logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zestawy J-60 i J-42 zasilane zasilaczem AT 200W będą działać?

mrc12 21 Cze 2006 22:38 1995 12
REKLAMA
  • #1 2751679
    mrc12
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam chciałbym zrobić sobie takowy wzmacniacz bo mam kolumienki chyba 40W 4 ohm.I teraz pytanie czy może być tak jak napisałem w temacie.Znaczy czy bedzie pasować wzmacniacz do przedwzmacniacza a to wszystko czy bedzie działać pod zasilaniem zasilacza at 200W.

PS:Oczywiście są to zestawy z Jabla :-)
  • REKLAMA
  • #2 2751970
    fred117
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Zasilanie sprzetu audio zasilaczem impulsowym nie jest zbyt dobrym rozwiazaniem (musisz zastosowac mocne filtry a i to nie gwarantuje braku pisczenia i skrzypienia bez podlaczonego sygnalu we.).

pozdro...
  • #3 2751988
    mrc12
    Poziom 21  
    no to jakie najlepiej zasilanie do samochodowego wzmaka przecież tam nie ma filtracji w samochodzie:/
  • REKLAMA
  • #4 2752025
    fred117
    Poziom 21  
    Tak ale w samochodzie masz akumlator ktory tak jak baterie wytwarza prawdziwe napiecie stale bez zadnych tetnien...
    Podczas gdy zasilacze impulsowe maja dosyc duze znieksztalcenia zwlaszcza na pasmie kHz ktore ciezko wyeliminowac (zwlaszcza ze w zaleznosci od poboru pradu zmieniaja czestotliwosc ).
    Natomiast zasilacze na zwyklych transformatorach sieciowych maja dosc niskie czestotliwosci tetnien (50Hz) ktore latwo wyeliminowac (kondensator filtrujacy) i dla ktorych wzmacniacze maja znacznie mniejsze wzmocnienie niz dla kHz...
    Mysle ze rozwialem chociarz czesc twoich wątpliwości...
    Pozdro...

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeniosłem z Początkujący Serwisanci.

• #5 2752822
    mrc12
    Poziom 21  
    hmm.zrozumiałem do końca, no ale teraz jakie zasilanie tam dać jakie trafo czy znajdę gdzieś trafo 100W 10V ??? czy jakoś tak>?? jak to zasilić??
  • #6 2752929
    fred117
    Poziom 21  
    hmmm...
    A po co ci 100W do wzmacniacza 40W kalsy AB wystarczy ci jakies 50-60W zasilania...

Wrzuc trafo oswietleniowe (11,5V) daj stabilizator (jakis na 3A) i bedzie git..

pozdro...
  • REKLAMA
  • #7 2753002
    mrc12
    Poziom 21  
    no ale jak dam stabilizacje potężny kondensator to napięcie wzrośnie pewnie do około 16V !!
  • REKLAMA
  • #8 2753090
    fred117
    Poziom 21  
    Nie zrozumiales mnie...
    Za mostkiem i kondensatorem dajesz stabilizator na 12V...

Z tego co widze to wzmacniacz jest na TDA 2005 a on moze byc zasilany od 8 do 18V...

wiec daj maly stabilizator np.78L12 na przedwzmacniacz, a +16 bezposrednio z ukladu prostujacego na wzmacniacz...

Pozdro...
  • #9 2753131
    mrc12
    Poziom 21  
    a no teraz rozumiem dzięki wielkie aha mógłby mi ktos pokazać jak podłączyć ten stabilizator??
  • Pomocny post
    #10 2753267
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    fred117 - koledze gratulujemy poczucia humoru.
    Cytat:
    Podczas gdy zasilacze impulsowe maja dosyc duze znieksztalcenia zwlaszcza na pasmie kHz ktore ciezko wyeliminowac
    - od kiedy istnieje pojęcie zniekształceń w stosunku do zasilaczy. Można by mówić o zakłóceniach, ale przetwornica w AT pracuje z częstotliwością kilkudziesięciu kHz, więc musisz mieć super kolumny i sokoli słuch aby 50kHz usłyszeć.
    Cytat:
    Natomiast zasilacze na zwyklych transformatorach sieciowych maja dosc niskie czestotliwosci tetnien (50Hz) ktore latwo wyeliminowac (kondensator filtrujacy)
    - kondensator filtrujący jest niczym innym jak filtrem dolnoprzepustowym, więc chyba logiczne jest ze lepiej odfiltruje 50kHz, niż 50Hz
    Cytat:
    do wzmacniacza 40W kalsy AB wystarczy ci jakies 50-60W zasilania...
    - właśnie się dowiedziałem ze wzmacniacz klasy AB ma sprawność praktyczną 66-80% - a to jakaś nowość dla mnie jest (chiba z firmy Matel). Mogę się zgodzić że nie trzeba przesadzać z mocą zasilacza, ale dla przyzwoitości przydałoby się dwa razy tyle co wzmacniacz.

Zasilacz AT (sprawny) można kupić za 10zł. Podniesienie napięcia np do 18V to dolutowanie jednego rezystorka (wielokrotnie na elce opisane) i wg mnie do tego wzmacniacza pasuje idealnie (może trochę za duża objętość). Dodatkowo coraz więcej sprzętu audio ma zasilacze impulsowe i ta tendencja wzrasta. Sam popełniłem kilka takich zasiłek i chodzą świetnie.
    Jedna uwaga: w zasilaczu występują niemiłe w dotyku napięcia zmienne i stałe, więc zalecam ostrożność.
    Pozdrawiam
  • #11 2753686
    fred117
    Poziom 21  
    Moze uzylem zlego terminu w kazdym badz razie wszyscy wiedza iz zasilacze implsowe generuja (teraz dobrze ?) sygnaly ktore moga wplywac na jakosc dzwieku we wzmacniaczach audio zwlaszcza tych ktore nie sa wyposarzone w zadne filtry na zasilaniu...

A jezeli koledze nie zdarzylo sie ze wzmacniacz zasilany zasilaczem impulsowym (zwlaszcza AT/ATX) piszczal to pozostaje mi tylko pogratulowac szczescia i zyciowego fuksa...

Wracajac do prozby oto szczegulowy opis 78L12:
    http://www.hsin.com.sg/products/datasheets/78L12(TO92).pdf

Pozdrawiam....
  • #12 2754598
    mrc12
    Poziom 21  
    ten link nie działa nie wiem czemu...
  • Pomocny post
    #13 2754629
    fred117
    Poziom 21  
    Skopiuj całosc od http.... do ....pdf i wkej w pasek adresu w wyszukiwarce...

Pozdro...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zasilania zestawów głośnikowych J-60 i J-42 firmy Jabl z wzmacniaczem na układzie TDA2005 za pomocą zasilacza impulsowego AT o mocy 200W. Wskazano, że zasilanie impulsowe może generować zakłócenia i szumy, szczególnie przy braku odpowiednich filtrów, co może negatywnie wpływać na jakość dźwięku. Porównano to z zasilaniem samochodowym, gdzie akumulator dostarcza stabilne napięcie stałe bez tętnień. Zalecane jest stosowanie zasilaczy transformatorowych o mocy około 50-60W dla wzmacniacza 40W klasy AB, z napięciem wyjściowym około 12-16V. Proponowano użycie transformatora o napięciu około 11,5V, mostka prostowniczego, kondensatora filtrującego oraz stabilizatora napięcia (np. 78L12) dla przedwzmacniacza, natomiast wzmacniacz może być zasilany bezpośrednio z układu prostującego. Podkreślono, że stabilizator powinien być podłączony za mostkiem i kondensatorem, aby utrzymać stabilne napięcie 12V. Zasilacz AT może być użyty po modyfikacji napięcia wyjściowego, jednak wymaga to odpowiednich filtrów i uwzględnienia potencjalnych zakłóceń. Podano link do dokumentacji stabilizatora 78L12 oraz wskazówki dotyczące jego podłączenia.
REKLAMA