logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz - jak się wyznacza częstotliwości graniczne?

rs5 22 Cze 2006 22:47 9303 3
REKLAMA
  • #1 2754868
    rs5
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czy moze mi ktos powiedziec jak sie wyznacza czestotliwosci graniczne we wzmacniaczasz szerokopasmowych ???? dolanczam wyniki
    Załączniki:
    • Wzm WE.xls (30 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2755031
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 627
    Witam,
    rs5 napisał:
    czy moze mi ktos powiedziec jak sie wyznacza czestotliwosci graniczne we wzmacniaczasz szerokopasmowych ???? dolanczam wyniki

moim zdaniem pytanie powinno brznieć; jak wyznaczyć trzydecybelowe pasmo przenoszenia wzmacniacza szerokopasmowego?

Przecież pasmo przenoszenia wzmacniacza można wyznaczyć na innym (większym, mniejszym) poziomie odniesienia.
    Tak sformułowane pytanie, moim zdaniem, pozbawione jest sensu.
    Natomiast zapytanie według podanej przeze mnie formuły, jednoznacznie podpowiada jak owe pasmo określić.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #3 2755069
    rs5
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dzieki panowie za odpowiedz widze ze wiecie o co mi chodzi ale a w dalszym ciagu nie wiem jak to zrobic :(
  • #4 2756716
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Częstotliwość graniczna to taka wartość częstotliwości dla której wzmocnienie spada o 3dB(czyli o 1.41) od wartości maksymalnej.
    I tak odczytujesz spadek wzmocnienia o 3dB w dla niskich częstotliwości i masz Fd i potem odczytujesz spadek dla wyższych częstotliwości i masz Fg
REKLAMA