logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz audio zasilany z PC - tłumienie zakłóceń

Fredw 16 Cze 2006 20:15 2434 10
REKLAMA
  • #1 2734934
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Witam wszystkich.
    Na początek proszę o wyrozumiałość, jeśli problem już był lub źle go umieściłem.

A teraz konkrety.
    Po padnięciu zasilacza do głośniczków komputerowych pomyślałem, że fajnie było by wbudować wzmacniacz z nich do PC.

O ile samo podłączenie zasilania nie jest kłopotem, o tyle zakłócenia generowane przez PC są nie do wytrzymania. A więc czy dało by się w jakiś w miarę prosty i możliwie tani sposób wyeliminować te zakłócenia.

Niestety jestem dość cienki w takich sprawach, więc jeśli to możliwe to piszcie jak najprostszym językiem (jak do przedszkolaka :wink:).

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2736692
    gebus24
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    witam
    jesli dobrze zrozumialem zasilasz wzmacniacz z zasilacza omputerowego. Sama kwestia zasilania moze podowowac duze zaklocenie(trzeszczenie itp). Na poczatku radzil bym dac jakis duzy kondensator elektorliczny ok 4700u rownolegle do wzmacniacza. Powinno to przynajmniej wytlumic zaklocenia z przetwornicy impulsowej. Mozesz dac jeszcze jakeis 100u w celu usuniecia wysokoich harmonicznych. Jesli to nie pomoze to pewnie kwestia zaklocen elektormagnetycznych. A w tej kwesti nie mam pojecia co zrobic. jedyne co mi przychodzi na mysl to zamaina kabli na ekranowane moze cos pomoze.
    pozdraiawm
  • #3 2737154
    Fredw
    Poziom 23  
    Trochę niedokładnie to opisałem, więc postaram się uzupełnić informacje.
    Wzmacniacz ma być zainstalowany (w formie eleganckiego panelu audio) w komputerze, z którego korzystam. I wszystko jest prawie OK, tylko słyszę dość wyraźnie pracę twardego dysku, ruch myszki i różne jeszcze inne zakłócenia, których źródła nie potrafię zlokalizować.

Kable doprowadzające sygnał są ekranowane, ale zasilające i sam wzmacniacz już nie, obecnie jest to luźno leżąca płytka. Co do kondensatora to oryginalnie jest tylko 1000u, więc sprawdzą gebus24 twoją sugestię.

ps. Dzięki za przeniesienie do odpowiedniego działu.
  • REKLAMA
  • #4 2737276
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    w zasilaniu dobrze byloby umiescic dlawik dla wyzszych harmonicznych ,maja wparwdzei niski poziom ale moga zaklocac, umieszczenie samego wzmacniacza tezz ma wplyw,zanjomy kombinowal z nimtroszke bo zaklaocal sam twradziel,wyttwarzal pole ktore indukowalo w sciezkach zaklocenia
    tak ze jest kilka przyczyn,a to ze kable sygnalowe sa ekranowane to dobrze,
  • #5 2740607
    Fredw
    Poziom 23  
    A jak zrobić, bądź gdzie nabyć taki dławik, bo obawiam się, że moje umiejętności mogą być za słabe do samodzielnego wykonania.
    Co do umieszczenia to obecnie, w czasie testów, leży sobie poza komputerem.
  • #6 2741037
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    nieraz wystarczy naiwnac kilka zwojow na rdzeniu ferrytowym w gazlezi plus i minus albo nawinac dwa uswojenia bifilarnie,i zobaczyc jaki bedzie efekt
  • REKLAMA
  • #7 2746754
    Fredw
    Poziom 23  
    Z braku kondensatora 4700u zastosowałem 3 sztuki 2200u+2200u+330u + oczywiście 100u i nic to nie dało.
    Oprócz tego wpadł mi w ręce dławik wyrwany ze starego radia/TV lub czegoś innego i on trochę wytłumił świszczący dźwięk. Niestety nadal słyszę dysk twardy, każde naciśnięcie klawisza na klawiaturze, każdy ruch myszą i coś tam jeszcze.

Dławika niestety sam nie zrobię, bo nie mam materiałów, a przede wszystkim niezbyt wiem co i jak dokładnie trzeba robić i jakie materiały dokładnie są potrzebne.
  • #8 2747003
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    a moja sugestia jest taka, żebyś zastosował oddzielny transformator do zasilania tego wzmacniacza (nawet w odtwarzaczach CD osobno zasilają część cyfrową od analogowej). Oraz zbudowałbym ekran połączony z masą chroniący układ przedwzmacniacza (tam gdzie są małe napięcia) przed składową elektryczną promieniowania. No i przy takich zakłóceniach jakie są wewnątrz skrzynki komputera napewno spotkasz się z problemem MASY . Napewno gdzieś powstanie pętla masy która zaindukuje wszystkie te śmieci. Pętla np. "Masa_Zasilania" + "Masa_sygnał_z_Karty_dźwiękowej".

pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #9 2747110
    bomarek
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    A może zakłócenia przedostają się po stronie wejscia audio wzmacniacza?
  • #10 2758349
    fald
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A ja powiem tak mam głośniki ze wzmacniaczem nie robione tylko kupione leżą koło monitora, a komputer gdzie tam na dole pod biurkiem i mam to samo więc może to nie jest wina wzmacniacza, zasilania czy tam czegoś tam jeszcze tylko karty dźwiekowej albo coś ??

Dodano po 40 [sekundy]:

A ja powiem tak mam głośniki ze wzmacniaczem nie robione tylko kupione leżą koło monitora, a komputer gdzieś tam na dole pod biurkiem i mam to samo więc może to nie jest wina wzmacniacza, zasilania czy tam czegoś tam jeszcze tylko karty dźwiękowej albo coś ??
  • #11 2806082
    Fredw
    Poziom 23  
    Przepraszam, że tyle czasu nie odpisywałem, ale dużo spraw się zwaliło.

Karta może nie jest całkowicie bez winy, ale jednak jak podłączam zewnętrzny zasilacz (taki uniwersalny), to dźwiek jest OK.

I tak sobie myślę, że chyba najprostszym rozwiązaniem będzie doprowadzenie zasilania spoza komputera, tylko muszę jeszcze sprawdzić, czy będę mógł zasilacz zamontować wewnątrz i doprowadzać tylko 220V (z rozdzielacza przy kablu doprowadzającym, prąd do zasilacza komputerowego), czy cały zasilacz będzie musiał być całkowicie poza komputerem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zakłóceń audio wbudowanego wzmacniacza komputerowego zasilanego z zasilacza PC. Zakłócenia obejmują dźwięki pracy dysku twardego, ruch myszki i klawiatury oraz inne szumy elektromagnetyczne. Proponowane rozwiązania to zwiększenie pojemności kondensatorów filtrujących (np. 4700 µF i 100 µF) równolegle do wzmacniacza, zastosowanie dławików tłumiących wyższe harmoniczne, które można wykonać samodzielnie przez nawinięcie kilku zwojów na rdzeniu ferrytowym, oraz użycie ekranowanych kabli sygnałowych. Wskazano również na problem pętli masy, która może indukować zakłócenia, oraz konieczność ekranowania układu przedwzmacniacza. Zalecane jest rozdzielenie zasilania wzmacniacza od zasilania komputera, np. poprzez zastosowanie oddzielnego transformatora lub zasilacza zewnętrznego, co potwierdzono jako skuteczne w testach. Wzmacniacz podczas testów był umieszczony poza obudową komputera, co nie wyeliminowało zakłóceń. Problem może nie leżeć po stronie karty dźwiękowej, gdyż zasilanie zewnętrzne poprawia jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA