logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD 2x16 - świeci tylko górna linia, możliwe uszkodzenie przez programator STK200?

Krzysiek_k1984 18 Maj 2008 14:31 1757 13
REKLAMA
  • #1 5153141
    Krzysiek_k1984
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.

Podłączyłem wyświetlacz, napisałem program do jego obsługi i wszystko było ok. Pokazywał to co chciałem, jednak teraz świeci sie tylko górna linia. Wszystkie połączenia do LCD są wporządku. Porty do których podpięty jest wyświetlacz służą także do programowania przez stk200. Stąd moje pytanie. Czy podczas podłączania programatora mogło wystąpić spięcie, które uszkodziło LCD?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5153198
    Krzysiek_k1984
    Poziom 13  
    Hmmm... A ma ktoś pomysł dlaczego LCD nie działa?
  • #4 5153470
    mgradzki
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Jak świeci jeden rząd to najprawdopodobniej wyświetlacz nie jest prawidłowo zainicjowany. Sprawdź jeszcze raz połączenia, jeśli są OK to sprawdź, czy procesor działa poprawnie w układzie (kilka razy miałem problem, że kwarc był padnięty i procesor nie działał), Jeśli tu jest OK, to może coś w programie jest zepsute.
  • REKLAMA
  • #5 5153499
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2824
    A nie przyszło Ci do głowy, że mogłeś coś pochrzanić w programie ?
  • #6 5153578
    Krzysiek_k1984
    Poziom 13  
    Procesor jest ok - po naciśnięciu klawiszy zapalają się odpowiednie diody. Program też jest poprawnie napisany. Pierwsza linia na wyświetlaczu jest widoczna, ale tylko kwadraciki:/ Z tego wynika, że chyba wyświetlacz padł na dobre. W celu sprawdzenia czy aby na pewno nie jest to wina programu zmostkowałem "zepsuty" LCD z działającym w innym układzie. No i niestety znowu widoczne były "kwadraciki" - ten drugi wyświetlacz pokazywał tekst poprawnie. Ciekawi mnie tylko co się takiego stało, że się popsuł skoro przepięcia odpadają.
  • #7 5153598
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Może coś z kontrastem.
  • #8 5153853
    Krzysiek_k1984
    Poziom 13  
    Wydaje mi się, że z kontrastem jest wszystko ok :) Wyczytałem gdzieś, że jeśli programator korzysta z tych samych portów co LCD to na czas programowania powinno się go wyłączyć. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak kupić nowy wyświetlacz i stosować sie do tych zaleceń.
  • #9 5153861
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Kontrast w porządku skoro widać linię kwadratów.
  • #10 5154591
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Krzysiek_k1984 napisał:
    Wyczytałem gdzieś, że jeśli programator korzysta z tych samych portów co LCD to na czas programowania powinno się go wyłączyć. .

... skąd ty masz u icha takie "niespotykanie dziwne" źródła informacji. Ja od bardzo długiego czasu gdy podłączam różne wyświetlacze tego typu to nie ważne na jakich liniach w tym także tch od ISP czyli programatora STK200
    Gdy tak bywa podłączony to oczywiście w trakcie programowania dzieją się na wyświetlaczu "dantejskie sceny", przelatuje miliony robaczków i krzaczków (to normalne) a potem wszystko działa bez zarzutu.

ty przede wszytskim zadałeś pytanie jakbyś wszedł po poradę do gainetu wróżki a nie na forum więc nie dziw się, że ludzie z fusów ci nie wywróżą co może być nie tak.

Nawet nie napisałeś - w jakim języku napisałeś ten swój program do jego obsługi. Nie pokazałeś choćby jego ragmentu. (a to, że raz działał a teraz nie działa absolutnie też o niczym może nie świadczyć) Nie napisałeś czy przypadkiem nie zmieniałeś częstotliwości procka. Nie wiadomo czy sam pisałeś jego obsługę czy to Bascom i od czego może cokolwiek u ciebie zależeć ....

.... ten twój wyświetlacz zachowuje się wyświetlając tą jedną linijkę kwardarcików jak mówisz absolutnie prawidłowo. Jedyny wniosek jaki się nasuwa to, to że nie jest prawidłowo zainicjalizowany programowo albo źle jeszcze podłączony fizycznie. Nie napisałeś przecież także jak go podłączyłeś - żadnego mini schematu chociaż.... a później okaże się np .... "ooo kurczę, sorki wszystko działa miałem zimny lut" .... albo "ooo kurczę wszstko działa tylko nie podłączyłem linii R/W do masy" itp itp - no ale dalej to przy takiej ilości skąpych informacji, robota tylko dla wróżki albo zgaduj-zgaduli
  • #11 5154916
    Krzysiek_k1984
    Poziom 13  
    Samemu mnie te informacje o LCD i ISP zdziwiły, ale w tym coś może być. Po prostu układ miałem włączony i w momencie kiedy podłączałem STK200 do kompa coś się stało. Wcześniej LCD działał normalnie - inicjalizacja i funkcje wysyłające na wyświetlacz na bank są poprawne [język C]!! W innych układach, które zrobiłem działają, w tym też działało wszystko do dziś. Zimnych lutów też nie ma. Sorki ale trochę znam się na elektronice... Płytkę PCB zaprojektowałem, wysłałem do zrobienia, sprawdziłem i skoro wcześniej działało to musi być dobrze zaprojektowana. Chciałbym podzielić się schematem ale niestety jeszcze nie mogę - praca dyplomowa.
  • #12 5154956
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Krzysiek_k1984 napisał:
    Po prostu układ miałem włączony i w momencie kiedy podłączałem STK200 do kompa coś się stało. .

to już jest jakaś informacja, jak również to, że program napisałeś w C. A nikt tu nie chce schematu twojej pracy dyplomowej tylko jego fragment jak podłączałeś LCD. Z rodzaju zadanego pytania nie można było wywnioskować że coś się znasz tylko, że jesteś świeżo upieczonym początkującym, który próbuje okiełznać LCD używając Bascoma i źle go deklaruje. Więc tak się nie denerwuj tylko napisz kilka linijek więcej czasem przy zadawaniu pytania.

na drugi raz więc proszę o jaśniejsze informacje jak również TAGI by się przydały. Temat powinien zaczynać się np tak: [AVR][C]problem z LCD

co już dużo by mówiło

ok - reasumując - jeśli masz 2 identyczne wyświetlacze i jeśli jeden w działającym układzie wyświetla a drugi nie - to oczywiście może oznaczać, że "zszedł z tego elektronicznego świata lub zapadł w śpiączkę raczej" - ale też nie mogło się to przydażyć od tego, że programowałeś przez ISP. Jak już to od tego że podłączasz urządzenia "w locie" a to co innego.
  • #13 5154997
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    jesli masa ukladu i masa komputera byly zasadniczo rozne, to w momencie ich zlaczenia mogly sie dziac rozne rzeczy. dla przykladu najpierw zlaczyly sie linie danych, a nie masy i w tym momencie w uklad polecial potencjal +30V z ktorejs linii danych. takie rzeczy sie dzieja. kumpel usmazyl tak ARMa

0x41 0x56 0x45!!
  • REKLAMA
  • #14 5155024
    Krzysiek_k1984
    Poziom 13  
    Sorki Mirekk36 rzeczywiście trochę mnie poniosło. Co do tematu przyznam Ci racje.
    Kupie sobie nowy wyświetlacz i tym razem już takiego błędu nie popełnię. A wystarczyło tylko wyłączyć układ ehhh...

Dodano po 2 [minuty]:

Dzięki wszystkim za pomoc. Może ten post "uratuje" kilka elementów przed zagładą ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył wyświetlacza LCD 2x16, który po poprawnym działaniu zaczął świecić tylko górną linią z widocznymi kwadracikami. Połączenia były poprawne, a program w języku C działał prawidłowo. Podejrzewano uszkodzenie LCD spowodowane podłączeniem programatora STK200 do tych samych portów, co wyświetlacz. Dyskusja wykazała, że uszkodzenie LCD raczej nie nastąpiło bezpośrednio przez programator, lecz mogło być efektem podłączania urządzeń „w locie” lub różnic potencjałów masy między układem a komputerem, co mogło spowodować przepięcie. Zalecano wyłączenie układu podczas programowania. Sprawdzono także kontrast i poprawność działania procesora oraz programu. Ostatecznie uszkodzony wyświetlacz wymagał wymiany, a dalsze użytkowanie powinno uwzględniać wyłączanie układu podczas programowania STK200, aby uniknąć podobnych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA