logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po instalacji XP-ka komputer wysyła jakieś dane do internetu

junak 15 Cze 2006 10:12 2420 13
REKLAMA
  • #1 2730243
    junak
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Komputer sformatowany ,bo poprzednio też tak było, czysty system xp + sterowniki i po zainstalowaniu neostrady transmit na maxa coś ok 92kb/s.
    Avast nic nie wykrywa , ad-aware też nic - nie wiem gdzie tego robala szukać, gdy instaluję 98 to tego zjawiska nie ma,proszę o porady bo nie mam już siły formatować tego dysku...
  • REKLAMA
  • #2 2730252
    Kooz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Co to za wersja XP? Czysta czy z service packiem? Jezeli tak to ktorym?

Proponuje Kasperskiego zamiast Avasta
  • #3 2730272
    junak
    Poziom 17  
    Profesional bez spack'a,ale mam inne kompy z tym antywirusem i jest ok,tylko na tej maszynie po zainstalowaniu systemu i podłączeniu neo są takie szopki -nie da się korzystać z netu.Monitor adsl pokazuje max transmit i nie wiem czy to jakieś robactwo a jak tak to czym je namierzyć.Może xp nie formatuje dysku jak trzeba tylko zamazuje wpisy i po ponownej instalacji to samo...usuwałem partycje , zmieniałem rozmiary i nic...
  • REKLAMA
  • #4 2730280
    Kooz
    Poziom 18  
    To zainstaluj mu SP2 i wszystkie aktualizacje do niego i zobacz jaka wtedy bedzie reakcja. Skoro jest to goly XP to mozliwe ze gdy instalujesz system a PC masz podlaczony do inetu to juz laduje sie jakies robactwo. A wogole najlepiej by bylo gdybys zdobyl XP ze zintegrowanym SP2 wtedy zainstaluje Ci SP2 podczas instalacji systemu.
  • REKLAMA
  • #5 2730285
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    1. Czy masz zainstalowany jakiś program do ściągania, typu eMule, Bearshare, lub nawet zwykły FlashGet, który działa w tle?

2. Jeśli masz włączone automatyczne aktualizację to Windows prawdopodobnie je ściąga w tle.

Najlepiej wklej log z Hijackthis. Pobież go TUTAJ
  • #6 2730398
    junak
    Poziom 17  
    Zadnych programów p2p nie ma - tylko system, a gdyby się uaktualniał to powinien zacząć pobierać z netu a nie wysyłać. Pozostawiony na 1 godzinę cały czas wysyła dane ale prawie nic nie odbiera.Dzisiaj chciałem przygotować się do kolejnego podejścia do tej maszynki , nie mam go przy sobie . Zorganizować zestaw narzędzi i w piątek wieczorem do pracy byle nie syzyfowej. Nie powinien łapać robactwa zaraz po instalacji neo i wejścia w sieć, robiłem takich samych instalacji dużo i nigdy nie było takiego zjawiska. Wkleję log jak tylko go wykonam i proszę o inne pomocne narzędzia.
  • REKLAMA
  • #7 2730437
    Kooz
    Poziom 18  
    No widzisz a ja mialem takie zjawisko kilka razy na golym XP dlatego o tym napisalem, i SP rozwiazal sprawe.

Jeszcze wpadla mi do glowy jedna rzecz, zainstaluj Net Limiter i zobacz w okienku czy pokazany jest proces ktory non stop wysyla, nie gwarantuje ze cos bedzie ale sprawdzic mozesz.
  • #8 2730449
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    nie bardzo rozumiem , czy masz jakiegoś firewalla ? jeśli tak to czy zezwoliłeś na to połączenie ? jeśli nie masz i XP jest bez SP to zupełnie normalne ,ze po zainstalowaniu systemu i podłączeniu do internetu po kilku sekundach masz zarażony system i zablokowane połączenie z siecią.Z ciekawości ,z jakim serwerem łączy się komputer , możesz sprawdzić np : uruchom/ cmd/ netstat -ano .pozdrawiam
  • #9 2730827
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Zainstaluj jakikolwiek firewall najlepiej outpost 1.0 jest darmowy jesli cos bedzie chcialo wejsc do netu firewall zapyta czy zezwalasz przechodzisz na ustawienia i sprawdzasz na jaki server idzie polaczenie -IP adres jesli nie bedzie podanego musisz postawic ptaszka dla reguly gdzie podany jest Remote Host i wtedy zobaczysz IP adress a majac to wchodzisz na whois http://www.whois-search.com/ i wiesz gdzie to polaczenie idzie . ale moge sie zalozyc ze do microsoftu - windows szuka aktualizacji a pozatym windows zawiera spyware Aleksa króry sie moze juz spowiada gdzie trzeba. :D

Ps mozesz tez aktywowac domowy firewall windowsa
    pozatym z polecenia wiersza :

funkcja netstat -a pokaze wszystkie polaczenia z portami

funkcja netstat -n pokaze wszystkie aktywne polaczenia z IP adresem
  • #10 2744612
    IREKG
    Poziom 19  
    Kolego junak, czy rozwiązałeś ten problem? bo ja właśnie mam to samo.
  • #11 2744654
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Koledzy, nie zainstalowaliście przypadkiem oprogramowania drukarki Lexmark?
  • #12 2747557
    IREKG
    Poziom 19  
    Zainstalowałem oprogramowanie do lexmarka z612 ale to było prawie rok temu, a co to ma wspólnego z tym problemem? jakiś wirus w tym programie?
    Irek
  • #14 2770346
    junak
    Poziom 17  
    Problem rozwiązany , było kilka backdoorów (nie wiem jak się pojawiały po formatowaniu ale nie dociekam,może na drugiej partycji ?) po usunięciu i zastosowaniu zapory wszystko ok bez sp2.

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji czystego systemu Windows XP Professional bez Service Packów na komputerze pojawia się problem intensywnego wysyłania danych do internetu (ok. 92 kb/s) po podłączeniu do sieci Neostrada. Antywirus Avast i Ad-Aware nie wykrywają zagrożeń. Problem nie występuje przy instalacji Windows 98. Sugerowano instalację Service Pack 2 i aktualizacji, gdyż brak SP może umożliwiać szybkie zainfekowanie systemu po podłączeniu do internetu. Zalecano użycie narzędzi takich jak Net Limiter do monitorowania procesów sieciowych oraz instalację zapory sieciowej (np. Outpost Firewall 1.0 lub wbudowanego firewalla Windows) w celu identyfikacji i blokowania nieautoryzowanych połączeń. Polecano także analizę połączeń za pomocą polecenia netstat. W dyskusji pojawiła się sugestia, że oprogramowanie drukarki Lexmark (model Z612) może zawierać spyware, co mogło przyczyniać się do problemu. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez usunięcie kilku backdoorów i zastosowanie zapory sieciowej, bez konieczności instalacji SP2. Możliwe, że infekcje pojawiały się na innej partycji dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA