logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony KV-29X5D - dioda st-by świeci, przekaźnik RY601 nie załącza, co robić?

fsilap 24 Cze 2006 10:36 1698 7
REKLAMA
  • #1 2759077
    fsilap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Dioda st-by świeci, nie można uruchomić odbiornika. Są tu jakby dwie przetwornice, pierwsza działa, druga nie otrzymuje zasilania głównego (przekażnik oznaczony na płycie jako RY601 nie załącza). Sterowanie przekażnikiem wychodzi z kontrolera SAA5497PS/234 poprzez tranzystor pnp, na bazie jest ok 5V w plusie więc jest zatkany. Co może odpowiadać za taki stan? Pierwszy raz majstruje w takim soniaku, proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2759122
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Sprawdź tranzystor linii. Ile razy dioda mruga? Dwa?
  • REKLAMA
  • #3 2760005
    fsilap
    Poziom 15  
    Dioda świeci ciągle, nie mruga. Tranzystora jeszcze nie sprawdzałem, (zatrzymałem się na przetwornicy) ale zrobie to jak wróce do domu.
  • Pomocny post
    #4 2760382
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    jakie były wcześniejsze objawy? czy tv nie wyłączał się co jakiś czas, najpierw sporadycznie a potem coraz częściej? brak reakcji na pilota po wyłączeniu się,można włączy tylko po wyłączeniu i załączeniu wyłącznikiem sieciowym?, jeżeli tak było to do wymiany procek z pamięcią włącznie, jeżeli tranz.linii ok. to połącz na "krótko" styki przekażnika i wystartuj tv jak ruszy WN to chyba mam rację co do procka, obraz Ci sie nie pokaże ale będziesz miał pewność co do przetwornicy i odchylania. to że dioda nie "zgłasza" błędów też przemawia za prockiem, z doświadczenia wiem że to dość częsta usterka w tych tv, będziesz miał szczęście jak to zimne luty, przejżyj płyte,ale nie podejżewam że to z tego powodu. przyczyna zejścia procka to najczęściej trzymanie go przez 24 godż. na dobę, 365 dni w roku pod napieciem!!! stan-by to nie to samo co "power ON/OFF",wyłącznik sieciowy to atrapa? powodzenia, pozdrawiam
  • #5 2761218
    fsilap
    Poziom 15  
    Nie znam objawów przed uszkodzeniem, tv przywieziony z zagranicy. W każdym razie po obejściu przekażnika wysokie wchodzi i tak jak piszesz bez obrazu. Lichych lutów w obrębie procka nie znalazłem, spróbuje jeszcze go obmierzyć jak sciągne schemat, ale bez wymiany układu chyba się nie obejdzie :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2761720
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    jak juz będziesz miał 100% pewności że to procek (ja ją mam) to zamów sobie w inter chip-ie, może troszkę drożej niz gdzie indziej ale zawsze bez "pudła", zakładam i działa, acha co do zimnych lutów to na płycie bazowej też pozprawdzaj!, a najlepiej to trochę przelutować zwłaszcza masy!!! procka też mozna delikatnie potraktoeać dobrą lutówką po stykach!, może się obudzi na chwile do życia, żeby zobaczyć czy kinolek OK. można też spróbować potraktowac zmrażaczem, bo po co kupować procek jak sie okaże że kinolek "padaczka"?, bo pisałeś że przyjechał z saksów, pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 2763690
    fsilap
    Poziom 15  
    Taki procek znalazłem tylko w Inter chip-ie, drogo, ale chyba nie ma wyboru (ciekawe co powie brat, bo to jego tv). Schemat dużo nowego nie wnosi, na rezonatorze kwarcowym przy tym układzie brak jakichkolwiek przebiegów, może to jeszcze o czymś świadczy?
  • #8 3105912
    fsilap
    Poziom 15  
    Witam po długim czasie. TV swoje odstał w poczekalni, zamówiłem procesor, wstawiłem i poszło. W moim przypadku nie było potrzeby zmiany pamięci, narazie wszystko działa bdb. Dziękuje i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-29X5D dioda standby świeci ciągle, a przekaźnik RY601 nie załącza się, co uniemożliwia uruchomienie drugiej przetwornicy zasilania. Sterowanie przekaźnikiem realizowane jest przez kontroler SAA5497PS/234 za pośrednictwem tranzystora PNP, który jest zatkany z powodu napięcia około 5V na bazie. Brak migania diody wskazuje na brak sygnalizacji błędów. Podejrzewano uszkodzenie procesora sterującego, co potwierdzono po obejściu przekaźnika i braku obrazu. Zalecane było sprawdzenie tranzystora linii, zimnych lutów na płycie bazowej, zwłaszcza przy masach i procesorze, a także ewentualne zastosowanie chłodzenia ciekłym azotem w celu diagnozy. Po wymianie procesora problem został rozwiązany, a telewizor działa poprawnie bez konieczności wymiany pamięci. Schemat nie wykazywał przebiegów na rezonatorze kwarcowym przy procesorze, co potwierdzało uszkodzenie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA