logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony wyświetlacz w kalkulatorze Texas Intruments TI-82

woy_taz 16 Cze 2006 19:40 2079 4
REKLAMA
  • #1 2734838
    woy_taz
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich,

pisze posta na tym forum po raz pierwszy i nie jestem pewien gdzie go wyslac. Sorry, jesli to nie to miejsce.

Zakupilem na allegro uzywany kalkulator, model jak w temacie. Niestety, okazalo sie ze wyswietlacz jest uszczkodzony. Wystepuja w nim poziome i pionowe pasy, tak jakby cos niestykalo. Niektore pasy czasem znikaja lub pojawiaja sie w innym miejscu, szczegolnie gdy tyl ekranu zostanie docisniety.

Tutaj jest zdjecie:
    http://img71.imageshack.us/my.php?image=dscn22742kl.jpg

Teraz pytanie, w jaki sposob naprawic ten ekran? Moze wystarczy docisnac styki? Mozna to zrobic samemu czy oddac do elektronika? Czy mozna taki ekran wymienic?

Czy takie uszkodzenie moglo powstac podczas transportu (poczta polska) ?

Dzieki wielkie za pomoc i jeszcze raz sorki jest to zle miejsce,

Pozdrawiam, Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 2736004
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Cytat:
    Niektore pasy czasem znikaja lub pojawiaja sie w innym miejscu, szczegolnie gdy tyl ekranu zostanie docisniety.

Złącza wyświetlacza źle kontaktują i trzeba je docisnąć. Obudowa utraciła swoją sztywność i stąd zakłócenia w wyświetlaniu. Można włożyć do wewnątrz cienką piankę i docisnąć panel wyświetlacza do obudowy. Sam wświetlacz na pewno jest dobry.
  • REKLAMA
  • #3 2736378
    woy_taz
    Poziom 11  
    Dzieki wielkie,

sprobuje docisnac te zlacza:) Mam nadzieje ze nic nie uszkodze. Mam na cos uwazasz szczegolnie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2736388
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Tak jak twierdzi Kolega <bratek58> - wyświetlacz powinien być sprawny.
    Czasami usterkę powodują zanieczyszczenia na styku gumek przewodzących pomiędzy stykami wyświetlacza a stykami płytki - należałoby spróbować je przemyć np. czystym spirytusem. Zabserwuj też czy nie są uszkodzone mocowania elementów dociskających wyświetlacz do płytki. (Nie wiem jak jest rozwiązane w tym konkretnym przypadku, ale mogą to być np. zerwane gwinty w plastiku umożliwiające dociśnięcie wyświetlacza ) Jedna rada - wszystkie prace wykonuj z dużą ostrożnością i wyczuciem.
    Powodzenia.
  • #5 2753038
    woy_taz
    Poziom 11  
    Sam jednak sie tego nie podejme. Mam za male doswiadczenie a nie chce niczego zepsuc.

Troche czasu nie odpisywalem jako ze probowalem znalesc jakis serwis, ale mi sie nie udalo. Czy znacie jakis serwis w warszawie ktory by to zrobil?

Dzieki wielkie
REKLAMA