logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jutro egzamin zawodowy (elektryk) prosze o drobna pomoc

dzidzej 25 Cze 2006 21:27 4448 8
  • #1 2763430
    dzidzej
    Poziom 11  
    siema ,jutro mam egzamin zawodowy w zawodzie elektryk no i mam kilka problemow(wiecie jak to jest przez steres , zapomina sie wiele zeczy :/)

no wiec zaczne od tego

wykrywanie 3ch faz - gdzie moge to zaproponowac podczas "sprzedawania" projektu po ukonczeniu podłączania wszystkiego ??

co to jest zabezpieczenie przed licznikowe ?? czy jest to "roznicowka" ,a pozniej wyłącznik nadprądowy ?? czy cos zupelnie innego ??:P

a takze powiedzcie mi jak powinno wyglądc podłączenie w łazience gniazd (wiem ze powinno byc zabezpieczone wyłącznikiem roznicowo prądowym o prądzie znamionowym 30mA,ale nie mam pojecia czy dawac jeszcze zabezpieczenie nadprądowe za roznicowka)
    oswietlenie - wiadomo ,zabezpieczenie nadprądowe 16A
    i wiem ze powinno to byc na osobnym obwodzie niz reszta mieszkania.

teraz tak , napisze schemat podłączenia tego wszystkiego.

obwod jeden i dwa rozdzielam z jednego obwodu za licznikiem :) czyli bedzie to wygladalo nastepujaco :

zabezpieczenie przedlicznikowe ( co tutaj powinno byc ?? jakie zabezpieczenie ?? roznicowka czy tylko wylacznik nadpradowy ?? )
    licznik
    obwod pierwszy - (łazienka ,gniazda(zabezpieczam roznicowka i wylacznikiem nadpradowym) i oswietlenie(tylko wyłacznik nadpradowy (16A)))
    obwod drugi -(reszta mieszkania(pokoje) : gniazda(wyłącznik nadprądowy 16A) , oswietlenie (wylacznik nadpradowy 16 A (ewentualnie 10))
    (prosze o zweryfikowanie tego)

i trzecie :
    potzrebuje jakis schemacik podłączenia układu oswietleniowego na włącznikach schodowych (dwa włączniki , dwie zarowki)

przepraszam ze tak chaotycznie to napisałem. mysle ze zrozumia wszyscy o co mi chodzi , a takze prosze wszystkich o wyrozumiałosc (moderatorow jak i uzytkownikow forum) poniewaz jutro mam ten egzamin i nie mam czasu szukac na forum , a wczesniej rowniez nia miałem go zbyt wiele(powtarzam materiał) :( a wiec jezeli moglbym prosic o pomoc w tej sprawie to bardzo prosze
  • #2 2763582
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    szybko sie obudziles :)
    nie jestem elektrykiem, ale wydaje mi sie ze przed licznikiem to zawsze byly te duze bezpieczniki topikowe (BM - czy jakos tak sie zwaly) czyli nadprądowe, druga rzecz.. to czy 16 amper starczy na wszystkie gniazdka ? no i 3 to jak dobrze pamietam wanny i inne metalowe rzeczy w lazience zawsze sie uziemialo (z tego co widzialem, elektrycy to robili)

tak mi sie wydaje.. pewne to co mowie nie jest

pozdrawiam

btw. schemat tu :
    http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66413&highlight=schodowy
    google przyjecielem :)

(jesli wiecej niz 3 punkty, dokladasz krzyzaki)
    btw2. dziwny z ciebie elektryk... ze schodowego nikt ci nie wyjasnil

btw3. to co tam pisza "przekaznik bistabilny" - ciekawa nazwa :)
  • #3 2763602
    dzidzej
    Poziom 11  
    wyjasnił wyjasnil ,mialem nawet gdzies schemat , ale nie moge go znalezc :/

owszem , uziemia sie , ale mi chodzi tylko o elektryke samą ,zadnego uziemiania wanien itp :)
  • #4 2763616
    marcinus128
    Poziom 19  
    hmm nie ma tu co wyjasniac, masz 2 przewody, raz na jednym jest zasilanie, raz na drugim, narysuj sobie pare takich schematow na kartce.. na kazdym narysuj inna kombinacje przelaczen przelacznikow.. i sledz polaczenia, wtedy zrozumiesz

pozdrawiam
  • #5 2763645
    dzidzej
    Poziom 11  
    kazdy obwod zabezpieczam z osobna , czyli w łazience i kuchni oraz pokoje bezpiecznikami nadpradowymi czyli razem ok 4 zabezpieczen nadpradowych i jedno roznicowo pradowe na kuchnie oraz łazienke (na gniazda tylko ) :)

pozostaje jeszcze wykrywanie faz , gdzie mozna to zaproponowac podczas "sprzedawania" wykonanej pracy
  • #6 2763812
    marcinus128
    Poziom 19  
    Cytat:
    pozostaje jeszcze wykrywanie faz , gdzie mozna to zaproponowac podczas "sprzedawania" wykonanej pracy

wykrywanie czyli rozróznianie ? ktora to R-S-T ?
    to chyba ma znaczenie tylko w silnikach (moze licznikach)
    niejestem elektrykiem, wiec dokladnie nie wiem,

no i oczywiscie rozklada sie obciazenie rownomiernie w miare..
    zeby calego domu pod jedna faze np. nie podlaczac (widzialem cos takiego ;) )

pozdrawiam
    (btw. ty naprawde uczysz sie za elektryka ? czy podchodzisz do egz. z wolnej reki ?(bo elektryk naprawde powinien umiec to perfekcyjnie - nie mowie tego zlosliwie..))
  • #7 2763914
    dzidzej
    Poziom 11  
    jestem po klasie zawodowej , a wiadomo jak to w takich klasach sie lekcje prowadzi , niestety na praktykach zbyt wiele rowniez nie robilismy :/

tzn ja jestem w gropie osob ktore chciały sie czegos nauczyc(czyli nie wielu nas tam było :P )

a co do oznaczen to R S T to dzisiaj L1 L2 L3 :)

aha i to jest egzamin potwierdzajacy kwalifikacje zawodowe :) tak powinien brzmien poprawnie temat :)

za licznikiem jest juz jedna faza i z jednej sie rozprowadza na całe mieszkanie :)
  • #8 2764130
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1602
    Piszesz zbyt nerwowo i niedokładnie,a to wynika jednak chyba ze zbyt malej wiedzy.Zabezpieczenie przedlicznikowe to przeważnie 25A,dalej na całość możesz dać różnicówkę i następnie nadmiarowo-prądowe na poszczególne obwody(trójprzewodowe);16A na gniazdka i 10A na oświetlenie.Jeśli chodzi o dobór bezpieczników ,to ich wartość chyba potrafisz sobie wyliczyć z przewidywanego obciążenia?Różnicówke można też dac na każdy obwód.
    Na stronie www.ise.pl są materiały(ksiązki) odnośnie egzaminu kwalifikacyjny SEP(jeśli chcesz wykonywać zawód elektryka,musisz go zdać),odnośnie instalacji elektrycznych,to jest książka Instalacje elektryczne Henryka Markiewicza i tam masz wszystko co potrzebne,łącznie z podłączeniem wył. schodowych,krzyżowych itd.ale to powinieneś wynieść ze szkoły obojętnie kto wykładał,chyba że chodziłeś z jednym zeszytem(w podręcznikach jest to opisane).Pozdrawiam.
  • #9 2765826
    dzidzej
    Poziom 11  
    ok :D chyba zdałem :P wylosowałem temat : załączanie i wyłączanie silnika trojfazowego za pomoca stycznika, włącznika i wyłącznika
    chyba sie udało(silnik działał jak nalezy , kręcił sie :P) ,wyniki beda dopiero za miesiac moze dwa , nie wiem dokładnie kiedy :)

wiem ze zeby wykonywac zawod elektryk to musze miec uprawnienia SEP'owskie :P

wiedzy wyniosłem wiele z zajęc ale tutaj głowna role odgrywał stres i strach przed tym ze nie zdam :P no ale zobaczmy jak bedzie :)

pozdro i dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przygotowań do egzaminu zawodowego na elektryka, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień związanych z wykrywaniem i rozróżnianiem trzech faz (L1, L2, L3), zabezpieczeniami przedlicznikowymi oraz instalacją elektryczną w łazience i kuchni. Zabezpieczenie przedlicznikowe to zwykle bezpiecznik topikowy o wartości około 25A, stosowany przed licznikiem. Po nim stosuje się wyłącznik różnicowoprądowy (np. 30mA) na obwody gniazd w łazience i kuchni oraz zabezpieczenia nadprądowe (np. 16A na gniazdka, 10A na oświetlenie) na poszczególne obwody. Obwody łazienkowe i kuchenne powinny być na osobnych obwodach. Wykrywanie faz ma znaczenie przy równomiernym rozkładzie obciążenia i w układach silnikowych. Podłączenie wyłączników schodowych i krzyżowych wymaga zrozumienia schematów i praktycznego rysowania połączeń. Egzamin obejmował m.in. załączanie i wyłączanie silnika trójfazowego za pomocą stycznika, włącznika i wyłącznika. Wskazano również na konieczność posiadania uprawnień SEP do wykonywania zawodu elektryka oraz dostępność literatury fachowej, np. „Instalacje elektryczne” Henryka Markiewicza, jako pomoc w nauce i przygotowaniu do egzaminu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA