logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować ukryte opcje BIOS w laptopie Dell?

l007 26 Cze 2006 01:45 6916 13
REKLAMA
  • #1 2764040
    l007
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Zawsze korzystalem ze stacjonarnego pc teraz sie przezucilem na lapka, kiedys kupilem dla dziewczyny della i jak pamietam w biosie nie wszystkie opcje byly wyswietlane, ale sie cos wciskalo i sie pojawialy, teraz sam kupilem della ale nie pamietam co trza zrobic, i nie moge tego znalezc, moze ktos wie? ; thanx
  • REKLAMA
  • #2 2765334
    l007
    Poziom 13  
    nikt nie wie czy jak? ; jeszcze jedno, jakby ktos wiedzial co zrobic z bateria, bo zaluzmy jest naladowana na 100%, potem regularnie spada jak z niej kozystam, i przy ok 50% nagle spada szybko na 5 % - czy jest jakas kalibracja albo cos?
    A co do tego biosu to chodzi mi o to ze jak wchodze to mi nie wyswietla nic - ani dysku, ani procesora - nie ma takich opcji - gdzies chyba byl jakis przycisk, pozdrawiam
  • #3 2766165
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Podaj model laptopa. Co do baterii, to założę się, że kupiłeś go używanego - normalny objaw przy częstym używaniu. Ja ma coś takiego :100%-85%(dziura)57%-43%(dziura)8%>. Warto dodać, ze i tak trzyma 1,5h z włączonym WiFi
  • #4 2767135
    l007
    Poziom 13  
    Dell XPS m170 Gen2 ; z tego co widze tak sie nazywa, i tak kuilem uzywke ale gosc go uzywal b krutko, chcialbym miec mozliwosc cos zmienic, przy ramie czy procku ale nie ma tych ustawien, dzieki
  • REKLAMA
  • #5 2767440
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    Wgraj najnowszą wersję ze strony dell-a.
    Może będzie więcej.
    Co chcesz zmienić ?
    W laptopach raczej nie da sie nic przetaktowywać .
    Który to model ?
    bo M170 i XPS2 to sa dwa podobne ale rózne modele.

Najnowsze biosy :

Bios do Dell Inspiron XPS Gen 2 :
    http://ftp.us.dell.com/bios/IXPS2A05.EXE

Bios do Dell XPS M170
    http://ftp.us.dell.com/bios/A05MXG51.EXE
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #6 2768616
    l007
    Poziom 13  
    Gen2, uua, to jak to jest najnowszy bios, tzn ten A05 - to ja go mam , tzna laptop kupiny byl juz w 2005 roku, no i dalej ten sam bios , dziwne, w biosie wyczytalem ze mozna cos zmienic ale trzeba wgrac servis tag czy cos, jak to zrobic? , dzieki
  • REKLAMA
  • #7 2769071
    PitD

Service tag zwykle jest wpisany. Brakuje go tylko w nowych płytach ( wpisuje się je w procesie produkcji ) i w płytach z których ktoś nieumiejętnie sciągał hasło.
    Potrzebny jest aby móc założyć hasło na dysku.
    Można go wpisać programem ASSET ze strony dell-a.
    Było o tym parę postów.
    Chyba że masz założone hasło na zmiany w biosie. Wtedy wszystkie opcje są nieaktywne i nie da się nic zmienić.
    Spróbuj np. w biosie zmienić datę.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #8 2770271
    l007
    Poziom 13  
    z data jest wszestko ok, tyko zeby te hasla zakladac na np dysk czy ogolnie po wlaczeniu kompa to napisane jest ze trzeba jakis servis tag zarzucic, a co do tych baterii, to nie ma czegos takiego jak kalibracja? - bo w sumie nie wiem czyja to wina zlego pokazywania czasu - baterii czy systemu, znaczy sie tego programku, wydaje mi sie ze system do kazdej baterii (bo kazda jest inna i maja rozne pojemnosci) powinien sei dokalibrowac i wtedy pokazywal by faktyczny czas naladowania, pozdrawiam
  • #9 2770306
    PitD

No to trzeba od nowa wpisać SERVICE TAG.

ftp://ftp.us.dell.com/utility/asset.com

asset /s TU_TWÓJ_SERVICE_TAG

Jest on na naklejce od spodu obudowy.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #10 2770995
    kitor
    Poziom 34  
    Cytat:
    a co do tych baterii, to nie ma czegos takiego jak kalibracja? - bo w sumie nie wiem czyja to wina zlego pokazywania czasu - baterii czy systemu, znaczy sie tego programku, wydaje mi sie ze system do kazdej baterii (bo kazda jest inna i maja rozne pojemnosci) powinien sei dokalibrowac i wtedy pokazywal by faktyczny czas naladowania

Tu się mylisz. Każda bateria(a właściwie akumulator ;-) ) ma w środku elektronikę(oczywiście mówię o Dell-ach, widziałem starego compaq-a, który miał tylko ogniwa). Ta elektronika steruje ładowaniem, zlicza ich ilość by w końcu zablokować ładowanie (stąd tematy typu Regeneracja baterii w laptopie)oraz mierzy stan naładowania. W biosie widzisz to, co podaje elektronika baterii, a w windowsie(C)(R)(TM) to, co podaje bios, czyli i tak to samo.
  • #11 2773486
    l007
    Poziom 13  
    czyli rozumiem ze `jakos` mozna ta elektronike oszukac? - i w koncu bedzie on te bateryjki mierzyl dobrze?, a po drugie cos kiepska ta elektronika skoro po pol roku uzytkowania baterii tak chybnie ocenia stan naladowania - z 60% robi sie raptem 7
  • #12 2773693
    kitor
    Poziom 34  
    Cytat:
    czyli rozumiem ze `jakos` mozna ta elektronike oszukac?
    Na pewno da się skasować ilość ładowań. Co do samej "kalibracji" to nie wiem, mnie to bardziej wygląda na dziury w ogniwach, w miejscach, gdzie była bardziej używana. Opieram moją teorię na 2 akku od della latitude c610 i 3 od siemensa s4 (miały ten sam typ ogniw i te same objawy).
  • #13 2774145
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Taki objaw wskazuje na uszkodzenie któregoś z ogniw i nie jest to wina elektroniki a użytkownika który nie zadbał o prawidłową eksploatację akumulatora.

Poczytaj temat o regeneracji baterii, tam są opisane identyczne przypadki.
  • #14 3624535
    l007
    Poziom 13  
    ok dzieki, kupilem druga baterie i problem z glowy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Dell XPS M170 Gen2 i chce odblokować ukryte opcje BIOS, które nie są widoczne podczas standardowego uruchomienia. Najnowsza wersja BIOS (A05) jest już zainstalowana, jednak brak jest dostępu do zaawansowanych ustawień, takich jak konfiguracja pamięci RAM czy procesora. W BIOS może być wymagana obecność poprawnie wpisanego Service Tag, który jest zwykle umieszczony na spodzie obudowy i można go wprowadzić za pomocą narzędzia ASSET dostępnego na stronie Della. Brak Service Tag lub aktywne hasło na BIOS może blokować dostęp do niektórych opcji. W laptopach Dell nie ma możliwości przetaktowywania procesora. Dodatkowo poruszono problem kalibracji baterii, gdzie wskazania poziomu naładowania są niestabilne i szybko spadają z około 50% do 5%. Wyjaśniono, że bateria zawiera elektronikę monitorującą stan ogniw i ładowanie, a błędne wskazania mogą wynikać z uszkodzenia ogniw, a nie z błędów systemu czy BIOS. Kalibracja baterii nie jest standardowo dostępna, a problem można rozwiązać wymieniając baterię na nową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA