logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie baterii Li-ion Nokia 3410 w układzie – jak bezpiecznie podłączyć ładowarkę?

matgaw 16 Cze 2006 00:07 2091 5
  • #1 2732762
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Robię układ zasilany baterią Li-ion od Nokii 3410.

Muszę w tym układzie zrobić wejście na ładowarkę żeby można tą baterię bez wyciągania ładować.

I teraz pytanie: czy muszę bawić się w stosowanie jakichś specjalnych układów czy czegoś ograniczajacego prąd ładowania czy po prostu te wejścia od ładowarki od Nokii podłączyć bezpośrednio do baterii? Ładowarka daje 355 mA więc to chyba się łączy bezpośrednio, tak?

I drugie pytanie: w jaki sposób zmierzyć czy bateria już się naładowała? Myślę, żeby po prostu dać w szeregu rezystor o niskim oporze (0,47R-1R) i mierzyć spadek napięcia na nim, a zatem natężenie prądu. Dobrze kombinuję?

I ostatnie: czy po naładowaniu baterii muszę ją odłączyć od ładowania, czy może sobie być nadal podłączona do ładowarki i krzywda się jej nie stanie?
  • #2 2732782
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Nie możesz podłączyć ładowarki bezpośrednio.

Z łatwodostępnych układów ładowania akumulatorów LiIon/LiPoly masz na przykład LTC4054 - dostępny tutaj.
  • #3 2735752
    matgaw
    Poziom 15  
    Ale ten układ jest niesamowicie drogi :/

Niestety masz rację. Przeczytałem trochę na elektrodzie o ładowaniu Li-ion i faktycznie widzę że nie ma wyjścia :/

No nic, będę musiał chyba jednak swój układ zasilać zwykłymi bateriami R6 ni-mh.

W związku z tym - czy naładowanie się tych akumulatorków ni-mh mogę wykryć poprzez to że napięcie na nich wzrosło do jakiejś wartości? Czy muszę dać rezystor w szereg i mierzyć natężenie nim (0,47-1R)?
  • #4 2736222
    znakzorro
    Poziom 13  
    Mam kilka urządzeń zasilanych li-ion i wszystkie ładuje elektroniczną,
    przerobioną ładowowarką do komórki.
    Cała przeróbka sprowadza się do zmiany rezystora ustawiającego napięcie wyjściowe na 4.2 volta.
    Od dwóch lat tak ładuje i jest OK.
    ZZ
  • #5 2737867
    matgaw
    Poziom 15  
    Hmm, a jest to jakaś zaawansowana ładowarka? Jakiej firmy? I w jaki sposób wiesz że ładowanie zostało zakończone?
  • #6 2739784
    znakzorro
    Poziom 13  
    matgaw napisał:
    Hmm, a jest to jakaś zaawansowana ładowarka? Jakiej firmy? I w jaki sposób wiesz że ładowanie zostało zakończone?

To nie jest żadna zaawansowana ładowarka tyle, że impulsowa.
    Firmowa chińszczyzna. Pełno ludzie tego mają w domach po starych telefonach komórkowych.
    Ładowarki do Li-ion'ów są prostsze w konstrukcji od ładowarek do innych aku.
    Wystarczy, żeby trzymała na wyjściu w stanie jałowym 4,2 V i rozsądnie ograniczała prąd pod obciążeniem.
    Li-ion'y nie mają efektu pamięci więc ładowanie można przerwać w dowolnej chwili albo zostawić na wiele godzin. Ja najczęściej zostawiam na noc i rano gotowe. Ważne tylko żeby nie przekroczyć tych 4.2 Volt.
    Pozdrawim
    ZnakZorro
REKLAMA