logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy woofer to głośnik nisko- czy średnio-niskotonowy?

lusio2 12 Cze 2003 18:46 2361 7
REKLAMA
  • #1 247103
    lusio2
    Poziom 12  
    cześć mam pytanie - byłem dzisiaj w sklepie takim z głośnikami i poprosiłem o głośnik średnio-nisko tonowy - kobieta podała mi jakiś, oglądałem go wyglądał ok grał też ok tylko było na nim napisane woofer i to jest moje pytanie czy woofer to głośńik nisko tonowy czy średnio-nisko tonowy - ja dopiero zaczynam zabawę dlatego to pytanie może wydać się śmieszne.
  • REKLAMA
  • #2 247172
    JPE
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Jeżeli chodzi o głośniki to temat jest dość obszerny.
    Trudno jest odpowiedzieć na twoje pytanie nie znając pasma przenoszenia tego głośnika.Nie wiem co chcesz zrobić?
    subwofer do domu ,do auta ,czy też wymienić głośnik w jakieś skopconej kolumnie.
    Nie napisałeś jaka firma głośnika bo na temat głośników typu NO NAME
    i dodatkowo bez informacji producenta o kilku ważnych parametrach to
    ja się niestety nie znam.
    To jest zakup na chybił trafił albo będzie "grał" albo "grał" pytanie co dla ciebie oznacza ów "granie".

Pozdrawiam JPE.
  • REKLAMA
  • #3 247213
    lusio2
    Poziom 12  
    heh ów granie ma znaczy dla mnie bardzo dużo - potrafię nastroić gitarę ze słuchu - ale niestety ilość kasy którą trzeba wydać na głośnik (kilkaset złotych) który przyzwoicie będzie grał niestać mnie więc będę musiał męczyć się z tym co będę miał. Może zapytam jeszcze raz tylko inaczej : co to jest/znaczy woofer - co to jest to wiem chbya głośnik :). Firmy tego szczerze mówiąc nie pamiętam ale kiedy kobieta podłączyła go do wzmaka to odrazu wpadł mi jego dźwięk w ucho i wiedziałęm że innego za taką cenę nie kupię.
  • REKLAMA
  • #5 247242
    lusio2
    Poziom 12  
    hyh lepsze słyszeć to niż nie słyszeć wcale - pozatym różnica w dzwięku była wyraźna !! kiedy testowałem inne.
  • REKLAMA
  • #6 247246
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    woofer - głośnik niskotonowy
    tweeter - głośnik wysokotonowy
    mid-range - głośnik średniotonowy
    full-range - głośnik szerokopasmowy
  • #7 247252
    lusio2
    Poziom 12  
    o właśnie o to mi chodziło - dzięki pozdrawiam :)
  • #8 247281
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    Tak.... woofer to głośnik wyraźnie niskotonowy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono, że woofer to głośnik niskotonowy, odpowiedzialny za reprodukcję niskich częstotliwości dźwięku. Woofer różni się od głośników średniotonowych (mid-range) oraz wysokotonowych (tweeter). Użytkownik pytał, czy woofer jest głośnikiem nisko- czy średnio-niskotonowym, ponieważ w sklepie zaproponowano mu głośnik oznaczony jako woofer, który dobrze mu się podobał. Odpowiedzi podkreśliły, że bez znajomości pasma przenoszenia i parametrów technicznych trudno ocenić jakość, ale termin "woofer" jednoznacznie odnosi się do głośnika niskotonowego. Wskazano także na potrzebę uwzględnienia obudowy i warunków testu, które wpływają na brzmienie. Podsumowując, woofer to głośnik niskotonowy, a głośnik średniotonowy to mid-range.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA