Krzysiek_k1984 napisał: Wyczytałem gdzieś, że jeśli programator korzysta z tych samych portów co LCD to na czas programowania powinno się go wyłączyć. .
... skąd ty masz u icha takie "niespotykanie dziwne" źródła informacji. Ja od bardzo długiego czasu gdy podłączam różne wyświetlacze tego typu to nie ważne na jakich liniach w tym także tch od ISP czyli programatora STK200
Gdy tak bywa podłączony to oczywiście w trakcie programowania dzieją się na wyświetlaczu "dantejskie sceny", przelatuje miliony robaczków i krzaczków (to normalne) a potem wszystko działa bez zarzutu.
ty przede wszytskim zadałeś pytanie jakbyś wszedł po poradę do gainetu wróżki a nie na forum więc nie dziw się, że ludzie z fusów ci nie wywróżą co może być nie tak.
Nawet nie napisałeś - w jakim języku napisałeś ten swój program do jego obsługi. Nie pokazałeś choćby jego ragmentu. (a to, że raz działał a teraz nie działa absolutnie też o niczym może nie świadczyć) Nie napisałeś czy przypadkiem nie zmieniałeś częstotliwości procka. Nie wiadomo czy sam pisałeś jego obsługę czy to Bascom i od czego może cokolwiek u ciebie zależeć ....
.... ten twój wyświetlacz zachowuje się wyświetlając tą jedną linijkę kwardarcików jak mówisz absolutnie prawidłowo. Jedyny wniosek jaki się nasuwa to, to że nie jest prawidłowo zainicjalizowany programowo albo źle jeszcze podłączony fizycznie. Nie napisałeś przecież także jak go podłączyłeś - żadnego mini schematu chociaż.... a później okaże się np .... "ooo kurczę, sorki wszystko działa miałem zimny lut" .... albo "ooo kurczę wszstko działa tylko nie podłączyłem linii R/W do masy" itp itp - no ale dalej to przy takiej ilości skąpych informacji, robota tylko dla wróżki albo zgaduj-zgaduli