Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ładowanie akumulatorków

daro_zory 29 Sep 2007 20:02 12096 15
    daro_zory
    Level 15  
    Witam! Niewiem czy trafiłem do dobrego działu - najwyżej mnie przenieście. Temat dotyczy ogólnie: ładowania akumulatorków AA. Jak można obliczyć czas ładowania np. akumulatorków 2000 mAh, gdzie ładowarka daje 120 mA ?? Lepsza dla takich aku jest ładowarka 120 mA czy 55 mA ?? O czym tak dokładniej świadczą "mili ampero godziny" ?? Wiem, że określają pojemność, ale co można rozszyfrować z tej jednostki ?? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam...
    waldekg
    Level 28  
    Witam.Jednostką pojemności akumulatorów jest "amperogodzina". 1Ah oznacza ,że z akumulatora można pobrać prąd o natężeniu 1A przez okres jednej godziny.2000mAh to jest pojemność 2Ah.
    kaczy99
    Level 23  
    Czas ładowania akumulatorka oblicza się ze wzoru pojemność/prąd ładowarki, np. 2000/120=16h ale chyba trzeba dodać jakieś 30-50% na "dobicie" akumulatorka i straty, np. producent mojej ładowarki która ma prąd 160mA akumulatorek 1600mAh zaleca ładować 16h. W przypadku akumulatora żelowego 7000mAh ładowarce 500mAh zaleca się 14h ładowania. Czyli już nic nie wiem. :)
    daro_zory
    Level 15  
    kaczy99 wrote:
    W przypadku akumulatora żelowego 7000mAh ładowarce 500mAh zaleca się 14h ładowania
    Mógłbyś mi przybliżyć co to "akumulatorek żelowy" ?? Z kąd taka pojemność ?? 7 Ah na jednym aku AA to bardzo dużo. A ta ładowarka - 500 mA, nawet mocna :P
    daro_zory
    Level 15  
    Takie "żelowe" są też dostępne w rozmiarze AA o napięciu 1,5 V ?? Bo na tej stronie są tylko 6 i 12V...
    Brauniack
    Level 27  
    Akumulatorki są przeważnie na 1,2V kiedyś były próby na 1,5V ale zaprzestano ponieważ coś tam było nie tak - nie pamiętam szczegółów
    kaczy99
    Level 23  
    Akumulatory żelowe są przeznaczone raczej do "większych" zastosowań (np. reflektor halogenowy 100W i takie tam :P ) , ten 7Ah waży 2,5kg i bynajmniej nie jest wielkości AA:) Ich zaletą w porównaniu do akumulatorków AA jest cena, np. żeby uzyskać pojemność porównywalną z tym 12V 7Ah (koszt 30zł) potrzeba minimum 30 akumulatorków (koszt ok. 150zł, jak nie więcej).
    dreaper
    Level 18  
    Ma ktoś schemat ładowarki do akumulatorów LiON?!? Chodzi mi konkretnie o zabezpieczenie przed przeładowaniem. Akumulator w oryginale miał układ zabezpieczający, ale przez ten układ nie byłem w stanie uzyskać odpowiedniego natężenia prądu dla tego potrzebuję innego rodzaju zabezpieczenia. Akumulator ma pojemność 1100 mAh i 3,8 V. Mam ładowarkę 6,8 V i 200 mA (trafo, mostek i kondensator). Można to jakoś w prosty sposób przerobić?!? W oryginale były 4 alumulatory AA Ni-Cd o pojemności 600 mAh połączone ze sobą tak aby dawały razem 4,8V. Nie znalazłem nigdzie takiego "zestawu", który mieścił by się to wkrętarki, a ten akumulator działa dużo lepiej niż poprzednie tyle, że nie mam do niego odpowiedniej ładowarki. Producent wkrętarki podaje, że należy ładować akumulatory przez 5 h (600 mAh /200 mA = 3 h) czyli o 66% więcej niż wynika z obliczeń. Jakim napięciem powinien być ładowany akumulator przy natężeniu 200 mA zakładając, że w pełni naładowany ma napięcie 3,8 V? Nie wiem czy ta zasada sprawdza się w przypadku akumulatorów LiON, ale zasadniczo przyjmuje się 1 V na 1 A więc 0,2 A daje potrzebny wzrost napięcia ładującego o 0,2 V czyli akumulator powinien być ładowany napięciem 4 V. Jeśli coś pomieszałem to proszę prostować. Z tego wynika, że należało by zastosować rezystor do ładowarki o napięciu 6,8 V. Z obliczeń wynika, że R1 = 14 Ω na 1/4 W. Co dalej? Jak można zabezpieczyć akumulator?
    DamianG
    Level 20  
    W załączniku zamieszczam schemat ładowarki z zabezpieczeniem. A co się tyczy pojemności to na akumulatorkach podawany jest prąd 10-o godzinny. Co oznacza że z akumulatorka o pojemności np. 2000mAh możemy "ciągnąć" 200mA przez 10h. Przy zwiększeniu prądu czas oczywiście się skraca. Więc przy 2A na pewno nie będzie to 1h tylko około 30-40min.
    Dodano później:)
    Załącznik gdzieś uciekł? Dodaje teraz.
    dreaper
    Level 18  
    Jeżeli nie będę podkręcał więcej jak na 3,8V to chyba nie jest mi potrzebny kondensator o większej tolerancji niż 25 V? Jaki bezpiecznik należy zastosować? Jeżeli nie będę przekraczał 200 mA to czy zwykły przewlekany na 1..25 A i 250 V będzie ok?!?

Jak to się ma jedno do drugiego lepsze 4 aku w szeregu po 600 mAh każdy czy 1 aku 1100 mAh ?

A co koledzy myślą o takich akumulatorkach?

http://wizfon.pl/file/b_1a6288c3bd3a4bdecfff3732a1a9f53d_5874.JPG
    DamianG
    Level 20  
    Kondensator wystarczy nawet 16V (zależy jakie zasilanie zastosujesz). Ja osobiście bezpiecznika nie zastosowałem. Rezystor R4 lepiej zmień na 0,5Ohm/5W. Prąd ładowania nie powinien przekraczać C/10. Czyli jak masz aku 1100mAh to możesz ładować prądem 110mA.
    Bolek_Lodz
    Level 13  
    To jaki jest ten wzór na czas ładowania akumulatorka ... potrzebuję naładować akumulatorek 9V NiMh o pojemności 300 mAh, ładowarka ładuje prądem 13 mA... producent ładowarki podaje czas ładowania dla akumulatorka 9V NiMh o pojemności 150 mAh na 14,5 h
    dreaper
    Level 18  
    www.elportal.pl/pdf/k01/80_64.pdf
    dreaper
    Level 18  
    Mam baterię akumulatorów Ni-Cd. Wyczytałem, że aby ładować je prądem 200mAh należy je rozładować tak aby cała bateria (4 akumulatory połączone szeregowo) miała od 0,8 do 1V. Niestety w moim przypadku nie jest to takie proste. Rozładowuję je standardową żarówką samochodową 12V i 0,5A. Żarówka już nie świeci od dłuższego czasu i napięcie spada do 0, a jak odłączam żarówkę to z czasem powoli wzrasta do ponad 2V. Czy to jest normalny objaw jeśli chodzi o tego typu akumulatorki czy dzieją się tu rzeczy, które się nawet fizjologom nie śniły :D Proszę o szybką odpowiedź.
    Zygaqra
    Level 35  
    dreaper wrote:
    należy je rozładować tak aby cała bateria (4 akumulatory połączone szeregowo) miała od 0,8 do 1V
    Musiałeś źle zrozumieć to ,,wyczytanie" napięcie 0,8-1V dotyczy pojedynczego ogniwa, a nie baterii(4szt) jak w Twoim przypadku.