logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot do TV Unimor Siesta 3 RB971 - słaby zasięg i kąt działania

t0m3czek 24 Cze 2006 21:31 1230 4
REKLAMA
  • #1 2760788
    t0m3czek
    Poziom 11  
    Witam.

Mam problem z pilotem do TV Unimor Siesta 3. Pilot jest oryginalny.
    Problem polega na tym ze z wiekszej odleglosci (jakies 4-5m) sygnaly z pilota docieraja do TV tylko gdy jest trzymany idealnie na wprost, przy lekkim odchyleniu nawet o jakies 15-20 stopni nie dziala. Nie wiem czy jest to wada tych modeli i wymiana na nowy pomoze. Wczesniej TV byl trzymany w mniejszym pokoju wiec nie zwrocilem na to uwagi.

Moje pytanie: czy jest to problem pilota (zamienny ze wszystkimi funkcjami to koszt 20zl, wiec nie bedzie problemu) czy odbiornika podczerwieni w telewizorze, a jezeli odbiornika to co mozna na to poradzic?

P.S. Zeby rozwiac pierwsza watpliwosc od razu pisze ze baterie zostaly wymienione :).
  • REKLAMA
  • #2 2760932
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Spróbuj przetrzeć osłonę odbiornika podczerwieni z obu stron. :D
  • REKLAMA
  • #3 2760936
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Z treści Pana opisu nie wynika czy ta utrata zasięgu nastapiła nagle czy też nie. Ja jednak bym się skłaniał do sprawdzenia części odbiornikowej. Na pierwszy rzut proszę wyczyścić ( ale od środka) z kurzu i wszelkich nalotów okienko , przez które dociera do odbiornika sygnał z pilota, oraz sam odbiornik. To w znakomitej większości przypadków pomaga. Gdyby jednak nie - może to być również degradacja diody/ diod IRED w nadajniku. To jednak łatwiej sprawdzić innym np. pożyczonym pilotem.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #4 2762935
    Tomek K
    Poziom 17  
    Spróbuj jeszcze wymienić kondensator przy odbiorniku (5V).
  • #5 2778452
    t0m3czek
    Poziom 11  
    Sorki ze tak pozno odpisuje, ale dopiero teraz mialem czas przeprowadzic ta skomplikowana operacje. Przetarlem od srodka oslonke i wymienilem 2 kondensatory na zasilaniu odbiornika podczerwieni. Teraz sygnal trafia do TV nawet gdy celuje w sciany! Dziekuje bardzo wam wszystkim za pomoc w rozwiazaniu mojego problemu.
REKLAMA