logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana układu audio w Motoroli C550 - jak wlutować nowy?

flamer 16 Cze 2006 18:28 1152 8
REKLAMA
  • #1 2734637
    flamer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Musze wymienić ten układzik w MOtoroli c550, bo jest ułamany kawałek i nie ma głosu. Jak wlutować nowy bo pod spodem sa chyba kulki? Czy wynieniał już go ktoś? Nie mam na razie nowego, a może da sie naprawić to bez układu??? Sory za tą fatalną fotke
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wymiana układu audio w Motoroli C550 - jak wlutować nowy? 16-06-06_1813.JPG (22.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2734798
    misq
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    zrób lepszą fotke, bo nie wydaje mi się aby to było od głosu, czy to nie jest jakiś glass ?
  • REKLAMA
  • #3 2735272
    flamer
    Poziom 15  
    to jest wzmacniacz audio, przez to że jest ukruszony nie słychać rozmówcy, jak to wlutować? czy trzeba kulki stawiać pod tym układem?
  • Pomocny post
    #4 2735569
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Hot air w dlon i dzialasz, jesli beda kulki to rzecz jasna musisz postawic nowe, chyba ze uda Ci sie to zdjac bez naruszenia. Zadna kolbowka czy czyms podobnym tego nie zrobisz ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2735572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2735588
    flamer
    Poziom 15  
    właśnie chodzi o to że kulki padły z tej strony co układ jest ukruszony :cry: i co ja mam teraz zrobić? jakie sito sie do tego nadaje, gdzie je zdobyć?
  • Pomocny post
    #7 2735611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2735614
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Ja wymienilem bezproblemowo niestawiajac kulek. Poprostu pocynowalem i plytke i ten filterek zwykla transformatorowka, a stawialem juz grzejaz hotem.
  • #9 2736056
    flamer
    Poziom 15  
    mam jakieś sita ale nie chce mi sie kombinować - zrobiłem tak jak mówi TMK_M, bez stawiania kulek
    wielkie dzięki za podpowiedzi
    pozdrawiam wszystkich
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wymiany uszkodzonego układu audio (wzmacniacza) w telefonie Motorola C550, który ma pod spodem kulki lutownicze (BGA). Uszkodzenie powoduje brak dźwięku. Zalecane jest użycie gorącego powietrza (hot air) do demontażu układu, gdyż tradycyjna lutownica nie jest skuteczna. Ważne jest, aby podczas zdejmowania układu zachować kulki lutownicze, jeśli to możliwe, ponieważ ich ponowne nałożenie jest trudne. W przypadku uszkodzonych kulek sugerowano użycie odpowiednich sit lutowniczych (stencil), choć ich zdobycie może być problematyczne. Jeden z uczestników potwierdził, że wymienił układ bez ponownego stawiania kulek, cynując zarówno płytkę, jak i układ, używając transformatorówki i hot air. Ostatecznie autor tematu zastosował tę metodę i zamknął dyskusję, dziękując za pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA