logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[AVR] ATMEGA + czytnik CF: jak odczytać i zapisywać dane przez RS232 z Linuxa?

hackwar 22 Cze 2006 10:40 3567 11
REKLAMA
  • #1 2752689
    hackwar
    Poziom 10  
    Witam serdecznie. Przegladalem posty zwiazane z moim zapytaniem ale nic nie znalazlem. Mam takie pytanie. Ogolnie chodzi mi o to czy jest mozliwosc podpiecia do Atmegi czytnika CF w ktorym bedzie karta i wszystko bedzie podpiete po RS232 z komputerem (linux). Chodzi mi o to czy jest mozliwosc odczytu i zapisu po tej karty po via RS232 uzywajac tego komputera z Linuxem. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2753343
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Oczywiście, że jest taka możliwość.
    Podłączenie CF-a do uC jest banalnie proste, nie ma potrzeby zamiany napięć 5V<->3V3, jak to jest przy MMC/SD.
    Tu masz przykładowe schematy jak to podłączyć do uC.
    http://members.aon.at/voegel/index.html
    Dodajesz tylko do uC jakiegoś MAX-a i masz połączenie z RS-em.
    Niestety, napisanie softu, zwłaszcza pod Linux-a , który będzie obsługiwał CF-a przez RS ..... moim zdaniem ciężka sprawa.
  • #3 2753714
    hackwar
    Poziom 10  
    hmm a jakas mozliwosc poprzez terminal od Windows. Ogolnie sprawa jest taka ze chodzi o dolaczenie tego do Access Pointa ktory ma RS232 na plycie i chodzi o zaimplementowanie tego w sofcie. Bo one maja maly flash i gdyby dorzucic mu takiego Atmela z CF to moglby cos pobierac z tej karty (np. pliki, strony www czy zapisywac konfiguracje). Na tej stronie co podales nie znalazlem zadnego schematu na temat podlaczenia tego do uC. Trzeba kupic to ??. Ogolnie moj projekt przeiwduje cos takiego: karta CF i czujnik temperatury. Projekt AVR-DOS jest w Bascomie a najlepszy bylby C+. Ogolnie chodzi mi o to czy jezeli bym zastosowal projekt AVR-DOS z karta CF i do tego czujnik temperatury do jak to by wygladalo przy odczytywaniu danych poprzez RS232 - nie klucilo by sie ze soba. Ogolnie chodzi mi o schemat podlaczenia czytnika CF do Atmegi i tutaj tez mam pytanie ktora ATMega byla by dobra 128 ??Ogolnie chodzi mi o stworzenie podobnego modulu jaki wyprodukowal Alfanet do swojego AP-eka (zalaczam zdjecie)

[AVR] ATMEGA + czytnik CF: jak odczytać i zapisywać dane przez RS232 z Linuxa?

Ten modul kontaktuje sie z plyta glowna OvisLink-a za posrednictwem RS (TTL) chodzi mi o zrobienie czegos podobnego ale dodatkowo z CF readerem :) i wlasnie obsluga tego wszystkiego pod Linuxem, ktory wystepuje w postaci firmware w tym Ovisie. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2755887
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Co do schematu podłączenia, to znajduje się on jednak na tej stronie :
    http://members.aon.at/voegel/Downloads/Driver/CF_HD/CompactFlash_Schematic.gif

Co do języka programowania, to nie ma on po stronie uC, żadnego znaczenia.
    Można uC oprogramować stosując gotowe rozwiązania, które znajdziesz na w/w stronie. Połączenie czujnika temperatury, CF-a i RS-a jest wykonalne, a nawet ktoś juz to robił na tym forum, proponuję przeszukać stare posty. Oczywiście chodziło raczej o podłączenie tego do PC.
    Niestety program ten będzie dość skomplikowany i bez DUŻEGO uC się nie obejdzie, nada się tylko ATMEGA128.

Problem widzę raczej to stronie twojego AP.
    Nie jestem przekonany, czy jest aż taka duża możliwość modyfikacji frimeware AP, aby zaimplementować w nim dodatkowe funkcje o których piszesz. Moim zdaniem łatwiej ci będzie zbudować interface LAN do podłączenia uC do sieci, niż przerabiać AP. Możesz skorzystać z gotowych modułów LAN, chociażby z firmy PROPOX

Oczywiście mogę się mylić, za słabo znam architekturę i możliwości twojego AP.
  • REKLAMA
  • #5 2755897
    hackwar
    Poziom 10  
    Dzieki wielkie za pomoc :). Ogolnie cos takiego juz powstalo tak jak ci pokazalem na zdjeciach. Z tym AP mozna zrobic wszystko :) jest na nim Linux. Kwestia tylko jak to zrobic :) Poszukam tego posta. Nie wiesz moze o czym byl :) to bede szukal po slowach kluczowych. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 2755913
    prim0
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    program nie musi byc taki skomplikowany (w zaleznosci pod czym go napiszesz ) biblioteka avr-dos pod bascoma jest prosciutka i nie powinna sprawic wiekszych problemow
  • REKLAMA
  • #7 2755943
    hackwar
    Poziom 10  
    Tak przegladalem tylko chodzi mi o tego RS232 - zeby byla mozliwosc pobierania plikow z karty poprzez RS232. pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 2755969
    prim0
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    to juz robisz sobie programowo
    napisz mi jak chcesz pobierac dane czy w postaci plikow itp to podesle ci kawalek kodu z trancmisja na rs
  • REKLAMA
  • #9 2755989
    hackwar
    Poziom 10  
    Masz wiadomosc na PW. Ogolnie w postaci plikow :) dzieki za pomoc. Pozdrawiam
  • #10 5725073
    Arutim
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam,
    Sorki że odgrzebuję stary temat ale mam pytanie - czy bylaby możliwość zrobić to odwrotnie ? Tj. żeby atmega emulowała kartę CF.
    O co mi chodzi ? chciałbym zamknąć w palmtopie (wiekowym h3630) kartę MMC/SD - ale mam tylko i wyłącznie pcmcia/CF.
  • #12 5727020
    Arutim
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witaj,
    tak wiem iż są adaptery - nie mniej jednak wolałbym coś zrobić "własnymi" siłami, dlaczego ?bo ma być to bardzo małe - na tyle małe iż ma się zmieścić w palmtopie - a CF mam w "pleckach" z których nie chcę korzystać [palmtop wtedy jest gruby] a do tego lubie diy tylko że z tym to już brak mi koncepcji [walczyłem 3 dni z wbudowanym w palma SPI]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia czytnika kart CompactFlash (CF) do mikrokontrolera ATMEGA oraz komunikacji z komputerem z systemem Linux przez interfejs RS232 w celu odczytu i zapisu danych na karcie CF. Podłączenie CF do mikrokontrolera jest stosunkowo proste i nie wymaga konwersji napięć 5V/3,3V, w przeciwieństwie do MMC/SD. Schematy połączeń dostępne są na stronie http://members.aon.at/voegel, w tym schemat CompactFlash_Schematic.gif. Do interfejsu RS232 zaleca się użycie układu MAX do konwersji poziomów sygnałów. Programowanie mikrokontrolera może być realizowane w Bascom (biblioteka AVR-DOS) lub C, przy czym do obsługi CF i RS232 potrzebny jest mikrokontroler o większej pamięci, np. ATMEGA128. Integracja czytnika CF z czujnikiem temperatury i komunikacją RS232 jest możliwa, jednak wymaga zaawansowanego oprogramowania. Wątpliwości pojawiają się co do możliwości modyfikacji firmware Access Pointa (AP) z RS232, dlatego sugerowane jest rozważenie budowy interfejsu LAN do komunikacji z mikrokontrolerem. W dalszej części dyskusji pojawiła się kwestia emulacji karty CF przez ATMEGA, aby umożliwić użycie kart MMC/SD w urządzeniach z gniazdem PCMCIA/CF, co jest wyzwaniem ze względu na ograniczenia sprzętowe i rozmiarowe. Wspomniano także o adapterach SD na CF dostępnych komercyjnie, jednak autor preferuje rozwiązania DIY ze względu na ograniczenia przestrzenne i chęć samodzielnej realizacji projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA