Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

philips 14PT1342/58 L6.1 - spalony bezpiecznik

pszczepan 20 Jun 2006 18:21 3317 18
  • #1
    pszczepan
    Level 20  
    Witam !

    Jeszcze wczoraj TV działał a dzisiaj nie zapala się lampka zasilania. Sprawdziłem bezpiecznik 2,5A - strzelony. Orginalny miałem tylko 1A i ten też od razu poszedł. Jutro kupię 2,5A, ale chyba też poleci.

    Mam już schemat - jak pisze L6.1 tzn., że schemat potrzebuję dla chassis L6.1 i to też już mam.

    Czy ktoś może mi powiedzieć co mogło strzelić. Ciężko sprawdzić, skoro bezpiecznik od razu leci. Spalonych elementów nie widać.

    Dzięki za podpowiedź.

    Paweł
  • #2
    tarzan107
    Level 20  
    Witam.
    Mostek prostowniczy, tranzystor przetwornicy, pozystor do sprawdzenia,
    jeżeli dalej będzie palił bezpiecznik.
    Bezpiecznik kup zwłoczny.
    Pozdrawiam.
  • #3
    mietex
    Level 25  
    Pozystor najlepiej wylutuj i załącz bez niego - miernikiem nie zawsze można wykryć jego zwarcie.
  • #4
    arad
    Level 14  
    Jeżeli jest uszkodz. tranzystor przetwornicy-4NA40 to trzeba robić cały zasilacz i sprawdzić czy przypadkiem nie zrobił tego TVL. Jak tranzystor jest ok.totrzeba wylut.pozystor , podważyć nożykiem jego górną pokrywkę i zobaczyć czy nie jest zwęglony.Ślady będą widoczne.
  • #5
    pszczepan
    Level 20  
    Ten tranzystor 4NA40 znalazłem - ze schematu wynika, że to nie jest zwykły tranzystor - jak go mogę sprawdzić.

    ARAD - co to jest ten TVL - gdzie go mam szukać?
    Czy pozystor to 3516 na schemacie ? - płytka w okolicach jest trochę ciemniejsza i jedyny element z którego mogę próbować zdjąć obudowę to to.
    Jak to mogę sprawdzić i gdzie mogę kupić ten element?

    Dzięki za pomoc
  • #6
    mietex
    Level 25  
    TVL to transformator odchylania linii - jego zostaw na koniec.
    Płytka przy pozystorze może być przygrzana bo ten element pracuje temperaturowo. Takie trzynogowe pudełeczko - do prób może być bez niego. Jak będzie dobrze wymieniaj bez sprawdzania.
  • #7
    pszczepan
    Level 20  
    CZy ten tranzystor 4NA40 mogę jakoś sprawdzić ?- ze schematu wynika, że to nie jest zwykły tranzystor
  • #8
    Jaś Kula
    Level 33  
    Witam.
    Jest to tranzystor STP4NA40FI . Ostatnio kupowałem tutaj : http://www.cybor-tech.com.pl/main.asp cały zestaw naprawczy. Sprawdź dokładnie elementy w przetwornicy , ten tranzystor tak sam od siebie się nie uszkadza. Jeżeli pali bezpiecznik to powinien mieć zwarcie. Nota katalogowa tutaj : http://www.elenota.pl/search.php?szuk=STP4NA40&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
    Pozdrawiam.
  • #9
    pszczepan
    Level 20  
    Witam !
    Wylutowałem mostek psrostowniczy i bezpiecznik nie leci. Sprawdziłem ten mostek i między nóżkami nap~ mam przejście.
    Kupilem jakiś inny tej samej wielkości i wlutowałem i bezpiecznik leci.
    Wylutowałem tego nowego i pomierzyłem:
    nie sprawdziłem przed wlutowywaniem ale chyba jest walnięty - ma przejście między jednym "~",a "-" w obu kierunkach i drugim "~" a "+" też w obu kierunkach. wszystko po przekątnej kostki.

    Czy jest szansa, że mostek który kupiłem CE DF10 jest za słaby i poleciał, bo za duży prąd,
    Czy coś od strony elektroniki może sypać ten mostek przed wyrzuceniem bezpiecznika - teraz używam zwłoczne
    Niewykluczone, że juz uszkodzony mostek kupiłem.

    Może jakieś sugestie praktyków.

    Dzięki
    Paweł
  • #10
    Jaś Kula
    Level 33  
    Wymiana samego mostka nie rozwiąże problemu. Przeczytaj co napisałem w moim poprzednim poście. Przeczytaj inne, wcześniejsze tematy na forum dotyczące naprawy przetwornicy w Philipsie chassis L6.1 , L6.2 .
  • #11
    pankracy 2
    TVs specialist
    Do prób zamiast bezpiecznika stosuje żarówkę 100W/230V ,może mostek prostowniczy wymiarami odpowiada orginałowi , lecz jest na niższe napięcie i dlatego się natychmiast uszkodził.
  • #12
    tomko25
    Level 19  
    Jeżeli chcesz to naprawić sam a nie masz o tym pojęcia to kup sobie zestaw naprawczy przetwornicy chassis 6.1 i wymień poprostu po kolei elementy które dostaniesz. Bo w ten sposób to możesz ten TV naprawiać do Wielkanocy. PHILIPS nie jest prostym w naprawach odbiornikiem i czasami potrafi sprawić wiele problemów nawet zaawansowanym technikom.
    Taki zestaw w www.cybor-tech.com.pl kosztuje 26zł. Kupujesz wstawiasz i na 95% chodzi.

    Pozdrowionka
    Tomko
  • #13
    pszczepan
    Level 20  
    Witam !

    Zakupiłem ten zestaw naprawczy - z jak największą dokładnością wszystkie elementy z zestawu wylutowałem, wlutowałem nowe zakupione i co ... bezpiecznik strzelił.
    Czy ja jako laik jestem w stanie coś jeszcze sprawdzić - czy jednak muszę oddać to do naprawy
  • #14
    Adam-T
    Level 39  
    A sprawdziłes bez pozystora czy bezpiecznik pali?
  • #15
    pszczepan
    Level 20  
    Poprzednio kiedy jeszcze nie miałem zestawu i wylutowałem mostek i załączyłem. Pozystor to 3516 przed mostkiem i bezpiecznik nie wywalał. Zakładam, że jeżeli wtedy on był pod napięciem i dziłało to nie w tym problem - może się mylę?

    Posprawdzałem wylutowane stare elementy i tak:
    elementy 6502,6514,6501 - diody zenera pracuja OK - w jedną stronę przewodzą w drugą wskazują różne napięcia w zależności od diody
    oporniki 3514/3515 są OK - 1 Om
    tranzystor BF423 - zachowuje się dobrze
    BF487 jest trafiony BC nie przewodzi w żadną stronę pozostałe przejścia tak jak powinno być
    tranzystora STP4NA40FI nie wiem jak sprawdzić.

    Czy to coś daje skoro wiadomo co było dobre, a co nie

    Paweł
  • Helpful post
    #16
    Adam-T
    Level 39  
    A co z mostkiem prostowniczym? Sprawny?
    Tranzystor sprawdź czy nie ma zwarcia. Sprawdź czy nie ma zwarcia ten duży kondensator zaraz za mostkiem.
  • #17
    mietex
    Level 25  
    Witam !
    Co do MOS-FETa to ja sprawdzam tak: przykładam na moment końcówki miernika ustawionego na pomiar "diody" (+) do G (bramka) i (-) do D (dren), następnie mierzę przejście pomiędzy D i S (źródło) - powinno być w obie strony bliskie zeru, przykładam teraz odwrotnie (-) do G i (+) do D i znów mierzę pomiędzy D i S - powinien być w jedną stronę zapór w drugą stronę przejście ok. 0,6V.
    Jak coś pochrzaniłem proszę mnie poprawić.
  • #18
    pszczepan
    Level 20  
    Witam
    Tak jak ADAM-T pisał wylutowałem ten duzy kondenstator za mostkiem i tak:
    zwarcia generalnie nie ma - test diody pokazuje, ze jest OK - po rozładowaniu i zrobieniu testu wartości rosną. Dziwne jest to, że od góry aluminiowa pokrywka jest lekko wybrzuszona do góry, drugi kondenstaor bardziej w środku płytki nie jest wybrzuszony. Tester pojemności w mierniku wskazuje 1,4 mikro, a kondensator powinien mieć 47 mikro - czy to on wszystko chrzani?

    Wylutowałem ponownie ten nowy mostek który był w zestawie naprawczym i też już jest walnięty.

    Tranzystora STP4NA40FI narazie nie wylutowywałem. Testem diody posprawdzałem czy nie ma zwarcia. Przykładając (+) do S i (-) do D mam spadek 0,55V. wszystkie pozostałe kombinacje daja zawsze wynik 1, czyli chyba zwarcia nie ma.

    Jakieś sugestie?


    Jakie parametry ma ten mostek SN1B60, bo w googlach nic nie znalazłem, a może znajdę jakiś zamiennik

    Dzięki
    Paweł
  • #19
    pszczepan
    Level 20  
    Dzięki wiekie za pomoc w szukaniu usterki w moim TV. W końcu sprawę doprowadzilem do końca z pozytywnym skutkiem.

    W efekcie okazało się, że ten duży kondensator za mostkiem ze staorości się uszkodził i był główną przyczyna awarii.

    Temat traktuje za zakończony