logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić panasonica CQ-H03EGP?? proszę o pomoc

SQ2JSH 27 Lut 2005 12:43 1751 6
REKLAMA
  • #1 1270459
    SQ2JSH
    Poziom 11  
    Witam wszystkich mam problem jak przestoic z dolnego na górny zakrez ukf-u panasonica CQ-HO3EPG radio prawdopodobnie o nowości na dolnym posiada wyswietlacz lcd i chyba jest na jakims procku prosze o pomoc w tej sprawie.
    Jakub z gdyni
    nr gadu-gadu 4377470
    e-mail sq2jsh(_at_)gazeta.pl
    telefon (0)696391261
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1271743
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    witam . Masz problem bo nawet nie wiem co to za procesor i czy posiada możliwosć przeełączenia go w górny zakres UKF. jeśli tak to pozostanie tylko wymiana pojemnośći w głowicy lub elentuaklnie skrucenie ilości zwojów cewek. A jeżeli procesora nie dasie pzrełączyć to można przestroić odbiornik stosując konwerter antenowy OIRT /CCIR ale to moze nie pokry ć całego pasma i trzeba bedzie przełacznikiem zmieniac zakresy. Inna opcja to zbydowwanie małego generatora pracujacego w zakresie od 64 + 10,7 do 74 +10,7MHZ i przestroić głowice w pełnym paśmie i przepiąć sygnał wychodzacy z heterodyny głowicy do syntezy na tak zeby z tego generatora wychodził do syntezy oraz połączyć zbudowany generator z napiećeim przestrajania. troche skomplikowane ale da sie wykonać. Wada tego jest taka ze może sie zdarzyć problem z dostrojeniem do stacji . Ja tak zrobiłem w w tunerze Technicsa i dziłąło nawet nieźle. powodzenia Pozdrawiam .
    PS czesto bywa tak przy procesorach ze jest jedna dioda miedzy nóżkami i odpiecie jej powoduje zmiane zakresu na procesorze
    W razie pytań mój gg 4048315
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1271766
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Paskudne radio do przestrojenia. Na elektrodzie są opisy co i jak - wciśnij szukaj. Musisz się uzbroić w dużą cierpliwość i poświęcić temu troszkę czasu ale myślę że nie warto.
  • REKLAMA
  • #4 1272242
    SQ2JSH
    Poziom 11  
    Witam ponownie znalazłem nazwe procesora jest to procesor
    NEC japan
    d1713ag 633 9102pa004 niewiem może coś to pomoże dziekuje Jakub
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1275144
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Wiec moge tylko pomóc tym co mam wieć do procesora NEC D1708AC853 9051PA004 spsób przełączenia go to wylutowanie diody pomiedzy wyprowasdzeniami 17 a 23. spróbuj moze tam bedzie jakoś podobnie Pozdrawiam a jak sie nie uda to polecam mój sposób żmudny i pracochłonny ale dajacy efekty
  • Pomocny post
    #6 1276080
    marsens
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    najprościej chyba będzie zastosować zewnętrzny konwerter co prawda na wyświetlaczu nie będą wyświetlane odpowiednie częstotliwości ale powinno działać
  • Pomocny post
    #7 1276371
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Tylko konwerter w tym modelu i obowiązkowo na kwarcach (24MHz i 34MHz). Bo głowica równoległa to porażka totalna - płynie w każdą stronę nawet o 1MHz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przestrojenia radia Panasonic CQ-H03EGP z dolnego na górny zakres UKF. Radio posiada wyświetlacz LCD i procesor NEC d1713ag. Przestrojenie jest trudne ze względu na brak jasnej możliwości przełączenia zakresu w procesorze. Proponowane rozwiązania obejmują: wymianę pojemności w głowicy lub skrócenie liczby zwojów cewek, zastosowanie zewnętrznego konwertera antenowego OIRT/CCIR, który jednak może nie pokrywać całego pasma i wymagać przełącznika zakresów, lub budowę generatora pracującego w zakresie 64+10,7 do 74+10,7 MHz do przestrojenia głowicy i podania sygnału do syntezy. Wskazano również możliwość wylutowania diody między wyprowadzeniami procesora (na podstawie podobnego modelu NEC D1708AC853) jako potencjalny sposób przełączenia zakresu. Zastosowanie konwertera na kwarcach 24 MHz i 34 MHz jest rekomendowane jako najprostsze rozwiązanie, choć wyświetlacz może nie pokazywać poprawnych częstotliwości. Głowica równoległa jest oceniana jako problematyczna ze względu na szerokie rozprzestrzenianie się sygnału. Ogólnie przestrojenie tego modelu jest skomplikowane i wymaga dużej cierpliwości oraz wiedzy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA