logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy procesor uPD 1713 AG 633 w Panasonic CQ-H 03 EGP obsługuje górny UKF?

andy_o 03 Lip 2002 23:13 1893 7
REKLAMA
  • #1 23560
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Stary Panasonic i "stary" UKF ! Czy procesor uPD 1713 AG 633 posiada opcję "górnego" UKF-u i czy ew. inny NEC temu podoła ? Wersję konwertera chwilowo odroczyłem. Dzięki za wszelkie info.
  • REKLAMA
  • #2 23561
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Sam niegdyś nad takim radyjkiem siedziałem, ale nie udało mi się nic znaleść.
  • REKLAMA
  • #3 23581
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    W SE 12/2000 jest podany przykład zastosowania dodatkowej głowicy do tego PANASONIC`a. Jest to rozwiązanie mało profesjonalne ale lepsze od konwertera.
  • #4 23606
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    O ile pamiętam to wyświetlacz w tych radyjkach był 4 cyfrowy a potrzeba 5 gyfr, brakowało jedynki z przodu. Nigdy nie widziałem schematu tego radia. Trzeba by próbować znaleść opis tego procka w tej wersji programu
    a nawet gdyby miał to i tak trzeba przestroić głowicę. To niestety jeden z uroków syntezy częstotliwości. Można by pokombinowac z wolnym pinami tego procka choć wątpię by udało się coś znaleśc bez uwalenia jego.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 23655
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Zrobiłem dwa takie Panasoniki według opisu zamieszczonego w SE i efekt był niezadawalający. To znaczy gdy zaprogramowałem stacje na "zimnym radiu" (przed chwilą włączone) to z upływem czasu następowało rozprogramowanie. Dopatrzyłem się że następuje dryft napięcia warikapowego , które wychodzi z procesora . Po wyłączeniu radia na jakiś czas znowu stacje wracały na swoie miejsce.
    Można też było zaprogamować na rozgrzanym radiu ale wtedy nie było stacji przez jakieś 15min od włączenia.
    Jeżeli była orginalna głowica z syntezą częstotliwościową to widocznie ten dryft nie przeszkadzał a po przeróbce działa to jako coś z syntezą napięciową i już nie jest o.k.
    Zakładałem głowice GLORIA .
    Jeżeli ktoś przestrajał to radio tym sposobem niech się podzieli Swoimi uwagami.
    Pozdrawiam Sławek
  • #6 23708
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Mi też płynęły fale (nawet o 1 MHz). Jedyne rozsądne rozwiązanie w tym przypadku konwerter z przełącznikiem na 2 pasma. I nic innego. Albo zmiana procka na wersję 603 (jest 603) tj. bez SDK. Wyświetlacz jest ok tj. ma dobrą liczbę cyfr ale bez SDK.
    Sam mam takiego szrota i nie mam pomysłu co z nim zrobić (jest z konwererem i nawet nieźle chodzi). Leży sobie w pudle.
  • REKLAMA
  • #7 23869
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Serdecznie dziękuję wszystkim za cenne sugestie. Ponieważ posiadam procesor 1713 z progr.543(z rozbiórkowego Panasonika z górnym UKF-em) to spróbuję go podstawić. Jak nie "wypali" (albo jak wypali -go !) to zakładam dodatkową głowicę.Mam takie z oznaczeniem Omega,które zakładałem do różnych odbiorników z syntezą i działały poprawnie.Jeszcze raz dzięki !
  • #8 23926
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Jedyna opcję co można zmienić w tym procku to włączyć/wyłączyć dolby. A schemat był w dodatku specjalnym SE o radiach samochodowych. Tam był co prawda H05 ale on różni się tylko tym, że ma fader a H03 nie ma go choć ma miejsce.

Podsumowanie tematu

✨ Procesor uPD 1713 AG 633 stosowany w radiu samochodowym Panasonic CQ-H 03 EGP nie posiada natywnej obsługi górnego zakresu UKF, co wynika z ograniczeń wyświetlacza (4 cyfry zamiast wymaganych 5) oraz braku odpowiednich funkcji w programie procesora. Próby zastosowania dodatkowej głowicy (np. GLORIA lub Omega) lub konwertera z przełącznikiem pasm dają lepsze efekty niż modyfikacje samego procesora. W praktyce występuje dryft napięcia warikapowego powodujący rozprogramowanie stacji, co utrudnia stabilne działanie po przeróbkach. Alternatywą jest wymiana procesora na wersję uPD 1713 AG 603, która ma lepsze wsparcie dla górnego UKF i odpowiednią liczbę cyfr na wyświetlaczu, jednak brak SDK ogranicza niektóre funkcje. Schematy i opisy procesora są trudne do znalezienia, a modyfikacje wymagają przestrojenia głowicy i uwzględnienia ograniczeń syntezy częstotliwościowej. W efekcie najpraktyczniejszym rozwiązaniem pozostaje stosowanie konwertera lub wymiana procesora na nowszy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA