Witam
mam taki problem, ze na Windowsie nie mam polaczenia z netem. Na linuxie Aurox 11.1 wszystko śmiga OK. Windows XP Pro SP2.
Panda Antywirus pokazuje mi co jakis czas ze wystepuja bledy w plikach systemowych.
Czy mozna jakos sprawdzic pliki systemowe, i zamienic je na poprawne?
Czy mozna jakos sprawdzic pliki systemowe, i zamienic je na poprawne?
można tak
Wsadz płytę Windowsa do cd rom
Start>>Uruchom wpisz sfc /scannow, a następnie kliknij przycisk Ok
można zrobić również reinstalację systemu i wtedy wszystkie dane zostana
Hmm... Co do komunimkatów to już niestety nie powiem dokładnie, ale jeden był taki, że były błędy w kopie IE, a drugi to jakieś błędy LDC - coś takiego...
Log z HijackThis jest czysty, już sprawdzałem...
Sprawdzę *mondzio* jeszcze Twój sposób.
Więc przechodzę na Win.... do zobaczenie
Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:
Więc doszedłem do tego, iż problem powoduje Panda. Gdy ją odisnstaluję to net śmiga i wszystko jest OK. Ale gdy zaintaluje, jakąkolwiek wersję Panda to neta już nie ma.
Pokazuje się komunikat, jak na poniższym screenie.
Po za tym eMule wywala mi błąd z usługą UDP... że brak takiej usługi zainstalowanej w systemie...
Załączniki:
net.jpg(32.97 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Więc, co do Panda, to jest dla mnie sprawdzona. Nigdby mi nie obciążała systemy, i jako antywir i jako firewall sprawdzala się doskonale.
A jeśli chodzi log z HijackThis, to bardzo prosze:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 13:10:29, on 2006-06-22
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v7.00 SP2 (7.00.5346.0005)
Ja teżmam takie problemy z Pandą, gdy jej niema wszystko śmiga razem z netem, a po jej zainstalowaniu ginie połączenie i niektóre programy niechcą sie uruchamiać. Mam łącze radiowe, moze to jest tego przyczyna ale niewem. A próbowałeś wyłączyć firewalla w Pandzie ??
Sproboj może to pomoże. Włacz w systemie , a wyłącz w Pandzie
Ten log chiba jest zrobiony przed naprawą netu?
imho gryzło cie to:
O10 - Broken Internet access because of LSP provider 'xfire_lsp_9028.dll' missing
W hijacku trochę śmieci (ale nic groźnego), jeśli ci się zacznie komputer mulić to powyrzucaj te wszystkie extra itd.
Kolobos - święta racja, jak zwykle zapomniałem że nie wszyscy dysponują odpowiednia dozą rozsądku.
Ołki dołki. Wszystko hula jak tak lala, tylko mam takie pytanko.
Ściągam sobie filmy przez eMule, ale nie chce mi ściągać jeśli w Pandzie jest włączony firewall. eMule jest włączony jako Przychodzące/Wychodzące...
Może trzeba włączyć jakąs aplikację systemową.
Poniżej są aplikacje systemowe, które firewall Pandy ma ustawione jako Wychodzące... może trzeba zmienić na Wej./Wyj., tylko który? Bo pobierać mogą wszyscy bez problemu...
Explorator Windows
Polecenie TCP/IP Arp
Interfejs wiersza polecenia usługi...
Polecenie TCPIP Finger
Informacje o multisesji
jądro i system NT
Net Command
Net Command
Biblioteka DDL kienta NT...
Polecenie wykonywania zdalnego...
Polecenie TCP/IP Route
Polecenie powłoki zdalnej (RSH)
Microsoft Connection Manager
Client Server Runtime Process
Klient programu Microsoft Telnet
Aplikacja uproszczonego protokołu
Polecenie TCP/IP Traceroute
Aplikacja logowania systemu Windows
Menedźer synchronizacji firmy Microsoft
Hostname APP
timeupdate.exe
Aplikacja nslookup
update.tmp
Polecenie TCP/IP Ping
Polecenie zdalnego kopiowania TCP
Dodano po 21 [minuty]:
Zapomniałem dodać, że przy włączonym firewallu w Pandzie, eMule łączy się z serwerym z LowID, a przy wyłączonym z HighID (posiadam zew. IP).
Poza tym przy wł. firewallu, po uruchomieniu eMule wyskakuj taki komunikat.
Załączniki:
emule.JPG(42.55 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Jak można wywnioskować z twoich postów to największy problem masz z Pandą więc chyba zmienić należy antyvira a nie wszystko dookoła, tak będzie po prostu szybciej i łatwiej
No niestety... Mam ustawionego eMula na Wych./Przych. i przy aktywnym firewallu, nic nie pobiera... Inni ściągaja, a u mnie łączy się z kimś i transfer stoi na 0kb/s poczym znika.
Zapomniałem dodać, że przy włączonym firewallu w Pandzie, eMule łączy się z serwerym z LowID, a przy wyłączonym z HighID (posiadam zew. IP).
Poza tym przy wł. firewallu, po uruchomieniu eMule wyskakuj taki komunikat.
✨ Na Windows XP Pro SP2 występuje problem z brakiem połączenia internetowego, który nie pojawia się na systemie Linux Aurox 11.1. Panda Antywirus zgłasza błędy w plikach systemowych, a po jej instalacji internet przestaje działać, co wskazuje na konflikt oprogramowania. Sugerowano użycie narzędzia sfc /scannow do weryfikacji i naprawy plików systemowych z płyty instalacyjnej Windows. Logi z HijackThis nie wykazały poważnych zagrożeń, jednak wskazano na problem z LSP (Layered Service Provider), m.in. brakujący plik xfire_lsp_9028.dll, który może powodować problemy z dostępem do internetu. Zalecano resetowanie stosu sieciowego poleceniem netsh winsock reset, co okazało się skuteczne. Problemy z Pandą obejmują blokowanie połączeń sieciowych i błędy w działaniu programów takich jak eMule, szczególnie przy aktywnym firewallu Pandy. Rekomendowano konfigurację firewalla Pandy, zezwalającą na ruch przychodzący i wychodzący dla eMule, lub rozważenie zmiany antywirusa na mniej konfliktowy, np. Avast z Kerio. Dodatkowo podkreślono konieczność prawidłowego ustawienia portów i reguł w firewallu dla poprawnej pracy aplikacji sieciowych. Wygenerowane przez model językowy.