logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać antenę sztuczną do pomiaru odbiornika na fale długie?

piogus 22 Cze 2006 08:23 4363 12
REKLAMA
  • #1 2752339
    piogus
    Poziom 10  
    Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbę o pomoc w wykonaniu anteny sztucznej. Robię stanowisko laboratoryjne do pomiaru parametrów odbiornika radiowego na fale długie i nie wiem jak wykonać antenę sztuczną i gdzie ją podłączyć. Prawdę mówiąc to nie wiele wiem na temat anteny sztucznej. Odbiornik nie ma wejścia na antenę zewnętrzną posiada natomiast antenę ferrytową. Sprawa jest bardzo pilna. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2752452
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    witam,dodatkową antenę możesz podłączyć przez kondensator np 47pF,który podłączysz do końca cewki na antenie ferrytowej,ale nie tego co idzie do masy,tylko do kondesatora strojenia.Sztucznej anteny raczej się używa do pomiarów nadajnika,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2752820
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    piogus napisał:
    .....pomoc w wykonaniu anteny sztucznej. Robię stanowisko laboratoryjne do pomiaru parametrów odbiornika....
    A powiedz mi co masz na myśli pisząc "sztuczna antena" . I jak to według ciebie powinno wyglądać . Tak będzie prościej i szybciej .
  • #4 2752849
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    No i napisz czy ma być to na poziomie zawodówki, technikum czy politechniki.
  • #5 2752927
    piogus
    Poziom 10  
    Musimy sygnał z generatora sprzężyć z odbiornikiem radiowym za pomocą tej sztucznej anteny. Praca ma być na poziomie Politechniki.
  • REKLAMA
  • #6 2753077
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Anteny w tego typu układach się nie podłącza do radioodbiornika . Zastaw pracuje jako transmiter , radio ma pracować w warunkach jak najbardziej zbliżonych do realnych . Kiedyś pracowałem w RADMORZE i z tym sprzętem miałem do czynienia na codzień .
  • #7 2753128
    piogus
    Poziom 10  
    To w takim razie jak mam doprowadzić sygnał do odbiornika, jakie parametry mogę mierzyć i w jaki sposób?
  • #8 2753274
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Dla odbiorników z antenami ferrytowymi czułość podaje się nie tak jak dla normalnego radia z wejściem antenowym w mikrowoltach napięcia w.cz. na gnieździe antenowym, ale w wielkości składowej elektrycznej pola elektromagnetycznego, czyli w mV/m.
    My w szkole średniej mieliśmy do tego celu specjalną ekranowaną kabinę, a tam generator w.cz. sprzężony z anteną magnetyczną. Wielkość natężęnia składowej elektrycznej fali elektromagnetycznej w miejscu ustawienia odbiornika badanego była cały czas kontrolowana za pomocą mikrowoltomierza selektywnego.
  • REKLAMA
  • #9 2753426
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    piogus napisał:
    To w takim razie jak mam doprowadzić sygnał do odbiornika....
    A jak słuchasz sobie radia to doprowadzasz sygnał jakimś kablem z nadajnika ? Działa to dokładnie tak samo . Generator wytwarza jakiś tam zmodulowany sygnał , antena ten sygnał wypromieniowuje , radio odbiera . Prościej opisać tego nie potrafię . Tą metodą (oprócz wykonywania pomiarów) były strojone tunery AM produkowane przez RADMOR .
    piogus napisał:
    ...jakie parametry mogę mierzyć i w jaki sposób?
    A np. dość precyzyjnie można wyznaczyć czułość obwodów wejściowych w których pracują anteny ferytowe . Tak jak to napisał SP5WCX . I w zasadzie jest to jedyny sposób żeby to zrobić .

P.S.
    Też mieliśmy taką kabinę na pracowni :D .
  • #10 2764752
    piogus
    Poziom 10  
    Odpowiedzi są mało precyzyjne. Każdy tylko chce pokazać, że coś słyszał na ten temat ale mało konkretów. Widzę, że tutaj nie znajdę pomocy. Dziękuję wszystkim za fatygę. Pozdrawiam.
  • #11 2764925
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    piogus napisał:
    Odpowiedzi są mało precyzyjne. Każdy tylko chce pokazać, że coś słyszał na ten temat ale mało konkretów. Widzę, że tutaj nie znajdę pomocy. Dziękuję wszystkim za fatygę. Pozdrawiam.
    A cóż jeszcze można napisać ? Kto ma tą pracę napisać , Ty czy ja ? . A tak z ciekawości to na jakim kierunku studiów jesteś że to dla Ciebie czarna magia ?
  • #12 2765385
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Witam,
    tytuł postu - nie odzwierciedla tematyki,

Piogus już kilkakrotnie usiłuje się coś dowiedzieć ale , jak sądzę nie analizuje podpowiedzi kolegów.

Piogus już 07 Mar 2006 12:41 pisze:
    "POMIARY PARAMETRÓW ODBIORNIKÓW RADIOWYCH" i dalej "Witam WSZYSTKICH. Potrzebuję jakichkolwiek informacji
    (materiałów) na temat pomiarów parametrów odbiorników radiowych. Materiały są mi potrzebne do pracy dyplomowej. "

Otrzymuje konkretne podpowiedzi, ale 25 Kwi 2006 11:59 kolejny temat zakłada:
    " Parametry odbiornika radiowego na fale długie" w którym pisze: "Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w jaki sposób mierzyć parametry odbiornika radiowego na fale długie. Sprawa jest bardzo pilna. Proszę o jakieś przykładowe schematy pomiarowe. I oczywiście jakie parametry mogę mierzyć w warunkach laboratoryjnych i jakimi przyrządami?".

Jak i poprzednio, znów zostaje przez kolegów ukierunkowany, ale zkłada kolejny temat, temat obecny i.... znów jest nieusatysfakcjonowany.

PIOGUS, jeśli jak piszesz, że ma to być praca na poziomie politechniki, to chyba masz promotora, niech Cię On ukierunkuje jakie parametry masz mierzyć, w jakim zakresie, z jaką dokładnością, błędem itd.....

Forumowicze podpowiadali Ci, niektórzy po Twoich słowach, nie chcą zabierać głosu "Odpowiedzi są mało precyzyjne. Każdy tylko chce pokazać, że coś słyszał na ten temat ale mało konkretów. Widzę, że tutaj nie znajdę pomocy. Dziękuję wszystkim za fatygę. "-to Twoje słowa!!!

Tak więc tracisz czas swój i kolegów, stoisz w miejscu, a jedynie co można się spodziewać to Twój nowy temat np. BUDUJę ANTENę IZOTROPOWą no i treśc: jak zmierzyć.....na fale długie....

Marek
  • #13 2770892
    piogus
    Poziom 10  
    Fakt, że już któryś raz z kolei pytam o to samo, jednak w poprzednich postach odpowiedzi, które otrzymywałem dotyczyły literatury dośc starej lata 60-70 ja muszę bazowć na nowszej a takiej nie znalazłem. Starsze roczniki posiadam. Mam również normy ale prawie w ogóle nie ma tam przedstawionych np. stanowisk pomiarowych, gdzie się podpiąć z jakim miernikiem itp. Jeżeli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania anteny sztucznej do pomiaru parametrów odbiornika radiowego na fale długie, który posiada antenę ferrytową i nie ma wejścia na antenę zewnętrzną. Antena sztuczna w praktyce laboratoryjnej służy do sprzężenia sygnału z generatora wysokiej częstotliwości z odbiornikiem, symulując warunki rzeczywistego odbioru fal długich. W odbiornikach z anteną ferrytową czułość mierzy się nie w mikrowoltach na wejściu antenowym, lecz jako natężenie składowej elektrycznej pola elektromagnetycznego (mV/m). W praktyce stosuje się ekranowane kabiny pomiarowe z generatorem HF sprzężonym z anteną magnetyczną, a poziom sygnału kontroluje się mikrowoltomierzem selektywnym. Podłączenie dodatkowej anteny do cewki ferrytowej może odbywać się przez kondensator (np. 47 pF) do kondensatora strojenia, nie do masy. Wskazano, że antena sztuczna jest częściej używana do pomiarów nadajników niż odbiorników. Praca ma być na poziomie politechnicznym, a autor poszukuje nowoczesnych materiałów i schematów pomiarowych, jednak otrzymane odpowiedzi są często ogólne i odnoszą się do starszej literatury. Podkreślono, że pomiary odbiorników z antenami ferrytowymi wymagają specyficznego podejścia i sprzętu pomiarowego, a sam odbiornik nie jest bezpośrednio podłączany do generatora, lecz sygnał jest emitowany przez antenę w warunkach laboratoryjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA