logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Bluetooth USB Adapter ES-388 z Samsung E360E?

Brylant_22 25 Cze 2006 19:45 3329 6
REKLAMA
  • #1 2763146
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam
    Mam straszny problem i prosze o pomoc tu każda rada jest cenna. :P
    Kupiłem sobie zestaw "Bluetooth USB Adapter ES-388" z zamiarem przesyłania se muzy na komóre "Samsung E360E" Wszystko zainstalowałem. I tu PROBLEM !!! Nie moge sie połaczyć ?? Teraz to juz kompletnie niewiem jak to ustawic w PC czy mam ustawic komputer jako server, deskopt, laptop,?? Czy zostawic DHCP jakie ip Wpisac w Kompie ?? Jestem w tym zielony prosze o wzkazówki i rady. Z góry Dziekuje i Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2763644
    de_mon
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Komputer ustaw jako Desktop. DHCP oraz aders IP możesz sobie odpuścić, gdyż nie jest to potrzebne do przesyłania plików z PC do komórki i odwrotnie (jest to konieczne jedynie przy tworzeniu sieci komputerowej działającej poprzez bluetooth).
    Następnie należy sparować urządzenia, tzn. Komputer i telefon. Zarówno jedno jak i drugie należy ustawić na tryb wykrywalności (publiczny) i w jednym z nich (najlepiej w komputerze) włączyć wykrywanie urządzeń.
    Po wykryciu w jednym z nich (znów najlepiej komputer) trzeba ustalić kod (dowolny np 0000 lub 1234), a w momencie gdy drugie urządzenie poprosi o kod, należy wpisać ten wymyślony.
    Gdy urządzenia są już połączone należy wykorzystać usługę "File Transfer" lub inną podobną, która będzie dostępna z usług oferowanych przez urządzenie przyłączone tzn. telefon, i już można kopiować pliki w obie strony. Czasami można też skorzystać z opcji "Wyślij do.../Interfejs Bluetooth (Urządzenie bluetooth), dostępnej z menu kontekstowego po kliknięciu prawym klawiszem myszy na wybranym pliku.
    Opis ten jest ogólny. Dokładniej mógłbym to opisać gdybym wiedział jakich sterowników używasz (standardowe WinXP SP2, Bluesoleil czy może WIDCOMM wg mnie i wielu ludzi najlepsze). Ponad to, do niektórych telefonów istnieją programy do komunikacji PC-telefon i przesyłania plików, gdzie bluetooth wykorzystuje się jako łącze tj. np kabel)
  • REKLAMA
  • #3 2764547
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Witam oprogramowanie jakie dostałem z Sprzetem to Bluesolei. Prubowałem zainstalować WIDCOMM ale wystepuje problem z instalacja "jakas licencija" i sie wali :( Po drugie dostaje tez komunikat od windows ze USB nie rozpoznaje sprzetu mimo iz jest włozony kilka prób wyjmowania i wkładania i jest oki ale połaczenia nie mam:( Boje sie ze to urządzonko jest zepsute!! Telefon zarówno nokia 6230i jak i Samsung ma właczone bluetootu ale nic nie ma co robic?? Moze jakies inne stery albo to wina windowsa. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2767657
    de_mon
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Aby sam Windows XP poprawnie obsługiwał moduł bluetooth, powinien mieć zainstalowany dodatek Service Pack 2. Wtedy nie musisz instalować żadnych dodatkowych sterowników (dołączonych do urządzenia), jednak ten sposób, z reguły nie wykorzystuje wszystkich możliwości adaptera. Po prostu podłączasz dongle'a do portu USB, Windows go wykrywa, a po wszystkim w Panelu Sterowania w opcjach Bluetooth konfigurujesz port COM, który będzie wykorzystywany do łączenia z telefonem i parujesz urządzenia.
    Jeśli zdecydujesz się użyć sterowników dołączonych do adaptera (w Twoim przypadku Blusoleil), musisz odinstalować wszelkie poprzednie sterowniki i programy do zarządzania funkcjami bluetooth, wyjąć dongle'a z portu, a następnie uruchomić komputer ponownie. Po restarcie nic nie podłączaj, tylko zainstaluj oprogramowanie Blusoleil. Dopiero po kolejnym restarcie podłącz adapter, wtedy Windows nie powinien już kontrolować modułu, a zainstaluje sterowniki wchodzące w skład programu do obsługi i zarządzania modułem IVT Blusoleil.
    Jak skonfigurować Bluetooth USB Adapter ES-388 z Samsung E360E?
    Gdy Windows zainstaluje sterowniki i IVT wykryje obecność modułu, wtedy możesz, kliknąć w czerwoną kulkę (1), aby włączyć wykrywanie urządzeń (telefon musi mieć oczywiście włączony moduł bluetooth i ustawiony tryb wykrywalności). Gdy zostanie znalezione urządzenie w pobliżu (w Twoim przypadku telefon), klikasz prawym klawiszem myszy na jego ikonce (2) i wybierasz opcję parowania. Podajesz jakieś wymyślone hasło i to samo gdy telefon spyta się o kod. Gdy urządzenia są sparowane, klikasz lewym klawiszem myszy na ikonie telefonu (2), aby wykryć oferowanie przez niego usługi. Dostępne usługi zmienią kolor z białych na żółte (dostępne ale nieaktywne), wtedy klikasz na ikonie wybranej usługi 2x lewym klawiszem myszy, aby ją włączyć (zmieni kolor na zielony). Tobie potrzebna jest usługa File Transfer (3). Otworzy się okno, które prezentuje zawartość plików w telefonie. Metodą przeciągnij i upuść kopiujesz pliki z komputera do telefonu (4) i w drugą stronę również.
    Jeśli Twój telefon nie oferuje usługi File Transfer Profile (FTP), wtedy musisz użyć do tego celu programu do komunikacji i zarządzania telefonem przygotowanego zazwyczaj przez producenta, a w IVT włączasz wtedy usługę COM (trzecia ikona od lewej na górze).

Jeśli chciałbyś użyć sterowników WIDCOMM, musisz posiadać kilka specjalnie spatchowanych plików, które podmienia się gdy Windows jest uruchomiony w trybie awaryjnym (dwa trzeba przegrać do katalogu gdzie jest zainstalowany WIDCOMM i dwa do katalogu Windows\System32). Najpierw instalujesz WIDCOMM, gdy instalator zapyta się o akcesoria bluetooth, podłączasz moduł do portu, kontynuujesz, następnie uruchamiasz komputer w trybie awaryjnym, podmieniasz pliki i po kolejnym uruchomieniu Windows wykryje adapter i zainstaluje sterowniki WIDCOMM.
    Konfiguracja jest opisana w tym artykule FKN Bluetooth w praniu. Spatchowane wersje sterownika dostępne są w systemach P2P i na niektórych stronach.

Co do kwestii wykrywania sprzętu przez Windows'a, podejrzewałbym raczej zły kontakt w porcie USB. Ja sam często tak mam z Player'em MP3, po kilku próbach wyjęcia i włożenia do portu zostaje wykryty (czasami udaje się to za pierwszym razem).
  • REKLAMA
  • #5 2769729
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Dzieki za Wszytko:0 Pozdrawiam.
    P.S. Zostawiam punkcik :P
  • REKLAMA
  • #6 2771196
    anitka18a
    Poziom 1  
    Witam,
    Wszystko było by dobrze gdyby po zainstalowaniu sterowników BlueSoleil i włożeniu Bluetooth`a do USB windows sam go zainstalował i nie pojawiał sie komunikat "Jedno z urządzen Usb ma awarie itd."Raz nawet udało mi sie (tak mi sie wydaje) naciskałam na ta czerwona kuleczke i nie mogł sie połaczyc z zadnym urzadzeniem a jak wyciagnełam adapter to wszystko szlak wzieło i drugi raz tego nie moge zrobic.:cry:Mysle teraz ze ten adpter jest najzwyczajniej zepsuty.
    Dziekuje za tak szczegółowy i wyczerpujacy opis ale nie moge tego zrobic.pozdrawiam
  • #7 2774932
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Sprzet jak sie okazało jest zepsuty:( Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi :)
    Zamykam Temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji adaptera Bluetooth USB ES-388 do przesyłania plików muzycznych między komputerem a telefonem Samsung E360E. Zalecano ustawienie komputera jako Desktop oraz pominięcie konfiguracji DHCP i adresu IP, gdyż nie są one potrzebne do transferu plików Bluetooth. Kluczowe było sparowanie urządzeń poprzez ustawienie obu na tryb wykrywalności i ustalenie wspólnego kodu parowania. Do obsługi adaptera zalecano zainstalowanie oprogramowania BlueSoleil, po uprzednim odinstalowaniu innych sterowników Bluetooth i ponownym uruchomieniu systemu. Windows XP z Service Pack 2 może natywnie obsługiwać adapter, jednak z ograniczoną funkcjonalnością. Występowały problemy z rozpoznaniem urządzenia przez system Windows oraz błędy instalacji sterowników WIDCOMM. Ostatecznie okazało się, że adapter ES-388 jest uszkodzony, co uniemożliwiało nawiązanie połączenia Bluetooth z telefonem Samsung E360E i innymi urządzeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA