logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać Cyfrę+ bez koncentryka, używając sieci komputerowej?

PeterPL 20 Cze 2006 22:37 1104 6
REKLAMA
  • #1 2748287
    PeterPL
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mam następujący problem. Chcę zamontowac cyfrę+, z tym że antena musi być zainstalowana na innym budynku niż TV, na którym ma być odbierana. Nie ma możliwości poprowadzenia koncentryka pomiędzy budynkami, ale jest pomiędzy nimi sieć komputerowa i pary telefoniczne. Czy jest jakies rozwiązanie, które umożliwi odbieranie programów cyfry (z możliwością lokalnego ich wyboru) z anteny i dekodera zainstalowanego w wyżej opisany sposób ? zaznaczam, że chodzi mi o całkowicie legalną instalację (z abonamentem).

z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2748638
    bnacha
    Poziom 15  
    Na SkyStar 2 coś takiego dałoby się zrobić, tyle że kosztowało by to jeden komputer więcej

Podejrzewam, że na dreambox'ach także dałoby radę, ale do końca nie wiem więc się nie wypowiadam.

Mam jeszcze kilka innych konceptów, ale już na pierwszy rzut oka są zbyt skomplikowane aby normalnie i bezboleśnie działały :)
  • REKLAMA
  • #3 2748858
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Przy antenie odbiera D-Box2 a Ty po sieci LAN odbierasz na komputerze i sterujesz D-box2 przy pomocy programów WinGrab i VLC.
    Może są jeszcze inne propozycje np.2szt D-Box2!
    Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #4 2749466
    bnacha
    Poziom 15  
    Jeśli odległość pomiędzy budynkami jest mała a bloki nie są silnie zbrojone to może by poszło na Audio-Wideo transmiterze z funkcją obsługi przedłużacza pilota
  • #5 2750448
    vvolt
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Niema nic rozsądnego co można by ci doradzić raczej pokombinuj na transmiterze nie ma mowy siecią jak najbardziej ale to sie mija z rozsądkiem jest taka możliwość ale dekoder musi być przy antenie przydłużacz AV firmy Visiosat www.cstv.pl
  • REKLAMA
  • #7 2760335
    PeterPL
    Poziom 2  
    Dziękuje za rady. Sprawa się rozwiązała za sprawą VIDEOSTRADY TP :)

Dzięki !

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na odbiorze sygnału Cyfry+ z anteny zamontowanej na innym budynku niż telewizor, bez możliwości poprowadzenia koncentryka, lecz z dostępem do sieci komputerowej i par telefonicznych między budynkami. Propozycje rozwiązań obejmują użycie dekoderów SkyStar 2 lub Dreambox, które mogłyby przesyłać sygnał po sieci LAN, a także wykorzystanie dwóch dekoderów D-Box2, gdzie sygnał jest odbierany przy antenie, a obraz przesyłany do komputera zdalnie sterowanego programami WinGrab i VLC. Inna sugestia to zastosowanie audio-wideo transmiterów z funkcją przedłużacza pilota, np. firmy Visiosat, umożliwiających przesył sygnału i sterowanie dekoderem na odległość. Jednak większość odpowiedzi wskazuje, że takie rozwiązania są skomplikowane i nieoptymalne. Ostatecznie problem został rozwiązany legalnie dzięki usłudze VIDEOSTRADA TP, która umożliwiła odbiór programów bez konieczności prowadzenia koncentryka między budynkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA