Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IDE#1 ERROR - toshiba satellite - pomozcie

Talibanczyk 21 Jun 2006 14:01 5056 4
  • #1
    Talibanczyk
    Conditionally unlocked
    Witam

    Ostatnio wgralem sobie nowy bios do CD/DVD -romu w laptopiku
    Ucieszylem sie bo w koncu CD-rom zaczął chodzic jak nalezy .... ale tylko przez 2 wlaczenia.
    Pozniej zaczely sie robic dziwne rzeczy:
    tuz po wlaczeniu laptoka wyskakuje info:

    IDE#1 ERROR
    Oczywiscie w windzie nie widac cd-romu ani nawet sie nie da go otworzyc ...

    W biosie - niby widzi:
    CD-ROM = IDE(170H/IRQ15)

    Program CdrinfoPRO tez nie widzi napędu:/

    co to moze byc i jak to moge naprawic..

    POzdrawiam
  • #2
    kitor
    Level 34  
    uszkodzony napęd??? To, że bios widzi, jeszcze nic nie znaczy. Proponowałbym sprawdzić cdka w innym laptopie.
  • #4
    andrzejek12!
    Level 16  
    Wez wgraj jeszcze raz biosa.
    Masz go na gwarancji?
  • #5
    Talibanczyk
    Conditionally unlocked
    no tak ale jak mam wgrac biosa ... jak zaden program go nie widzi... poza tym wywaliłem plik z biosem .. a teraz zapomniałem co to za naped:/

    ==>> arbgre ale te zworki trzeba zewrzec na stałe ??


    teraz niby naped chodzi ale tylko zanim włączy sie windows... bo jak sie włączy wnda to nawet go wysunąć nie moge:/
    Ale i tan na samym poczatku jest ten piep... blad IDE #1 ERROR

    chciałem sciagnąć biosa do napedu - ale na stronie toshiby nie ma:/ : http://www.toshiba-europe.com/storage/pdl.asp...FARC&model=SDC2612&modeltype=DVDROMSL

    napęd to : SD-C2612

    Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

    Dla potomnych !!!


    ...żeby juz nie męczyli sie tak z tym napędem.


    zaczne od poczatku:
    Kupilem sobie rok temu uzywana toshibke satellite cel 2.2/512 DDR/ DVD.
    Oi juz od poczatku DVD nie chcial mi czytac wszystkich plyt:/ - no coz pomeczylem sie troche ale w koncu postanowilem wymienic firmware:)
    Sciagnąłem firmware... nie pamietam jaki i skad... wgrałem zrobiłem restart i co .... DVD chodził jak nowy. Ale tylko do pierwszego uruchomienia.
    Potem zaczelo mnie dreczyć wyżej wymienione IDE #1 ERROR dzięki kolegom arbgre <== dzieki wielkie dowiedziałem sie ze trzeba zewrzeć zworki zeby wymusić slave bo z tego co pamietam przy updacie biosu zrobiłem na master (byl taki wybor) i to byla przyczyną mojej klęski.

    Więc wziąłem się do roboty wyjąłem dvd zdjąłem pokrywe z dvd włożyłem go spowrotem tak tak abym mogł odpalić laptopa zwierająć piny 45 i 47 <akuter pod klawiatura jest taka dzurka gdzie wlożyłem malutki śrubokrecik i zwarłem w/w piny.
    DVD odpalił !!! :)
    no tak ale teraz trzeba by bylo wgrac bios taki ktory mi nie kaze zlutrowywac tych pinow... wiec poszukałem i znalazłem : http://www.toshibaer.com/firmware/ - teoretycznie wydawać by sie moglo ze oryginalne i najwlasciwsze ...... nic bardziej mylnego !!!
    Rownież aby odpalić musiałem zwierac zworki a na dodatek zadna plyta mi nie odpalała a windzie... informujac mnie o bledzie ze nie moze odczytac danych z DVD :/

    Wiec miałem lipe:/ niedość ze musiałem zwierac to i tak guzik mi to dawało bo i tak nie czytał napę plyt.:/

    Po dlugich i zmudnych poszukiwaniach dotarłem do BIOS-u ktory mnie uratował ... coz jutro zlutuję zworki.... ale przynajmniej czyta mi plyty:)

    Oto ten bios:
    http://forum.rpc1.org/dl_file.php?site=firmware1&file=C2612_XA23.zip

    Za pomoc dziekuje i pozdrawiam