest oryginalny?

http://gsm-club.pl/images/lcd8850.jpg
  • #13 2729933
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Tak nie sprawdzisz, ramka moze byc orginalna , zawartosc juz nie, oswietlenie planu moze wprowadzic w blad. Jednak nowy orginalny LCD, jest chyba wart tej ceny. Mimo ze mozesz znalezc nieorginalny o zblizonych parametrach, pod warunkiem ze przelozysz szkielko do orginalnej ramki.
  • REKLAMA
  • #14 2729937
    Kooz
    Poziom 18  
    Chyba zeczywiscie masz racje, skoro poleciles mi magboss to uznaje go za sprawdzony sklep wiec chyba tam kupie.
  • #15 2730075
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Oryginalne wyświetlacze w 8850 tak świecą bo mają od spodu przyklejone lustro które słabo przepuszcza światło.
    Prostym rozwiązaniem jest zakup oryginalnego LCD do 8210 i zmiana samego szkła.Efekt nieporównywalnie lepszy a i LCD do 8210 jest tańszy.
    To nie bedzie reklama ale polecam to=>oryginalny LCD N8210
  • #16 2730208
    Kooz
    Poziom 18  
    O to tez ciekawe rozwiazanie, a czy robiles juz cos takiego? Trudna jest taka wymiana?
  • Pomocny post
    #17 2730276
    BłażejGSM
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Skoro kolega mówił że może załatwić stary oryginalny wyświetlacz ale uszkodzony to poco ma kupować za 50 zł nowy. Ja na jego miejscu spróbował bym do oryginalnego plastiku wraz z lustrem założył sam lcd(szkło). i podejrzewam że było by oki. A jak nie będzie oczekiwanego efektu to wtedy bym się rozglądał za oryginałem.
    Ale to jest tylko moje skromne zdanie.
    Pozdrawiam
  • #18 2730284
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Wlasnie teraz masz juz wymienione szkiełko na szkielko od 8210 tylko nieorginalne.

Telefonik bedzie swiecil identycznie orginalnym szkielkiem od 8210 , czy 8850. Zalezy czy masz orginalna ramke. Ja bym wolal orginalny wyswietlacz, poza tym jaka masz gwarancje ze to co ci z allegro wysla to orginal, pelno tam naciagaczy. Podrobki tez maja sn numery nadrukowane, ze zdjec sa podone, tylko troche ciemniejsze szkielko. Oczywiscie lepiej od 8210 załatwic orginalne szkielko i przelozyc. Efekt ten sam to te same LCD - szkiełka. Mogły byc małe rozbieznosci bo nawet orginały były zparu fabryk. Z tad sie mogło wydawac ze jeden mogl byc ciut jasniejszy od drugiego. Najwazniejsze przelozyc wszystko z orginału.

Ale sie z tego LCD zrobil dlugi temat.

Pozdrawiam.
  • #19 2730289
    Kooz
    Poziom 18  
    No tak, mam skad wziasc uszkodzony LCD, tylko pytanie teraz co zrobic, JareckiP pisze ze LCD od 8850 tak maja wiec juz powoli nie wiem na ktore rozwiazanie sie zdecydowac?
  • Pomocny post
    #20 2730309
    djmolo
    Poziom 21  
    No ale masz wsyzstko dokładnie napisane.

Same wyświetlacze mam na myśli "szkiełko" nie są az takie tragiczne w tych podrobkach. najgorsze sa plastiki ktore nie przepuszają swiatła. ja jak kupuje podrobki do 3310 itp to i tak zawsze demontuje i zakładam szkiełka do oryginalnych plastików z Nokii.

Więc pozostaje kwestia rozebrania plastiku i szkiełka i wymiany na inny plastik tyle ze oryginalny.
  • #21 2730320
    Kooz
    Poziom 18  
    Ok czyli zalatwiam sobie ten oryginalny uszkodzony LCD i przekladam do niego "szkielko" z tego ktory mam aktualnie zamontowany czy tez na odwrot do tego ktory mam zakladam plastik z oryginalu?
  • Pomocny post
    #22 2730340
    djmolo
    Poziom 21  
    Załatwiasz sobie np. oryginalne używany wyświetlacz zakładam z dwoma ryskami w którym nic się nie pokazuje. Rozbierasz go wywalasz to szkiełko ze śrdoka bo nic nie pokazywało. W tym momenci zostaje Tobie sam plastik z kilkoma ryskami.

Teraz otwierasz ten twoj co teraz uzywasz i wyciągasz z niego szkiełko ze środka. To które pokazuje literki i wsadzasz je do plastiku ktory został Tobie z pierwszej rozbiorki.

Ot cała filozfia :)

Rozumiemy się już??
  • #23 2730383
    Kooz
    Poziom 18  
    Dzieki! Jak juz zrobie dam znac jakie uzyskalem efekty!
  • #24 2730405
    djmolo
    Poziom 21  
    Zapomniałem dodac a to istotne.

Nie spiesz sie bo to jest wszystko delikatne :)
  • #25 2730708
    Kooz
    Poziom 18  
    Wlasnie go rozkladalem zeby zobaczyc co w trawie piszczy, ramka wyswietlacza ma urwany jeden zaczep mocujacy ja do obudowy telefonu! W kazdym razie jutro na probe ide do znajomego zeby sprawdzic opcje z ramka od 8210, jezeli to nie wypali to czekam na ten uszkodzony LCD
  • #26 2731723
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Napewno powodem ciemnego świecenia wyświetlacza nie jest plastik ramki tylko samo szkło wyświetlacza.
    Napisałem że szkło od 8210 ładniej świeci od oryginalnego 8850 bo przekładałem.

Apropos...wymiana nie jest trudna, trzeba tylko delikatnie rozkleić plastikową ramkę i przełożyć szkła.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest ciemny wyświetlacz w Nokii 8850 mimo działającego podświetlenia. Dyskusja wskazuje, że oryginalne wyświetlacze 8850 mają od spodu przyklejone lustro, które ogranicza przepuszczanie światła, co powoduje ciemniejszy obraz. Często przyczyną jest wymiana oryginalnego LCD na zamiennik, który ma gorszy plastik lub szkło, co pogarsza jasność. Rozwiązaniem jest wymiana samego szkła (szkiełka) wyświetlacza na oryginalne lub z modelu Nokia 8210, który ma jaśniejsze szkło i jest tańszy. Zaleca się pozyskanie oryginalnego uszkodzonego LCD, rozebranie go i przełożenie oryginalnego szkła do ramki z zamiennika lub odwrotnie, co poprawia jasność i jakość wyświetlania. Wymiana jest delikatna, wymaga ostrożności i rozklejenia plastikowej ramki. Sklepy takie jak magboss oferują oryginalne części w rozsądnych cenach. Podsumowując, ciemny wyświetlacz to cecha oryginalnego LCD 8850 lub efekt użycia zamiennika z gorszym szkłem/plastikiem, a najlepszym rozwiązaniem jest wymiana szkła na oryginalne lub z modelu 8210.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA