logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku rozmówcy w Motorola c550 - uszkodzony głośnik nad wyświetlaczem?

pierooo 12 Cze 2006 16:41 5532 6
REKLAMA
  • #1 2722572
    pierooo
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Co może być uszkodzone skoro nie słysze rozmówcy a wiem że on mnie słyszy bo dzwoniłem na drugą komórke mojego brata. Nie słysze rozmówcy ani nie ma tego sygnału który słychać podczas łączenia, pozostałe dźwięki są.
    Czy to wina tego głośnika który jest nad wyświetlaczu?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2722912
    k.j
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    tak to jest głośnik na samej górze pod wyświetlaczem to jest zarazem tz. buzer wymień to i ma działać a moze wystarczy że wymienisz elastometr (gumke) tą co idzie do głośniczka możliwe że wystarczy tylko ją przeczyścić
  • REKLAMA
  • #3 2723058
    pierooo
    Poziom 16  
    a tam z tyłu na płycie głównej na samej górze jest taki mały wzmacniacz audio - czy to może być jego wina bo on jest troszke ukruszony, czy on rownież odpowiada za głos rozmówcy? bo wszystkie inne dźwięki działają tylko nie słychać rozmówcy i jak puszczam komuś sygnał to też wogóle nic nie słychać czy sygnąl doszedł czy nie :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2723607
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Tak, to bedzie wina tego wzmacniacza jesli glosniczek jest sprawny.
    Ja jakis tydzien temu dostalem c550 wlasnie z tym uszkodzeniem. Pomogla jego wymiana.
    Sprubuj go przelutowac a jesli to niepomoze to wymien
  • REKLAMA
  • #5 2724248
    Bibkoks
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Widze panowie ze odrazu na sprawe wzieliscie hardwarowo.Pewnie macie racje tylko ze nieraz warto potraktowac sprawe softwarowo i jak nie pomoze to wtedy zabrac sie za elektronike.
    W takim razie proponuje wgrac do glownego katalogu plik o nazwie"gaintable" ktory nieraz mi pomogl w takich sytuacjach.i nawet ostatecznie zmienic softa wteydy jak ine pomoze to mozna i zabrac sie za lekkie grzanie tego waszego scalaka lub wymiane buzera.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 2724456
    Pirek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Na początek małe sprostowanie: tam u góry nad lcd to jest głośnik, buzzer jest u dołu - odpowiada on za dźwięki dzwonka. Tak jak Bibkoks napisał, zacznij od wgrania gaintable.bin, później sprawdź elastomer pod głośnikiem i pola stykowe (przeczyść dobrze). Jeżeli to nie pomoże to pozostaje "scalak" który w rzeczywistości nie jest żadnym wzmacniaczem tylko filtrem. Jeżeli jest ukruszony to prawdopodobnie ma przerwę. Możesz go "skrosować" i będzie działało. Lub przekładka z innej płyty. Jeżeli podczas rozmowy ściśniesz dolną część telefonu lub delikatnie wygniesz i dźwięk w głośniku pojawi się można przelutować U900.
  • #7 2796894
    pierooo
    Poziom 16  
    po wymianie tego scalaka wszystko działa
    dzieki za podpowiedzi
    Temat Zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem braku dźwięku rozmówcy w telefonie Motorola c550, mimo że pozostałe dźwięki działają, może wynikać z uszkodzenia głośnika umieszczonego nad wyświetlaczem lub elementów na płycie głównej odpowiedzialnych za audio. Głośnik ten pełni funkcję odbiornika rozmów oraz buzera. Zalecane jest najpierw sprawdzenie i oczyszczenie elastomeru łączącego głośnik z płytą, a także przelutowanie lub wymiana scalaka U900, który jest filtrem audio i może być uszkodzony (np. ukruszony). Warto również spróbować wgrać plik "gaintable.bin" lub zmienić oprogramowanie telefonu, aby wykluczyć problemy software’owe. Po wymianie uszkodzonego scalaka problem z dźwiękiem rozmówcy został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA