logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AvrStudio 4.12 i WinAvr: zawieszenie po użyciu pgmspace.h

Gryllen 23 Cze 2006 10:44 2079 4
REKLAMA
  • #1 2755807
    Gryllen
    Poziom 12  
    Witam.

Mój problem jest następujacy:
    Mam zainstalwoane AvrStudio 4.12 i najnowaszego WinAvr (chyba z kwietnia tego roku). Potrzebuje umieścić pare tablic w kodzie programu, wiec chciałem zastosowam biblioteke pgmspace.h ale po dodaniu jej do kompilacji poleceniem #include, i rozpoczęciu kompilacji AvrStudio zawiesza się. Okienko wykazuje brak odpowiedzi, poza tym przy następnym uruchomieniu tego samego projektu którego kompilacja sie nie udała po raz kolejny zawiesza sie Studio.

Miał może ktoś taki problem już?? Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic takiego, poza tym mam dziwne wrażenie ze brakuje mi jakiejś biblioteki niezwiazanej z WinAvr czy Studiem, sprawdzałem to na dwoch kompach i wyniki mam te same czyli zawias.

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie odnośnie rozwiązania tego problemu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2759091
    Gryllen
    Poziom 12  
    hmm wypróbuje i dam znać, dzięki za sugestie może to właśnie to
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2759602
    kaczor55
    Poziom 12  
    Witam.

Ja też miałem taki problem i okazało się, że pgmspace.h dołącza plik stddef.h, którego z dziwnych powodów nie ma tam, gdzie powinien być. Skopiowanie stddef.h do tego samego katalogu co pgmspace.h powinno pomóc.
    Ale gdyby jednak nie pomogło, to skopiuj oby dwa pliki do katalogu ze swoim projektem, w pgmspace.h zmień #include <stddef.h> na #include "stddef.h" i dołącz go w projekcie przez #include "pgmspace.h".
    Podobny problem miałem też z innymi bibliotekami, m.in. eeprom.h i string.h

Pozdrawiam.
  • #5 2771765
    Gryllen
    Poziom 12  
    kaczor55 napisał:
    Witam.

Ja też miałem taki problem i okazało się, że pgmspace.h dołącza plik stddef.h, którego z dziwnych powodów nie ma tam, gdzie powinien być. Skopiowanie stddef.h do tego samego katalogu co pgmspace.h powinno pomóc.
    Ale gdyby jednak nie pomogło, to skopiuj oby dwa pliki do katalogu ze swoim projektem, w pgmspace.h zmień #include <stddef.h> na #include "stddef.h" i dołącz go w projekcie przez #include "pgmspace.h".
    Podobny problem miałem też z innymi bibliotekami, m.in. eeprom.h i string.h

Pozdrawiam.

Witam ponownie.
    Dzięki Twojemu postowi znalazłem rozwiązanie w końcu. Mianowicie był to jeden z bugów AvrStudio 4.12. Z tego co się dowiedziałem wynika że można go było obejśc na kilka sposobów a dotyczył on różnic miedzy separatoarmi w Linuxie i Windows. W każdym razie podaję temat z avrfreak gdzie było to opisane i drugi link gdzie można sciągnać service packa do AVrStudio. Zainstalowałem i problem znikł. Myśle że temat nadaje się do zamknięcia, może sie komuś przydać jeśli trafi na ten problem.

Link do tematu na forum AvrFreaks:
    http://www.avrfreaks.net/index.php?name=PNphp...&postdays=0&postorder=asc&start=0
    Link do service packa rozwiązujacego ten problem:
    http://www.atmel.no/beta_ware/as4/412sp3/index.htm

Dziękuje za uwagę i odzew.
REKLAMA