logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98SE i samo minimalizujące sie okno programu DOS

kurakk 21 Cze 2006 08:12 1223 4
REKLAMA
  • #1 2748930
    kurakk
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam. Pytam ponieważ nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Mianowicie, uruchamiam program DOS na pełnym ekranie i coś tam sobie robie.Głuwnie używam klawiszy enter i esc. Co jakieś kilka minut okno samo ląduje mi na pasku tak jakbym ściągnoł go guzikami Alt+Tab. Strasznie to jest denerwujące i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Wspomne również że usunołem na tym kompie kilkanaście trojanów i adwerów. Zrobiłem później nakładke przez Setupcor ale nic to nie dało. Po za tym jeszcze czasami po dłuższej pracy pojawia sie komunikat o braku pamięci chyba wirtualnej.Wtedy nawet nie można wejsc na mój komputer bo od razu taki komunikat. Jeśli ktoś sie z tym spotkał i wie może w czym jest problem to bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2749029
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Nie wiem czy to akurat ta przyczyna, ale pełnoekranowe okno DOS wędruje do paska po naciśnięciu np. klawisza WINDOWS na klawiaturze (lub odpowiadającej mu kombinacji "zwykłych" klawiszy - chyba CTRL+SHIFT+ESC w win98 - ale tego naprawdę nie pamiętam).
    Druga możliwość to ALT+TAB (też tak poskutkuje).

Powód może być banalny - zanieczyszczona lub nadwyrężona klawiatura (zbyt "czułe" przyciski - zdarza się po kilku latach eksploatacji).
  • REKLAMA
  • #3 2749046
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Podaj podstawową konfigurację komputera.

Podaj jakiego typu i jaki ma rozmiar plik wymiany.

Podaj z jakim to programem DOS-owy masz problem.

Wklej log z hiajckthis na forum, zobaczymy czy jakieś robactwo nie siedzi dalej w komputerze.
    Hijackthis ściągnij stąd http://www.spywarewarrior.com/uiuc/merijn/HijackThis.exe, po rozpakowaniu uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2749072
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    kurakk napisał:
    pojawia sie komunikat o braku pamięci chyba wirtualnej

Chyba?
    Ile kolega ma wolnego miejsca na dysku?
  • #5 2755455
    kurakk
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Dziękuje koledzy za pomoc. Jednak zrobiłem format, komp na drugi dzień nie chodził już prawie wcale. Chciałem tego uniknąć ale nie było innego wyjścia. Teraz przynajmniej wiem na 100% że mam czysty system. Z tym że dziwi mnie jedna rzecz, jeżeli przez dłuższy czas nic nie robi się na kompie wyłącza sie monitor. Jednak później nie można go już niczym wzbudzić, nie reaguje na klawisze klawiatury ani myszkę trzeba naciskać reset. Zastanawia mnie to bo wcześniej tego nie było. Czyżby jakieś ustawienia w opcjach zasilania?
REKLAMA