logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DVD752 /021 - problem z odczytem płyt, czy wymiana lasera pomoże?

raf_be 23 Cze 2006 19:48 1601 6
REKLAMA
  • #1 2757497
    raf_be
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Objaw następujący:
    Problem z czytaniem płyt (DVD, CD z MP3). Nie można było uruchomić DVD, następnie wyjąć płyty ale pomogło wyłączenie z prądu. Dzisiaj wsadziłem CD z MP3 i po 2 piosence przerwa (cisza). Aktualnie jest grafika ekranowa, po wsadzeniu jakiejkolwiek płyty wywala READING, zakręca płytą, tak ze 3 razy próbuje i wywala płytę. Przeczyściłem laser, zajrzałem do zaprzyjaźnionego elektronika, powiedział, że mam się udać ze sprzętem na śmietnik. Czy potwierdzacie tę wersję? czy mam coś jednak próbować? Na allegro jest to:
    http://www.allegro.pl/item110790280_jedyne_na_allegro_glowice_lasera_philips_dvd.html
    czy warto? może lepiej nowy ze sklepu? (300 zł DVD Philips, dzisiaj sprawdzałem). Dzięki za informacje.
  • REKLAMA
  • #2 2762401
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Cytat:
    zajrzałem do zaprzyjaźnionego elektronika, powiedział, że mam się udać ze sprzętem na śmietnik

Skoro tak powiedział, to wie co mówi. Jak wymiana gowicy na nową nic nie da, to trzeba będzie szukać usterki dalej ponosząc dodatkowe koszty. To juz lepiej będzie, kupić od razu nowe DVD.
  • REKLAMA
  • #3 2763294
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Coś mi się wydaje że ten twój zaprzyjazniony elektronik lubi szastać pieniędzmi czy np.sprawdził czy drajwer się grzeje może być tylko silniczek do wymiany a to jest kwota około 10-15zł i chyba warto tyle zainwestować,wcale nie twierdzę że może być laser ale to watro sprawdzić przed śmietnikiem
  • #4 2763498
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    To nie badziwna manta tam silniki nie leciały. Uszkodzony jest procesor serwo SAA7399HL. Przelutuj go bo w tych modelach po przelutowaniu chodziło poprawnie. Jeżeli nie to jest do wymiany, a koszt nieoplacalny. Jakbyś użył funkcji szukaj to byś znalazł odpowieź co jest uszkodzone w Twoim przypadku. Takich postów z tą usterką jest tutaj dużo.
  • REKLAMA
  • #5 2766992
    raf_be
    Poziom 13  
    MORTEM napisał:
    Jakbyś użył funkcji szukaj to byś znalazł odpowieź co jest uszkodzone w Twoim przypadku. Takich postów z tą usterką jest tutaj dużo.

Konkretnie mojego modelu akurat za dużo to tutaj nie ma, a na elektronice się nie znam, więc nie wiem, czy podobny objaw w innym modelu to to samo co w moim.

Dodano po 1 [minuty]:

SONIK1 napisał:
    Coś mi się wydaje że ten twój zaprzyjazniony elektronik lubi szastać pieniędzmi

Jemu się raczej nie chce robić :) (zaglądać do środka).
  • REKLAMA
  • #6 2848757
    raf_be
    Poziom 13  
    Procesor wygrzany i nic, planujemy zająć się softem, o wynikach poinformuję.
  • #7 2868692
    raf_be
    Poziom 13  
    DVD idzie do kosza, nic nie wskurałem.

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Philips DVD752/021 występuje problem z odczytem płyt DVD i CD z MP3 – odtwarzacz nie uruchamia płyt, wielokrotnie próbuje je czytać, a następnie wyrzuca. Czyszczenie lasera nie przyniosło poprawy. Elektronik zasugerował wyrzucenie sprzętu, jednak pojawiły się sugestie, że przyczyną może być uszkodzony procesor serwo SAA7399HL, który po przelutowaniu czasami działa poprawnie. Inna możliwość to uszkodzony silniczek napędu, którego wymiana jest tania (około 10-15 zł). Próby naprawy procesora i softu nie przyniosły efektu, ostatecznie urządzenie zostało uznane za nie do naprawy i przeznaczone do utylizacji. Wymiana głowicy lasera jest dostępna na rynku, ale ze względu na koszty i niepewność skuteczności naprawy, zakup nowego odtwarzacza za około 300 zł jest rekomendowany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA