logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie MAX232 napięciem 3,2V – czy układ poprawnie obsłuży poziomy 0V/2,9V?

Cineman 05 Wrz 2007 15:28 1317 5
REKLAMA
  • #1 4252954
    Cineman
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Problem jest taki: mam zbudować konwerter napięcia na rs232 do urządzenia
    o logice 0V (Low) i 2,9V (High) komunikującego się z komputerem ... . Dojście do tego poziomu napięć na wejściu MAXa można uzyskać przy odpowiednim zasileniu kostki (zasilenie napięciem ok. 3,2V ) - tak wyczytałem z pdf'ki MAX'a ale czy jest to rozwiązanie tego problemu ?
    i czy da się tak zrobić? Ma ktos inny pomysł.
  • REKLAMA
  • #2 4253510
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Cineman napisał:
    Problem jest taki: mam zbudować konwerter napięcia na rs232 do urządzenia
    o logice 0V (Low) i 2,9V (High) komunikującego się z komputerem ... . Dojście do tego poziomu napięć na wejściu MAXa można uzyskać przy odpowiednim zasileniu kostki (zasilenie napięciem ok. 3,2V ) - tak wyczytałem z pdf'ki MAX'a ale czy jest to rozwiązanie tego problemu ?
    i czy da się tak zrobić? Ma ktos inny pomysł.

coś kiepsko zrozumiałeś opis tego układu, zobacz TAM, strona 17, Figure 6 i Figure 6.
    Właściwe poziomy napięć dla standardu RS232 (port COM) przy współpracy z komputerem uzyskiwane są w samej "kości" i nie potrzeba nic więcej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4255506
    Cineman
    Poziom 11  
    widzę, że się nei zrozumieliśmy. Chodzi mi w zasadzie o to czy układ Max232 będzie działał skoro na jego wejściu będzie pojawiać się napięcie z przedziału od 0V(stan niski) do 3V(stan wysoki) ... przy zasileniu 5V. Jeżeli nie to jak by to ugryźć ?
  • REKLAMA
  • #4 4255551
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Cineman napisał:
    widzę, że się nei zrozumieliśmy. Chodzi mi w zasadzie o to czy układ Max232 będzie działał skoro na jego wejściu będzie pojawiać się napięcie z przedziału od 0V(stan niski) do 3V(stan wysoki) ... przy zasileniu 5V. Jeżeli nie to jak by to ugryźć ?

ale taki poziom napieć, to nie jest standard RS232 (ten operuje napięciami mniejszymi od zera) i bez stosownego konwertera poziomów napięć na właściwy dla RS232 nie obędzie się.
    Jak poszukasz, to znajdziesz opisy odpowiednich konwerterów (scalone, na elementach dyskretnych), ponieważ jest to problem tak stary, jak i standard RS232.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4255582
    Cineman
    Poziom 11  
    Hmmm .. wiesz to, że RS operuje na napięciu symetrycznym to ja wiem :)
    A MAX to jest konwerter napieć !! Patrz normalnie układ MAXa masz taki że na wejście maxa podajesz mu napiecia od z przeciału od 0 do 5V a on je przerabia na napięcie symetryczne które jest dalej transmistowane w standardzie rs ... Pytanie jest take co bedzie jak napięcia wejsciowe beda z przedziału 0V 3V. To jest problem bo nie wiem czy bedzie MAX dobrze przetwoarzał na napiecie

Pozdro
  • #6 4258804
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Ale dlaczego nie zajrzysz po prostu do dokumentacji? Tam wszystko pisze...
    Wszystko więc zależy, w jakim zakresie masz gwarantowane stany H i L przy tym napięciu 3V - jeśli L < 0.8V, a H > 2.0V to będzie działać (przy zasilaniu 5V). Zapewne są wersje MAX (i innych producentów) specjalnie przystosowane do 3.3V...

---

Ok, teraz doczytałem, że Ty chcesz to wszystko zasilić z 3.2V. To bez sensu, nie wiadomo jak się kostka zachowa, bo przeznaczona jest do innego zakresu napięć. Jedyne sensowne rozwiązanie jakie widzę, to zastosowanie układu na napięcie zasilania 3V (np. MAX3222, MAX212), lub podnieść zasilanie do 5V (np. inną pompą ładunkową) i mieć pewność działania.
REKLAMA