logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips CDR560 - migający napis service po upadku, co sprawdzić?

Jezior2000 24 Cze 2006 00:38 1589 2
REKLAMA
  • #1 2758601
    Jezior2000
    Poziom 17  
    Ocena: 103
    Witam mam taki problem przyszedl do mnie czlowiek lubiacy sprzet audio i przyniosl do naprawy cdr560 no w sumie pierwsze pytanie bylo takie ze poco mu to naprawiac jesli moze lepiej sobie nagrac kasete lub skopiowac cos na mp3 przez kompa. ale on powiedzial mi ze to bardzo ciekawe urzadzenie i ze on chce nagrywac sobie przez mikrofon od razu na plytke na zywo i ze ma profesjonalny mikrofon bezprzewodowy. No wiec urzadzenie zachowuje sie tak ze po wlaczeniu na wyswietlaczu jest napisane service i ten napis caly czas mruga. A i jescze jest podswietlone analog taki maly kwadracik no czlowiek powiedzial mi ze ma to dosyc dlugo i ze nigdy nie udalo mu sie nagrac na to plyty no bo pisalo zawsze no audio.Wiem ze trzeb akupic specjalna plyte i nagrywarka zacznie pracowac ale mowil tez ze napis service pojawil sie po tym jak nagrywarka upadla ze stolu. No i teraz takie pytanie co moglo w niej sie zdezolowac??? podmienilem kwarc 16MHz i to samo w sumie to mam pytanie czy eprom jest wytrzymaly na wstrzasy i czy to on mogl sobie popaprac cos w pamieci. nie mam pomyslow co to moze byc no w sumie to zasilacz daje wszystkie napiecia super. od czego mam zaczac???
  • REKLAMA
  • #2 3194391
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam
    Eprom na upadku raczej nie ucierpi, moga byc pekniete sciezki, ale bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie glowicy laserowej. Mialem taki przypadek w playstation, laser sie spalil przy upadku.
  • #3 3573315
    Jezior2000
    Poziom 17  
    Ocena: 103
    Możliwe że to laser jednak nie mogę tego sprawdzić. W ogóle wydaje mi sie że laser nie ma raczej takiego mechanizmu kontroli w końcu detektor musialby byc jakis zeby sprawdzic czy nastapila generacja swiatla. No w sumie to przy upadku mechanicznym uszkodzeniom mogly ulec cewki poduszki magnetycznej. Jedno jest pewne nagrywara dalej nie dziala a chcialbym miec tego typu sprzęcik to coś innego niż wszystko. Wszystko takie chinskie a to takie japonskie. Poradzcie cos mądrzy ludzie niektórzy na elektrodzie są warci podziwu.
REKLAMA