logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell CPi 366 - brak możliwości zmiany ustawień BIOS, jak odblokować?

todo 08 Kwi 2007 19:47 8199 13
REKLAMA
  • #1 3767041
    todo
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam wszystkich.
    Kupiłem laptop Dell CPi 366.
    Po wejściu do biosu okazuje się, że nie można zmienić żadnej wartości. Chciałem ustawić CD-Rom jako pierwszy przy bootowaniu, aby zainstalować system lecz klawisze funkcyjne nie działają.
    Kompletnie nic się nie da przestawić w biosie, nawet daty.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3768529
    forgotten
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,jeżeli komp jest na gwarancji to proponuje oddać go do serwisu.Próbował kolega zresetować bios???
  • #3 3768712
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Reset bios nic nie da, to nie desktop.
    Jak kupił to niech odda aby usunęli tą blokadę. Chyba ze to z bazaru to ma problem. Albo pokopać za czymś takim jak Latitude MasterPW albo oddać komuś kto to zrobi.
  • #4 3768757
    Garfieldd
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    witam..kilka razy udało mi sie "oszukać" Bios-ik wyciagając hdd i odpalając ponownie Laptop-a.Bios wykrywał automatycznie nowe ustawienia..i albo uruchamiał cd-rom jak first boot..albo odblokował dostęp.:) Może się uda...ale to było tylko kilka razy na hohhohoho...
  • REKLAMA
  • #5 3771581
    todo
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Znalazłem w necie ten program Latitude MasterPW, który po wpisaniu serwis taga wyświetlił mi hasło, ale dalej nie wiem co z tym robić.
  • #6 3786986
    bi4ly
    Poziom 11  
    Henry(k) napisał:
    Reset bios nic nie da, to nie desktop.

Czemu niby nie?? Rozumiem, że dostęp do owej bateryjki może być nieco utrudniony (swojego Panasonic'a musiałem na czynniki pierwsze rozebrać bo baterie miałem na spodniej części płyty), ale nieoznacza to że nie zadziała.
  • #7 3787149
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Bo w laptopach z reguły nie trzyma sie haseł w pamięci podtrzymywanej bateryjką, ale w pamięci nieulotnej np. I2C.
    Zresztą z CPi-R już to przechodziłem.

Polecam lekturę: http://www.techspot.com/vb/topic18780.html
  • #8 3787256
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Troche dziwnie to wyglada...
    Czyli co mozesz wejsc do biosu, ale nie mozesz nic przestawic. Wyglada na faktycznie zalozone jakies haselko, ale jezeli tak to przynajmniej powinna byc mozliwosc jego wpisania, zeby to odblokowac lub zmienic. Czy w sekcji hasel cos mozna zrobic, czy tez nic? A moze klawiatura nie dziala.
    Mam nadzieje ze ustawienia chcesz przestawic odpowiednimi klawiszami, ktore pewnie sa podane w legendzie gdzies na dole ekranu.
  • REKLAMA
  • #9 3787321
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Jeżeli możesz wejść do biosu (F2) i wybrać pozycję w biosie, to ustawienia zmienia się kursor w prawo i w lewo
  • #10 3787755
    Henry(k)
    Poziom 30  
    kondziub napisał:
    Troche dziwnie to wyglada...
    Czyli co mozesz wejsc do biosu, ale nie mozesz nic przestawic. Wyglada na faktycznie zalozone jakies haselko, ale jezeli tak to przynajmniej powinna byc mozliwosc jego wpisania, zeby to odblokowac lub zmienic. Czy w sekcji hasel cos mozna zrobic, czy tez nic?

Jest w tych dellach coś takiego, że można zablokować cały setup. W sekcji haseł można zciągnąć tą blokadę, bądź też założyć na cały komputer. Ale trzeba znać to hasło albo poczytać w podanym przeze mnie temacie co i jak.
  • #11 3789421
    bi4ly
    Poziom 11  
    Henry(k) napisał:
    Bo w laptopach z reguły nie trzyma sie haseł w pamięci podtrzymywanej bateryjką, ale w pamięci nieulotnej np. I2C.

Mimo wszystko bym spróbował. Jak juz wcześniej pisałem u Mnie to zadziałało. Fakt, że lapciok ma już .... mmm ... 10 lat, ale nie wiadomo od kiedy DELL stosuje "tak zaawansowane rozwiązanie".
  • REKLAMA
  • #12 3789662
    Henry(k)
    Poziom 30  
    W CPi to nie przejdzie. Szkoda czasu na rozbieranie, jest niepotrzebne.
  • #13 3789770
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    bi4ly napisał:
    Henry(k) napisał:

Mimo wszystko bym spróbował. Jak juz wcześniej pisałem u Mnie to zadziałało. Fakt, że lapciok ma już .... mmm ... 10 lat, ale nie wiadomo od kiedy DELL stosuje "tak zaawansowane rozwiązanie".

DELL stosuje "tak zaawansowane rozwiązanie" od czasów 486 i Pentium I. Wszystko jest w kości I2C.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #14 3816957
    Night Flier
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Kolego czy mógłbyś mi dać namiary w necie na ten program Latitude MasterPW bo mam podobny problem jak Ty tylko że mam zablokowanego całego laptopa. Nie chce mi się uruchomić system i niewiadomo skąd pojawiło się to hasło. Muszę wygenerować hasło a nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem tego programu. Nie wiem ile waży ten program ale jeśli to nieduża aplikacja to może jest możliwość żebyś mi przesłał na meila? Ale najlepiej jakbyś dał jakiś link do tego programu. Z góry dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Dell CPi 366, w którym BIOS jest zablokowany i nie pozwala na zmianę żadnych ustawień, w tym kolejności bootowania czy daty. Próby resetu BIOS-u poprzez wyjęcie baterii podtrzymującej nie przyniosły efektu, ponieważ w laptopach Dell CPi hasła i ustawienia BIOS są przechowywane w pamięci nieulotnej (np. I2C), a nie w pamięci podtrzymywanej bateryjką. W BIOS-ie może być aktywna blokada całego setupu, którą można zdjąć tylko znając hasło serwisowe. Do odczytania hasła serwisowego służy program Latitude MasterPW, który po wpisaniu serwis taga generuje hasło. Jednak samo uzyskanie hasła nie wyjaśnia, jak je wprowadzić i odblokować BIOS. Rozbieranie laptopa w celu fizycznego resetu jest niezalecane i nieskuteczne w modelu CPi 366. W przypadku gwarancji sugerowane jest oddanie laptopa do serwisu w celu usunięcia blokady. W BIOS-ie zmiany ustawień dokonuje się klawiszami kursora, a nie klawiszami funkcyjnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA