logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo K20C5NT (CP185) – bezpiecznik wybucha po włączeniu, podejrzenie zasilacza

-KrZySieK- 23 Cze 2006 15:38 2091 3
REKLAMA
  • #1 2756666
    -KrZySieK-
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Sprawa wygląda tak:
    Telewizor ma góra z pół roku, pewnego razu wyłaczyłem go, tzn przeł w tryb Stand BY, i sobie tak został w nocy, potem go wyłączyłem całkowicie z sieci i po dniu poodłaczyłem go, i teraz, po właczeniu i podejści zasilania na płytę, pali bezpiecznik aż strzela, tzn aż wybuha i rozwala kopułkę szklaną w p...., niewiem co moze być przyczyną, przypuszczam że to wina jakaś na Zasilaczu ale jaka?
    Niewiem, TV to jest w miarę nowy, ma góra rok ale gwarancja już mu się skończyła, proszę o sugestie ! Kondensatory wyglądają na zdrowe, moze komuś się przydarzyło coś podobnego a jeśli nie to może ktoś wie czy to popularna jest wada w tych TV i ewentualnie co jest jej przyczyną ?
    Zastanawiam się nad STRF6653 ale czy to może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Nigdzie zwarcia nie zauważyłem :-(
    POMOCY !
  • REKLAMA
  • #2 2756767
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Sprawdź pozystor i diody sieciowe.
  • REKLAMA
  • #3 3043400
    zdzislaw2
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    zaraz za czterema diodami stoi kondensator i na nim musisz mieć ponad 300V. Zrób Przerwę czyli wylutuj jakąś np zworę tak aby napięcie z niego nie poszło na resztę elementów zasilacza.
  • #4 3565902
    -KrZySieK-
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Problem rozwiązany, winę ponosił transoptor !
    Dziekuję, zamykam temat.
REKLAMA