logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć czas ładowania akumulatorków NiMH i Li-ion?

ZlyPies 21 Cze 2006 22:09 5355 1
REKLAMA
  • #1 2751570
    ZlyPies
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    kupiłem niedawno ładowarke NiMH i baterie o pojemności 2000mAh ze wzoru podanego w instrukcji wyliczyłem że czas ładowania "pustych" bateri wynosi ok 13h:
    czas ładowania= pojemność baterii/ prąd ładowania
    cł=2000mAh/150mA
    napięcie na akumulatorku 1,2V
    napięcie ładowania 1,4V
    Czy to jest wzór do wszystkich rodzajów baterii i łądowarek, mam wątpliwości ponieważ w moim telefonie bateria Lit-on 850mAh (4,7V) przy prądzie ładowania 550mAh (5V) z obliczeń wychodzi że naładuje się w ciągu 1,5H a trwa to owiele dłużej.
    Domyślam się że jakiś związek jest z napięciem, czy jest jakiś wzór-zależność aby to okiełznać?
  • REKLAMA
  • #2 2754203
    soft.sc
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Z ładowaniem akumulatorów sprawa jest dość skomplikowana (wszak głównie zachodzą tam reakcje chemiczne, które nie są łatwe do prostego opisu za pomocą wzorów). Akumulatory NiCd i NiMh z zasady najlepiej ładować stałym prądem przez określony czas (stabilizator prądu bez kontroli napięcia). Prąd powinien wynosić 0,1C wtedy czas ładowania wyniesie wyniesie ok. 14h. (140%) Im większy prąd ładowania, tym dodatkowy ładunek musi być mniejszy, ale konieczna jest kontrola temperatury i precyzyjniejsza kontrola ładowania. Z ogniwami Litowo jonowymi i polimerowymi sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Ogniwa te wymagają kontroli napięcia, dlatego prąd ładowania pod koniec cyklu się zmniejsza powodując teoretycznie nieokreślony przepływ ładunku i niemożliwe staje się opisanie czasu ładowania. Jedynie elektroniczne metody kontroli parametrów dają gwarancje prawidłowego ładowania.
REKLAMA