logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć komputer? Sprawdzony sprzęt, czysty system, wolne miejsce na dyskach

20 Cze 2006 18:19 1506 12
REKLAMA
  • #1 2747247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2747289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2747324
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Mój ma ponad półtora roku i to tylko dlatego, że kupiłem nowy dysk, tak by było 2,5 roku ....

Link, który Ci wskazałem to nie "różne Tweaki" to naprawdę dogłębna analiza co, jak i gdzie wyłączyć/włączyć. Oczywiście nie wszystkie porady trzeba stosować, trzeba być tylko świadomym co robią i jaki rzeczywisty ma to wpływ na działanie komputera.

Jak dodasz do tego optymalizację usług http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723 czyli powyłączasz naprawdę zbędne usługi, system nie ma prawa mulić.

SP2 przy dzisiejszych (a nawet sprzed 4-lat) komputerach, właściwie zainstalowany nie powinien mieć znaczącego wpływu na pracę komputera.
    Co innego na nieco słabszym sprzęcie, tam spowolnienia mogą się zdarzyć.

Swoją drogą było trochę tematów o tym, dobrze by było ich poszukać ...
  • REKLAMA
  • #5 2747339
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2747356
    paweliw
    Spec od komputerów
    A tak z ciekawości ile masz procesów uruchomionych w menadżerze zadań i ile pożerają pamięci ?

Podaj jeszcze podstawowe parametry komputera.
  • #7 2747367
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    a defragmentację dysku robiłeś
  • #8 2747378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2747385
    paweliw
    Spec od komputerów
    *mondzio* napisał:
    a defragmentację dysku robiłeś

Łukasz88 napisał:
    Moze to własnie wina dyskow. Dodam ze wszystkie były defragmentowane i sprawdzane pod katem bad sectorów.

Może najpierw czytaj dokładnie wcześniejsze posty a potem dopiero pisz.

Łukasz88 :arrow:

Konfiguracja bardzo zbliżona do mojej ...
    Jaki masz system plików na poszczególnych partycjach, gdzie i jaki masz plik wymiany ?
  • #10 2747404
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 2747427
    paweliw
    Spec od komputerów
    Przy dwóch dyskach plik wymiany powinien być na drugim dysku na pierwszej partycji (najlepiej FAT32). Oczywiście o ile dyski są zbliżone parametrami (tak samo szybkie) inaczej plik wymiany powinien być na dysku szybszym.
    Stosuję to od czasu jak mam dwa dyski i widzę wyraźnie szybsze działanie systemu. Plik wymiany mam stały 512 MB (Min=Max), czasmi go zwiększam gdy potrzebuję zagrać w nieco nowszą grę np. do 1-2 GB.
    System też lepiej działa na partycji FAT32 <= 8GB, porównywałem z NTFS i zawsze na FAT32 jest szybciej.
  • #12 2747901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2747997
    korneliuszo
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Reinstalka na 99% pomoże (ja mam 98 Celeron 0.5GHz (i zawszę czuję różnicę po formacie)).
    Tak jak wyżej radzono daj swamp'a (plik wymiany) na drugi dysk (najlepiej dyski na osobnych kanałach (to jeszcze zależy od innych urządeń na IDE)).
    Nieraz spotkałem się z poglądem, że Windows dobrze działa zaraz po instalacji.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest spowolnienie komputera z Pentium 4 1.7 GHz, 512 MB RAM, kartą graficzną GeForce 32 MB oraz dwoma dyskami: 40 GB Samsung i 60 GB Western Digital. System operacyjny ma około 5 miesięcy i zaczął działać wolniej po instalacji Service Pack 2. Dysk systemowy C: ma 10 GB, z czego wolne jest 2,7 GB, a partycje D: i E: mają odpowiednio 30 GB (wolne 17,7 GB) i 60 GB (wolne 21,7 GB). System plików na C: to NTFS, a na D: i E: FAT32. Plik wymiany (swap) o rozmiarze 768 MB znajduje się na partycji systemowej C:. Dyski były defragmentowane i sprawdzane pod kątem uszkodzonych sektorów, pamięć RAM jest używana w około 50%. Wskazano, że przeniesienie pliku wymiany na drugi dysk (najlepiej na partycję FAT32) może poprawić wydajność, zwłaszcza jeśli dyski mają zbliżone parametry i szybkość. Zalecane jest także wyłączenie zbędnych usług systemowych oraz dogłębna optymalizacja systemu, jednak w przypadku utrzymujących się problemów reinstalacja systemu operacyjnego jest najskuteczniejszym rozwiązaniem. Service Pack 2 sam w sobie nie powinien znacząco obciążać systemu na sprzęcie tej klasy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA