Witam
Nie wiem na pewno ale chyba nie polega to na zbudowaniu samej matrycy. Telefony przecież nie mają wyprowadzonych na złącze systemowe wszystkich "wejść/wyjść" matrycy. Bardziej chyba coś na zasadzie wysyłania do tela odpowiednich komend przez szynę danych (coś niby komendy AT). Mniejwięcej tak działają niektóre programy diagnostyczne i do komunikacji z kompem. Więc jeżeli ma to być oddzielne urządzenie to raczej by mogło to wyglądac tak:
Klawiatura PC > układ zamieniający kody klawiatury (skaningowe to się chyba nazywa) na odpowiednie komendy i wysyłajcy je do telefonu przez złącze danych > telefon. Bez mikrokontrolera jak na moje oko chyba się nie obejdzie. Tymbardziej że różnie modele telefonów różnie się komunikują. A z innej beczki: ostatnio wpadła mi w ręce klawiaturka podłączana przez Bluetooth do MPXa, fajny bajerek, wyświetla klawiaturę na powierzchni np. stołu. Może poszukaj czegoś w tą stronę, transmisja przez bluetooth jest chyba bardziej znormalizowana. Ale to tylko takie moje teoretyzowania.
Pozdrawiam.