logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podnieść napięcie z 3.0-3.3V do 5V dla MAX232 bez użycia scalaków?

matgaw 21 Cze 2006 20:35 1374 6
REKLAMA
  • #1 2751265
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jak w temacie - mam układ zasilany z napięcia około 3-3.3V i potrzebuję wytworzyć około 5V do zasilania układu MAX232, który bierze max. 10 mA.

Potrzebuję zrobić to w jakiś bardzo prosty sposób - najlepiej bez scalaków, w kilka elementów.

Czy jest taki prosty, tani i magiczny sposób? Albo powiodły się komuś próby działania MAX232 zasilanego napięciem 3V? Mój niestety nie działa na tym napięciu, kondensatory 1 uF.
  • REKLAMA
  • #2 2751896
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    To 3.0-3.3V stałe czy zmienne? Jeśli zmienne, to może podwajacz napięcia ze stabilizatorem parametrycznym?
  • REKLAMA
  • #3 2752077
    matgaw
    Poziom 15  
    Stałe, z baterii. Średnio wychodzi ok. 3V. Przeglądałem internet i nie widzę żadnych prostych rozwiązań. Każde wymaga jakiegoś impulsowego sygnału a to już zbytnio komplikuje konstrukcję, a chyba znalazłem już inne rozwiązanie tego problemu :)

No ale jeśli ktoś ma jakiś fajny pomysł to nadal jestem otwarty na sugestie :)
  • #4 2752163
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    fajnym pomysłem może być MAX3232 :wink:
  • REKLAMA
  • #5 2752747
    matgaw
    Poziom 15  
    Niestety u mnie w sklepie kosztuje 16 zł :/

Mój układ jest zasilany z 3 baterii Ni-MH, czyli nominalnie ok. 3,6V i napięcie zrzucam dla układów diodą o ok. 0,7-0,8V czyli na niecałe 3V. Spróbowałem podłączyć MAXa bezpośrednio do 3,6V i w miarę daje radę. Niestety widzę że na mocno zdojonych akumulatorkach już się zaczyna dławić i przestaje działać :/

Czy zmiana kondensatorów w MAXie na mniejsze może coś pomóc?
  • REKLAMA
  • #6 2752936
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    To może łatwiej dorzucić jeden akumulatorek i układ zasilać z 3, a MAX-a z 4?
    Nie widzę za bardzo zwiększenia napięcia bez choćby prostej przetwornicy DC/DC.
  • #7 2753731
    matgaw
    Poziom 15  
    Popróbuję jeszcze z trzema bo widzę że na 3 akumulatorkach jednak MAX daje jeszcze radę ;)

OK dzięki za pomoc. W razie czego najwyżej dam ten czwarty i tyle jeśli 3 nie starczą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podniesienia napięcia zasilania z około 3.0-3.3V do 5V w celu zasilenia układu MAX232, który wymaga napięcia 5V i pobiera maksymalnie 10 mA. Autor posiada zasilanie stałe z baterii Ni-MH (około 3V po spadku napięcia na diodzie) i szuka prostego, taniego rozwiązania bez użycia scalaków i przetwornic impulsowych. Wskazano, że podwajacz napięcia ze stabilizatorem parametrycznym mógłby być rozwiązaniem, jednak wymaga impulsowego sygnału, co komplikuje konstrukcję. Zaproponowano alternatywę w postaci układu MAX3232, który działa przy niższym napięciu, ale jest droższy. Autor testował zasilanie MAX232 bezpośrednio z 3.6V (3 akumulatorki Ni-MH) i układ działa, choć przy rozładowanych bateriach zaczyna się dławić. Zasugerowano dodanie czwartego akumulatorka, aby uzyskać wyższe napięcie, co jest najprostszym rozwiązaniem bez użycia dodatkowych scalaków lub przetwornic. Zmiana wartości kondensatorów w układzie MAX232 została poruszona, ale nie uzyskano jednoznacznej odpowiedzi na jej skuteczność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA