Ma ktoś schemat ładowarki do akumulatorów LiON?!? Chodzi mi konkretnie o zabezpieczenie przed przeładowaniem. Akumulator w oryginale miał układ zabezpieczający, ale przez ten układ nie byłem w stanie uzyskać odpowiedniego natężenia prądu dla tego potrzebuję innego rodzaju zabezpieczenia. Akumulator ma pojemność 1100 mAh i 3,8 V. Mam ładowarkę 6,8 V i 200 mA (trafo, mostek i kondensator). Można to jakoś w prosty sposób przerobić?!? W oryginale były 4 alumulatory AA Ni-Cd o pojemności 600 mAh połączone ze sobą tak aby dawały razem 4,8V. Nie znalazłem nigdzie takiego "zestawu", który mieścił by się to wkrętarki, a ten akumulator działa dużo lepiej niż poprzednie tyle, że nie mam do niego odpowiedniej ładowarki. Producent wkrętarki podaje, że należy ładować akumulatory przez 5 h (600 mAh /200 mA = 3 h) czyli o 66% więcej niż wynika z obliczeń. Jakim napięciem powinien być ładowany akumulator przy natężeniu 200 mA zakładając, że w pełni naładowany ma napięcie 3,8 V? Nie wiem czy ta zasada sprawdza się w przypadku akumulatorów LiON, ale zasadniczo przyjmuje się 1 V na 1 A więc 0,2 A daje potrzebny wzrost napięcia ładującego o 0,2 V czyli akumulator powinien być ładowany napięciem 4 V. Jeśli coś pomieszałem to proszę prostować. Z tego wynika, że należało by zastosować rezystor do ładowarki o napięciu 6,8 V. Z obliczeń wynika, że R1 = 14 Ω na 1/4 W. Co dalej? Jak można zabezpieczyć akumulator?