logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FUJITSU MPG3204AT – zawieszanie systemu, dźwięki stukania, błąd STOP podczas ładowania

apichlinski 17 Cze 2006 13:27 1242 5
  • #1 2736693
    apichlinski
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,

Dwa tygodnie temu kupiłem na giełdzie dysk FUJITSU MPG3204AT (20.49GB). Po przyjściu do domu, zamontowałem go w kompie i okazało się że dysk jest poprawnie wykrywany przez BIOS, ale podczas ładowania Windowsa XP wyskakuje mi jakiś błąd STOP jednak nie zdążyłem go przeczytać bo komputer sie zresetował. Sformatowałem dysk a następnie zainstaloałem na nim tą samą winde. System sie uruchomił, dało sie na nim popracować, więc myślałem że dysk jest dobry jednak po 3h pracy na nim komputer sie jak by zawiesił. Jednak po ponownym uruchomieniu systemu dochodziły jakieś dziwne dźwięki z dysku, jak by jakieś stukanie... komputer sie zresetował i od tamtej pory już system nie chce sie poprawnie załadować.

Wie ktoś może jak to naprawić?? Czy wymiana Frimware w dysku pomoże??

Pozdrwiam.
  • #2 2736727
    bimber
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja bym go najpierw wyzerował lub w ostateczności "low lewel format" (pobierz program diagnostyczny ze strony prodycenta) ale jeżeli słychać dziwne dzwięki to prawdopodobnie ma uszkodzenia mechaniczne a wtedy już....
    pozdr.
  • #4 2736859
    bimber
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    jeśli komputer go nie widzi to już chyba tylko wymiana elektroniki(zakładając że w biosie masz w sszystko dobrze poustawiane) wogule po co ruszałeś firmware mogłeś spróbować to co ci pisałem wyżej jeśli nie miał uszkodzeń mechanicznych to zerowańie by wystarczyło a teraz chyba uwaliłeś go na amen
  • #5 2736860
    Grzey
    Poziom 2  
    apichlinski napisał:
    Da sie go jeszcze jakoś naprawić??

Mowiac krotko, wtopiles kase za ten dysk. Jesli slychac -dziwne dzwieki- dochodzace z dysku to uszkodzenie mechaniczne, a tego nie naprawisz. Nastepnym razem kupuj sprawdzony sprzet od pewnych osob.
  • #6 2737523
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Nic dziwnego,ze dzieja sie takie cuda - sam napisales,ze dysk kupiles na gieldzie.
    Proponuje sprobowac uruchomic ten dysk w roznych pozycja ewentualnie odczekac jakis czas. Jak uda sie go uruchomic przedstaw raport SMART z programu HD Tune (zakladka Health).

PS. LLF nie zrobisz w domu, pozostaje tylko zerowanie.
REKLAMA