logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować interfejs do podłączenia klawiatury PC do telefonu?

flatron 19 Cze 2006 13:40 1094 4
REKLAMA
  • #1 2742883
    flatron
    Poziom 11  
    Witam,

Jestem ciekaw jak trudne jest zbudowanie interfejsu do podłączenia klawiatury pecetowej do złącza komórki. Chodzi oczywiście o funkcjonalność w stylu klawiaturki SMS.

Proszę o komentarze.

pzdr.
    flatron
  • REKLAMA
  • #2 2742968
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Chyba prościej samemu zbudować taka klawiature. Bo od pc ma interface szeregowy a w fonach to najczęściej matryca switchy i trzeba układ montować.
  • REKLAMA
  • #3 2743025
    Pirek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Nie wiem na pewno ale chyba nie polega to na zbudowaniu samej matrycy. Telefony przecież nie mają wyprowadzonych na złącze systemowe wszystkich "wejść/wyjść" matrycy. Bardziej chyba coś na zasadzie wysyłania do tela odpowiednich komend przez szynę danych (coś niby komendy AT). Mniejwięcej tak działają niektóre programy diagnostyczne i do komunikacji z kompem. Więc jeżeli ma to być oddzielne urządzenie to raczej by mogło to wyglądac tak:
    Klawiatura PC > układ zamieniający kody klawiatury (skaningowe to się chyba nazywa) na odpowiednie komendy i wysyłajcy je do telefonu przez złącze danych > telefon. Bez mikrokontrolera jak na moje oko chyba się nie obejdzie. Tymbardziej że różnie modele telefonów różnie się komunikują. A z innej beczki: ostatnio wpadła mi w ręce klawiaturka podłączana przez Bluetooth do MPXa, fajny bajerek, wyświetla klawiaturę na powierzchni np. stołu. Może poszukaj czegoś w tą stronę, transmisja przez bluetooth jest chyba bardziej znormalizowana. Ale to tylko takie moje teoretyzowania.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2743322
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    A ja myślałem o zastąpieniu klawiatury z telefonu a nie o dołączeniu i tu nieporozumienie. Ale i tak lepiej chyba skorzystać z kompa niż dorabiać klawiature. Są komendy atoskie do modemów gprs (w tel) i jest też do wysłania smsa nawet pisałem programy do seryjnego wysyłania smsów. W każdym razie lepiej podpiąć do kompa i użyć programu niż dorabiać klawiaturę
  • #5 2743398
    flatron
    Poziom 11  
    Ech, miałem nadzieję, że będzie to prostsze.
    W końcu klawiaturki do Eryków były małe, więc "cudów" w środku nie było.
REKLAMA