logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić zasilacz komputerowy do zasilania anteny zbiorczej?

ryś. 21 Cze 2006 10:34 4510 10
REKLAMA
  • #1 2749344
    ryś.
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam taki zasilacz (www.north.pl.)pierwsza pozycja w dziale komputer zasilacze.Ma on być do zasilania anteny zbiorczej w miejsce starszego,który padł.Problem jest taki:jaki stan i na który pin którego wtyku trzeba podać żeby działał po włączeniu do sieci ?
    Proszę o pomoc-sprawa pilna.

pozdrawiam
    ryś.

Dodano po 16 [minuty]:

Przepraszam-druga pozycja ze zdjęciem po 56,35
  • REKLAMA
  • #2 2749628
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    w największej wtyczce masz zielony przewód, zewrzyj go do masy (do czarnego)
  • #3 2751712
    ryś.
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dzięki za szybką i skuteczną pomoc.

Pozdrawiam
    ryś
  • REKLAMA
  • #4 2753789
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Na przyszłość proszę czytać przyklejone tematy!
    [martwy lin usunięty]
  • REKLAMA
  • #5 8681353
    sonne2
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Odkopuje stary temat, gdyż nie chce zakładać nowego. Z uruchomieniem ATX to zależy, która wersja. Na elektrodzie jest o tym temat.
    Mój problem jest z tym związany, ale troszkę odmienny. Otóż udało mi się odpalić zasilacz ATX łącząc 13 i 14 pin zworką, którą wykonałem z miedzianego druciku. Mój problem dotyczy uruchomienia wentylatora z kuchenki mikrofalowej. Nie jest na nim napisane gdzie jest plus, a gdzie minus. Na wyjściach zasilacza są zworki w różnych kolorach. Na obudowie napisane jest jakie one mają napięcia i natężenia. Przykładowo czerwona zworka to 5V 3A. Przypuśćmy, że dzięki chcę takim prądem zasilić mój wentylator. Do jakiej zworki mam podłączyć kabel oprócz czerwonej, aby otrzymać interesujące mnie napięcie?
    Jeżeli wentylator jest na prąd przemienny to podłączając go pod ATX uwalę go? Jeżeli on jest na prąd przemienny muszę podłączyć go do odpowiedniego kondensatora, a następnie do sieci.? Może ktoś odpowiedzieć na moje pytania. Nie chcę spalić urządzenia, a później wkładać korków w domu.
  • #6 8681669
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Napisal bys to jeszcze raz, ale troche sensowniej ;)
    Bo narazie z wypowiedzi wiele nie wynika.
    Jak chcesz podlaczyc zasilacz pod zasilacz?
    Jaki zasilacz i od czego chcesz podpiac pod zasilacz ATX?
    Jakie znowu zworki? Z kontekstu chyba o kable ci chodzi.
    To podlaczasz do czerwonego i do czarnego i masz 5v.
  • #7 8681773
    sonne2
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Mam działający zasilacz ATX z 20 pinami (wersja 2.01 ATX zasilacz Feel 300W). Wymontowałem z kuchenki mikrofalowej wentylator.
    Problem polega na tym, że nie wiem jak podłączyć kabelki i do, których zworek, aby go zasilić. Jak się w ogóle to robi?
    Na zasilaczu jest napisane, że np: czerwony kabel to 5V, ale tam jest kilka takich kabli, a ja muszę mieć 2, aby zasilić wentylator.
    Napisałeś, że muszę podłączyć czerwony i czarny, aby mieć 5V. A gdybym chciał mieć 3V to odpowiedni kabelek np: żółty plus czarny, czyli masa?
  • #8 8681834
    mateuszo997
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    pisząc 'zworki' kolega pewnie miał na myśli wtyki ;)
  • REKLAMA
  • #9 8682030
    Karaczan
    Poziom 42  
    A nie mozna wklepac w google rozpiski zasilania ATX?
    Tylko bardzo metnym jezykiem klecic posta?
    Pomaranczowe +3.3v
    Czerwone +5v
    Zolte +12v
    Fioletowy +5v podtrzymujace
    Niebieski -12v
    Bialy -5v
    Czarny - (minus/masa)
    Reszta to kable sterujace
  • #11 8683335
    Karaczan
    Poziom 42  
    TAK?!
    Oczywiscie biorac pod uwage polaryzacje wentylatora.
    I to ze jest na prad staly. A w mikrofalowce rownie prawdopodobne jest znalezienie wentylatora na prad przemienny. A taki nie ruszy z zasilacza ATX ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia zasilacza komputerowego ATX do zasilania anteny zbiorczej oraz problemów z podłączeniem wentylatora z kuchenki mikrofalowej do takiego zasilacza. W przypadku zasilacza ATX, aby go uruchomić, należy zewrzeć zielony przewód (PS_ON) do masy (czarny przewód). Standardowe napięcia na przewodach to: czerwony +5V, żółty +12V, pomarańczowy +3,3V, czarny masa (GND). Wentylator z mikrofalówki należy zasilać napięciem stałym, podłączając go między odpowiedni plus (np. czerwony przewód +5V) a masę (czarny przewód). Należy zwrócić uwagę na polaryzację wentylatora oraz fakt, czy jest on przystosowany do prądu stałego, gdyż wentylator na prąd przemienny nie będzie działał z zasilaczem ATX. W dyskusji pojawiła się także informacja o wersji zasilacza ATX 2.01 o mocy 300W (Feel). Użytkownicy zalecają korzystanie z dostępnych schematów i rozpisek pinów zasilacza ATX, np. na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA